Éjjellátó!

2016.11.13. 11:23

Messziről futok neki a témának, mint távolugró az ugrásnak. de mi is a téma ? A téma az, hogy milyen szinten alkalmazzuk a technika vívmányait a vadászatban. Anélkül, hogy humort csinálnék belőle, de  ez a téma az őskortól aktuális lehet, amikor a szakócát felváltotta a dárda, majd a nyíl- azután ugorjunk egy nagyot és  - a lőfegyverek használatában a kanócos puskák, a nyílt irányzékok korszaka után a távcsővel szerelt puskákon át, napjainkig, ahol a vad esélyeit a minimálisra csökkentik a mindenféle infra csodalátók. hőkamerák, stb.

Az ugye senkit sem zavar, hogy az infra céltávcsövek használata tilos, amivel totál egyetértek, de az éjjellátó kereső távcső használatát indokoltnak tartom, mert azon kívül, hogy el lehet dönteni, hogy az a fekete árny, egy disznó, szarvas, esetleg egy "rőzsehordó öreganyó", a lövésnél már a fegyverlámpa is elegendő. Pár évvel ezelőtt a lámpás vadászatot orvvadászatnak tartották, de a vadkár engedékennyé tette a hatóságot, a disznóra engedik a lámpa használatát.

Ezek után nézzük a történetet. Öt óra után a sötét  már alaposan bekéredzkedett az erdőbe, a keresőtávcsövemben a szórón sárgálló kukoricát sem láttam, pedig jó lett volna, mert a disznók csörtetése egyre közelebbről hallatszott. Ekkor vettem elő, az infra keresőtávcsövemet, mert valami ropogtatást is hallottam. A távcsőben jól látható lett a nagy disznó és körülötte a csíkos malacok. Ha és amennyiben, csak a "normál" távcsövet használom, akkor a malacokat nem veszem észre és még belegondolni is rossz, mi történhetett volna.

A történetem mégis sikerről számolhat be, mert pár perc múlva egy magányos disznó képe jelent meg az éjjellátó lencséjében, amit azután "hagyományos" módon, a fegyverlámpa fényénél vehettem célba.

Összegezve: éjszakai vadászatnál az éjjellátó hasznos "jószág" lehet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr9211957213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása