Manócska

2010.03.06. 06:54

Ül a négy-, illetve nemsokára öt éves unokám a számítógépem előtt és már nem is féltem, mármint a gépemet, mint korábban. Még alig egy évvel ezelőtt ketten nyomorogtunk egy széken, hogy a kéréseit tudjam teljesíteni, de már akkor is meglepett, hogy "szakszerűen" instruál. Lépj a startlapra, kattints ide, kattints oda, most a lejátszásra ...stb. Mindezt már egyedül teszi a székem is kibérelte,  ha mellé akarnék még ülni, egy kis nosztalgiára vágyva, közli, hogy ne ülj ide, tudok mindent egyedül is. És tényleg ! Hogy jó-e ez, vagy sem, nem tudom eldönteni. de azt látom, hogy amit én kínkeservesen sajátítottam el - úgy, ahogy - azt ő határtalan gyorsasággal és magabiztossággal.

Kicsit féltem a fantáziáját, (bár bővében van) mert visszagondolva a saját, - hála Istennek - tévétlen gyermekkoromra, amikor az átélt dolgainkat, vagy már olvasni tudó korszakomban., az olvasottakat, a saját fantáziám szerint éltem meg és játszottam el, nem kellett félni, a "központilag" irányított gondolkodástól. Zárójelben jegyzem meg, lett is bajunk elég sok, ebből a "rebellis" gondolkodásból. 

Tudom, hogy a mai világ, az internet nélkül már elképzelhetetlen. ( Én ugyan eltudnám) .De jó lenne, nagyon jó lenne, ha észrevennénk, vennék gyermekeink, unokáink is, hogy a virtuális világ mellett, ami álságos, létezik még egy valóságos világ is. Mint vadász mondom, csak ki kell menni egyszer az erdőbe és kiülni egy magaslesre. Hallgatni a madarak csivitelését, belebámulni a lenyugvó Nap vörös korongjába és amikor sötét palástjával ránk borul az este, hallgatni az erdőből kióvatoskodó vadak halk zaját. 

Talán, ha okoskodhatok, az arányokat nem kéne elvéteni. Csak annyit és csak akkor az internetet, amikor arra szükség van. Egyébként pedig húzzuk fel a bakancsot és irány a természet.

Lucia

Szerző: Acél Csaba

5 komment

Címkék: unoka

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr421813048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2010.03.07. 18:04:03

Ok mar igy szuletnek h tudjak...rajtunk all sikerul e valamennyi idore elvonni a figyelmuket..

red alert · http://autosiskola.blog.hu 2010.03.08. 17:45:48

Van is benne igazság doki, meg nem is nekik a net, nem eszköz lesz valamire. Az ottani világ olyan szintre nyílt és nyílik rövidesen, hogy az agyunk meghosszabbítása lesz. A háló, a kommunikációs határok nélküli világháló kimászik a számítógépekből, először telefonba, majd autókba, hűtőszekrénybe stb. az tárgyak ekkor már egymással is kommunikálnak valamilyen intelligenciával, ekkor már nem feladat lesz a mostani gyerekek számára a net, hanem készség és ezek az új távlatok, a magam fajta majdan "osdi számítógépest" piacképtelen nyugdíjasjelölté teszik...

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.03.08. 19:04:47

@red alert: ..ezt neveztem én virtuális világnak. Mindeközben a világ legnagyszerűbb és túl fejlett "számítógépével", az agyunkkal rendelkezünk, aminek csak alig egy-két százalékával éljük az életünket.A maradék kilencven valahányat kéne először felturbóznim és használni, plusz a fantázia. A számítőgép még a kutyaólból is eloldalogna. A többit elfogadom !

red alert · http://autosiskola.blog.hu 2010.03.08. 19:23:26

doki a maradékot a pálinkával való pusztítókúrákra alkotta meg a természet ... vesszen a pálinka?

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.03.10. 08:40:13

@red alert: ...A pálinka a resetelés legnagyszerűbb formája, visz mindent, tehát praktikus. Éljen a pálinka! A falból kihúzott dugasz esete.
süti beállítások módosítása