Nyulak !

2009.10.10. 18:17

Nem fogom elárulni, hogy melyik Bajához közeli vadásztársaságnál vadásztam. Mert nem csak róluk, hanem egy országos vadászati "jelenségről" -  de mondhattam volna barbárságot is -  fogok most egy kicsit zsörtölődni.

Németekkel közös csapatban bérvadásztunk, fácánra, nyúlra. Október 10-én és legalább 25 fok melegben hajtottuk végig, a szárazságtól, a közel három hónapos aszálytól kiszikkadt nádasokat. Tavaly, jókora vizeket lábaltunk ugyanitt, sokszor csizma szárának feléig érőn. Kevés volt a fácán, inkább nyulak pattantak ki a kutyák orra elől. Érdekes, amikor karácsony előtt nyulat szeretnék lőni, hogy a rituális vadas nyúl az asztalra kerüljön, sosem sikerül. Ma, azután lőhettem volna, akár hármat is, de kettős okból nem tettem. Az egyik a nagy meleg, amiben a bőrében tartott nyuszi, estére bezöldülne, a másik, hogy a kelő nyulak többsége ilyenkor fiatal süldő, vagy utolsó pillanatig lapuló nőstény.

Ezeket most, októberben lelőni, több mint bűn, ahogy az elején írtam, barbárság. Mitől lesz ennek a vadásztársaságnak egy-két év múlva nyula - kérdem én. Hogyan lehet, országosan -  a vadászati vízfej által megállapítva - ennyire előrehozni a nyúl vadászati idényét? A pillanatnyi anyagi előnyért, a jövőjét éli fel ez a társaság és a többi is.

Persze nem lenne kötelező ezt betartani, de a darabonkénti 8000 Ft. igen csábos, az elszegényedett vadásztársaságnak.

Nagyon szomorú látvány volt a terítéken az alig üregi nyúl méretű süldő nyulakat látni.

De, nem csak a nyúl vadászati idényével van bajom. Ugyanígy az őzével is. Áprilisban lőhető az őzbak, holott, ha az űzekedésig élni hagynánk, akkor jó pár sutát befedezne, mert "szorgalma" lenne hozzá.  Ha az erős, nagy bakokat, már áprilisban lelőjük, vagy anyagiak miatt lelövetjük, a jó minőségű "szaporulatot" is elveszítettük. Hallom, szinte minden vadásztársaságnál a sirámot, hogy nem is tudják,hová lettek az őzeik. Nem lettek azok "sehová", egyszerűen meg sem születtek

 De mára, a vadászatot is jórészt a pénzszerzés irányítja.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr141440935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2009.10.10. 21:33:37

Teljesen igaza van,imadom,hogy igy gondolkodik..csak szomoru,h szinte maga az egyetlen.Jobban kellene tisztelni a termeszetet es hagyni,hogy neha tegye a sajat dolgat:-(..de ugye a penz diktalja a szabalyt.
süti beállítások módosítása