"Lukinyúl"

2014.12.12. 10:05

Az erdőt, mezőt járó puskás emberek sem mennek a szomszédba, hogy humort kérjenek kölcsön. Az egyik ilyen "aranyköpés", így szól l

Olyan magasról lőttem a fácánt, hogy mire leért, beköpték a legyek!  Ahogy erre mondani szokták: erényed a szerénységed ! De az sem semmi, amikor egy távolra leadott golyólövés kommentárja úgy szól, hogy a lövésem után hazamentem, megebédeltem és amikor visszamentem akkor hallottam a becsapódást.Ebből csak az a szomorú, hogy valóban vannak olyanok - és hozzá olyan fegyverek, távcsövek stb. - akik sportot csinálnak a távlövésből. Néha olyan távolságról leadott  lövésekről hallok, amilyenre én már autóval megyek.Nyilván, a sok sebzéssel nem kérkedik senki.

A tegnapi nap fácánozása után, még vendégek voltunk üregi nyúl vadászatára is. Remek vadászat volt, ahol nem a vadász, hanem a görény a főszereplő. Nos, itt rögtön álljunk meg egy szóra., illetve humorra. Az üregi nyúl, vagy más néven kinigli neve is áldozatul esett a humornak és lett belőle lukinyúl. Így, egyben mondva. A görények gazdája pedig - olyanokról nevezte el az állatkáit, akiket nem nagyon kedvel. Így azután a büdös görény jelzőhöz igencsak passzol a "nemszeretem" ember neve. A népi humor kategória az is, amikor a barnás színű állatkákat - jó palócosan, csupa á-val - áránbárná-nak hívják. Ha nem sikerülne kisilabizálni leírom: aranybarna.

Az üregi nyúl vadászata  - a görényes ugratás miatt - tényleg nagyon különleges, a vadász részéről pedig jó reflexeket, gyors kapáslövéseket igényel. A húsa pedig kitűnő, a belőlük készült tejfölös nyúlpaprikás, pedig a vadételek csúcsa.

A humor pedig a vadászat íze, zamata.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr896976987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2014.12.14. 12:03:06

Egy aktuális favorit aranyköpés:

Én fehér karácsonykor álmodom. ...de ha elfogy a fehér, hát megiszom a vöröset is..

Nem az a kiköpött vadász köpés, de vadételek mellett szépen megfér :)

Az angol beteg 2014.12.14. 18:18:10

Kicsit elrontottam elnézést.
Helyesen: Én fehér karácsonyról álmodom..de ha elfogy, hát megiszom a vöröset is!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2014.12.15. 21:43:58

@Az angol beteg: kedves mondás, olyan elfogadó. Én, az üregi nyúlhoz fehér bort adnék. Ha van ! Ha nincs, akkor jön a mondóka. A lényeg, hogy ártson.

Az angol beteg 2014.12.17. 21:17:19

@Acél Csaba: Köszönöm a tippet Doki!:) remélem egyszer lesz alkalmam kipróbálni.

A mondóka is tetszett:) Továbbszőném szegény megboldogult nagypapám örökzöld mondásával: "A koccintás idővesztés."

solti anasztazia 2014.12.30. 21:35:55

Bar en nem szeretem es nem iszom, de erre azt mondjak, hogy a bor " kismertekben orvossag, nagymertekben gyogyszer" ! :-)
süti beállítások módosítása