Illik bele, nem illik bele?

2017.03.23. 17:18

Ha jól tudom, a magyar fegyvertartási törvény, az egyik legszigorúbb az EU-ban. Jól van ez így ? Jól ! A fegyver nem "játékszer", használatát - legyen az vadászat, vagy lőtéri gyakorlás - a  jogosan kőkemény rendeletek betartásával lehet és kell is betartani és betartatni. A biztonság érdekében ! A fegyvertartási engedély megszerzésének módjával senkit sem  akarok untatni, a lényege, hogy macerás.

De ha már megkaptuk, akkor vásárolhatunk is fegyvert, bármilyen kaliberben, típusban, a hozzávaló lőszerrel együtt. Csak egy példa. Ha veszünk egy sörétes puskát, ahol a patronok között szinte minimális a különbség és ezért néha -  a legjobb szándékunk ellenére is -  összetéveszthetőek.  Egy 16-os és egy 12-es között olyan kicsi az eltérés - mármint a patron méretében - hogy a zsebünkbe kerülő patron méretét csak akkor konstatáljuk, ha sűrű káromkodások közepette próbáljuk a 12-es csövébe csúszott 16-ost kivarázsolni. Társas vadászatokon, előfordulhat, hogy olyan sörétes patronokat vágunk zsebre, amit nem kéne és ez nálunk marad.

Mekkora bűn ez, vagy mekkora jogsértés, ha egy olyan patront találnak nálunk, amelyik véletlenül került hozzánk - és annak ellenére, hogy mindenféle papírokkal rendelkezünk -  a tettünk bűncselekménnyé válik.   A tényállás kőkemény, a vadászt rabosítják, engedélyét bevonják és bíróság elé citálják. Egyetlen rohadt patronért.

Még egyszer mondom, kell a szigor, de nem biztos, hogy a vadászokon kéne elverni a port.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr7012365107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása