Lugio

2010.08.08. 05:49

Kis "fatornyos" falumnak, mindíg az volt a szerencséje, hogy szülötteiből, esetleg elszármazottaiból, vagy az ide letelepedettekből, mindíg összeállt egy kis csapat, akik élére állva valami jó és nemes ügynek, vitték előre a falut. Sportban, kultúrális  vonalon stb. Lassan én is "tükének" számítok, az a harminc év, amióta itt vagyok, azzá tesz. Azóta veszek részt, eleinte tevőlegesen, illetve mostanában már csak lelkes szemlélőként  az ezirányú törekvésekben

A tegnapi napon is ünnepelt a falu. Egy 200 éves, romos épület ujjászületését. Valamikor templomnak épült volna, de nem az lett, így torony sem került mellé,. A templom - másik helyen - nagyobb méretben épült fel, itt pedig magtár lett. Rendkívül lepusztult állapotban tengette életét ez a - római alapokra épült - egyterű épület, mikoris egy lelkes tanár  ember - a falu szülötte - elhatározta, hogy megmenti az enyészettől. Először is - amatőr régészként - feltárta az épület alapjaiban lévő római maradványokat, majd pályázatok útján pénzeket "koldulva", egyre több embert maga köré gyűjtve, az épületet csodálatos állapotba hozta. Állandó, vagy időszakos kiállítások helye lett az épület, tegnap avattuk. Remek ötlet, hogy három olyan művész képeivel, szobraival, akik szekcsői lányt vettek feleségül.  Egy francia festő, egy német szobrász és egy pécsi fotóművész. alkotásaival. A kiállítás címe - jó értelemben véve "áthallásosan" - az, hogy "Szerelmem Dunaszekcső".

Büszke vagyok a falumra ! A bejegyzés címe, a falum római kori neve.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr722206686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2010.08.08. 09:29:46

Büszke is lehet Doktor Úr Dunaszekcsőre, dúskál az értékekben, amihez Ön is hozzátett, hozzátesz. A utóbbi időkben én is annyit fordultam meg ott, hogy már-már második otthonomnak kezdtem nevezni:) Dicséretes sok tekintetben amit ott tevékenykednek. A kiállítás címadása tetszetős, igyekszem megtekinteni.

Az angol beteg 2010.08.08. 09:31:18

Vasárnapi hazaváró komment: Várunk haza Mosoly-Princess!

Az angol beteg 2010.08.08. 15:34:31

Villányból jövet mediterrán (spanyol) zenétől pezsegve a vérem Tázi kommentben reménykedtem....de úgy látom még mindig nem ért haza új rekordunk célszemélye. Ha nem jön aggódni kezdek...

Paci-ens 2010.08.08. 21:44:37

@Az angol beteg: Én már nem agódom, hanem kezdek félni.Ha csak arra gondolok miért nem kért engedélyt Tesótól, vagy bármelyikünktől a tengerre távozásához kiver a hideg.Igaz hogy nagy kislány,de az öregek tanácsa mindíg döntő volt, akkor is ha rosszul!
Ha szerdáig nem hallunk róla,polgári engedetlenségi tüntetést szervezek a Doki rendelője elé, mert valamit titkol előttünk.

Az angol beteg 2010.08.08. 22:21:43

@Paci-ens: Vállalom a transzparensek elkészítését!....de nagyon remélem hogy nem lesz rá szükség!

Kedves Anastasea!
Nincs több sea!
Várunk IDEhaza!

Paci-ens 2010.08.08. 22:29:17

Tesó!
Légy is büszke Lugio-ra mert sokat tettél érte,amit sokan nem fognak elismerni.De ezzel te ne törödj, mert a szándék s a cselekedet nemes akkor is ha az önző célú kistílű ellenségek mást állítanak.Kérdem én ki emlékezik arra, hogy Szent Antal szobrát hányszor restauráltadtad? Ki emlékezik arra, hogy birkózó csapatot edzettél a csípőprotéziseddel, és eredményre vitted őket Dunaszekcső nevében?
Ki emlékezik arra, hogy hány szemétgyüjtési akciót szerveztél "fatornyos" faludnak?
Érdekedben elhatároztam, hogy gyüjtést fogok pályázatok útján szevezni a római alapokon, és egy kis löszön nyugvó hátsó kerted megmentésére.Alapítványt hozok létre,és világ összes neves szakemberéhez felhívást fogok intézni, hogy határozzák meg, sorolják rendszerbe azokat a vakondokokat melyeket a Berci nem ásott ki,és
minden eddigi praktikádtól megmenekültek.Ragaszkodom hozzá, hogy ha a projekt sikerrel zárul akkor ezt az (esetleg új fajt)a kis széntartalmú vasötvözet után és élőhelye szerint Acél Talpa europaea-nak nevezzék.

Az angol beteg 2010.08.08. 22:33:13

Birkózó csapatot edzett???

Paci-ens 2010.08.08. 22:54:40

@Az angol beteg: Igen és sikerre is vitte!Megbízható forrásból tudom, de ezzel sem akar dicskedni, mert nem egy birkózó alkat.

Az angol beteg 2010.08.08. 23:09:58

@Paci-ens: Kedves Paci-ens! Kedvenc Dokink tiszteletreméltóságának egy újabb (sokadik) szegmensét világította meg most számomra. Köszönöm. Az eredményekhez pedig így utólagosan is gratulálok!

Paci-ens 2010.08.09. 09:29:01

@Az angol beteg: T.Angol beteg!
Utólagosan elnézésedet kérem a rossz információért,amit valószínűleg az öregkori memória zavaroknak köszönhetek.A doki nem birkózókat edzett, hanem súlyemelőket,de az elért siker a lényeg.
Kitörő örömmel kell közölnöm, hogy a tüntetés elmarad, mert Leonardó giocondájának mosolyával rendelkező Monalisa a fasorban sincs ahhoz a tündérnek a mosolyához aki hazaérkezett!
Üdvözlünk újra itthon Tázi!

Az angol beteg 2010.08.09. 09:55:47

Na vééééééééééégre!:) Na endlich/ at last/ napokon! ISTEN HOZOTT ÚJRA ITTHON SZTÁZI!!!

Várjuk bejelentkező bejegyzésed és én részemről egész pontosan 2 db mosolyt!

Az angol beteg 2010.08.09. 09:56:24

@Paci-ens: Köszönöm az információkat!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.08.09. 17:44:01

@Az angol beteg: nyugi fiúk, megjött, mi már egy jót dolgoztunk is. Mosoly maradt a régi, nem kezdte ki a sós tengervíz.

solti anasztazia 2010.08.09. 21:47:54

:-)Udv mindenkinek...most kerultem eloszor gep kozelbe...az esti program feladva...olvasok...addig is mindenkinek puszi mosollyal....nem semmi
ami itt var ram..:-)
Egyebkent nem lettem barna...es igen,nagyon jo volt ujra dolgozni a Dokival..

solti anasztazia 2010.08.10. 23:36:13

Buszke is lehet a falujara es az osszetartasra...valamint a Tanar Ur kitartasara..Nalunk egy regi malom van a faluban,ami tobb mint 150 eves(magyar gepekkel)mukodik.De On mar latta..idegenvezetest vallalok:-)
(ha ezt most ketszer adja ki a kommentek kozott falnak megyek)
süti beállítások módosítása