Végre esik !

2022.08.22. 12:01

Na végre,esik ! Ezt a idegnyugtató hangot, amit az ablakpárkányon kopogó eső ad, már régóta hiányoltuk. Ha már megjött, ne kritizáljuk, hogy miért csak most, amikor a termények javát a szárazság már elvitte. 

Drága tanulság volt az aszály - pedig szakemberek régóta mondják - nem lehet a természetet büntetlenül kizsigerelni.

A mezőgazdaságban jól elkényelmesedtek a gazdálkodók, az a pár ipari nyövény valamelyike biztosan hozta a haszont, amelyik meg nem, arra a mindenféle kárigényt  - jégkár, belvízkár, vadkár, stb. - lehetett bejelenteni, a biztosító meg fizetett. Ebbe kényelmesedett bele az agrárium, most meg pánikolnak és sopánkodnak, hogy miért kellett a korábbi jól működő vízgazdálkodást szétverni, öntöző árkokat kabzsi módon beszántani, a zsiliprendszereket ellopni.

Mondhatni jó reggelet !! 

A vadgazdálkodók egy lépéssel már előrébb járnak, a baj felismerése korábbról fakad, a vadak etetése, itatása, a gazdálkodás kardinális része volt eddig is, a - ne csak vadásszunk, hanem gondoskodjunk is a vadról - szemléletnek a hétköznapokba építésével, sok munkát vettünk a nyakunkba, de megérte. Itt lett igaz a mondás, amit a mezőgazdászoknak kéne jobban megszívlelni, hogy vetés nélkül nincs aratás.

Szóval esik az eső, fellélegzett a határ, ivóvízhez jutnak a vadak és a kissé ősziesre váltott időben a szarvasbikák is hallatni fogják hamarosan a hangjukat.

Elkezdődik a szarvasbőgés !  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr8017913219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása