Harangszó!

2016.04.29. 11:42

Álmosan kondította a közeli falu templomában élő harang a nyolc órát. Jó kétszáz éve öntötték, de a mérete miatt, a hangja nem mélyült, maradt olyan, mint a születésekor, kicsit magas, kicsit hamis.

A hosszabbodó napok, az este lopakodó sötétjét egyre jobban a harangszó mögé utasították, az utolsó kondítás egy kis biztatás volt a fénynek, maradj még kedves nappal, mert téged jobban szeretünk, mint a buja, kicsit félelmetes  sötétet. 

A vadaknak nincs harangjuk, meg toronyórájuk, - csak egy belső órájuk - amit az ösztöneik működtetnek. Hogy a harangszóra figyelnek-e, vagy sem, azt nem tudom, de lehet. Ugyanis már második alkalommal, éppen az utolsó kondítás után jelent meg egy disznó a szórón. Nyilván meglepődött, hogy még világos van és anélkül, hogy a neki elkészített finom sáros dagonyába belefeküdt volna, gyorsan továbbállt. Miután a dagonya, egy bokrok övezte keskeny váltón  lett kialakítva, így a lövéshez csak akkor jutok, jutnék, ha pár másodpercre bátorkodna beleülni a sárba, úgy, ahogy a múltkori kan tette. Pechjére !

Szóval jött a disznó, ment a disznó. Éppen ilyen ütemben. Bevallom nem is bántam. Nem azért, mert savanyú a szőlő, de amikor itt lövök valamit, akkor a kiszállítás hangja, zaja több napra vadmentességet hagy maga után.

Ha nem lövök "csak" nézelődök és szemmel vadászok, akkor  viszont tudom, hogy ha másnap ugyan ide ülök, marad némi esélyem, mert hagytam. Kicsit fals a hasonlat, de ez is olyan, mint amikor a horgász visszadobja  a kifogott halat.

A napokban - hogy már ne is mondjam -  a haragszó utáni percben kilépett egy fiatal barkás bika és tőlem alig pár méterre a a füvet kezdte csipegetni. Csodálatos látvány volt és nagy-nagy élmény. Rengeteg állatot meglestem már hosszú vadász életem alatt, de az ilyen gyönyörűségekkel egyszerűen nem tudok betelni.

Köszönöm harangszó, hogy ideküldted ezt a csodás állatot ! Miközben lassan ránk borult az esti sötét, jó egészséget kívántam neki és azt, hogy nyolc-kilenc év múlva újra találkozzunk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr798672194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása