Ha belegondolok...!

2010.06.10. 20:53

Namíbiában történt. A Kudum egy csörlővel felhúzva, éppen a bőrétől fosztatott, amikor egy kis fekete emberke jelent meg olyan talicskafélével. Nem vett részt a nyúzásban, a talicskája mellé guggolva várt. Én is vártam, mert kíváncsi voltam, mire vár. Magyar szokás szerint, először zsigerelünk, azután nyúzunk, de itt fordítva történt. Van benne logika, mert nem lesz vérrel szennyezett a bőr, meg a legyek sem lepik el a vad belsejét.

Amikor a bőr lekerült a kuduról, a kis emberke a talicskáját alá tolta és ahogy a kés hasította a hasfalat és a mellkast, a belsőség a talicskába esett. Gondoltam, ezt a fuvart eltolja valahová és jó mélyen elássa. De nem! A kis, alig egyetlen helyiségből álló házacskák felé kanyarodott és eltünt mögöttük. Ezt meg kell néznem - döntöttem -  kíváncsi lettem, mi lesz a belek sorsa. A házakból elég sok asszony és gyerek jött elő és nekiláttak a belek feldarabolásának. Előtte persze a béltartalmat a kés fokával kitologatták. Azután azt is láttam, ahogy egy bádogdobozszerűségbe teszik és főzni kezdik. Nem túl sokáig, azután jóízűen nekiláttak. 

Mielőtt elborzadtam volna, eszembe jutott az egyik kedvencem, a pacalpörkölt. A büdös marhabendőből, sok mosás, meg abálás után lesz a kész termék, a finom pacal. Szóval ne itélkezzünk, mert mondjuk egy japánt a pacal látványától rázna ki a hideg, engem meg az élő majmocska agyvelejét citrommal tálalva fogástól. Más nép, más kultúra, más étkezési szokás.

Mindez azért jutott eszembe, mert a mai napon tettem hűtőbe a présházban szikkadozó kolbászokat, amikre jó vastag penészréteg rakódott. Semmi baja ,ettől csak le kell törölgetni őket. de a látványtól meg - nagyon valószínű - az a kis "talicskás, bélevő fekete" hányt volna sugárban. Mert mi is a kolbász ? Egy koszos,mocskos, zsíros állat darált húsát, a saját belébe dugjuk, egy kicsit füstölgetjük, azután megeszük.  Még nekem is friss, a penészes kolbász emléke, holnap reggelig bizonyára vegetáriánus leszek. De holnaptól már jöhet a kolbászos kenyér.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr72072570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2010.06.16. 18:49:34

Valahogy inkabb Onnel lennek vacsoravendeg es nem a kis feketenel..
szoval mikor jojjek?

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.06.16. 20:14:14

@solti anasztazia: ... jó lett a gép? Akkor hajrá!
pacal? vacsorára?

solti anasztazia 2010.06.18. 13:05:51

@Acél Csaba: ..hm..johet!!Angolosan szeretem(ha van olyan):-)

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.06.18. 21:55:13

@solti anasztazia: angolos "pejszil"az legyen középen véres, vagy egyébre gondolt!

solti anasztazia 2010.06.19. 11:15:14

@Acél Csaba: ..szoval van olyan is..Tudja On mire gondoltam!:-)
süti beállítások módosítása