Bukta !

2010.12.14. 13:50

bukta forrás : desszert.euSorban "dőlnek" be a vadásztársaságok a vadkárok miatt. Most azt nem taglalom, hogy profi módon kiokosodtak a gazdák, hogy gyenge, vagy roszz agrokulturával megművelt, helyesebben megműveletlen földeken-  a vadkárral - jól lehet keresni. De arról feltétlen beszélni kell, hogy a tulajdonviszonyok alakulásával nem tartott lépést a vad statusza, ugyanis marad a régiben, azaz állami tulajdonban. Le kell szögezni, hogy nagyon rossz, de ravasz gazda az állam. Kihasználja a vadászok egyetlen jó tulajdonságát az áldozatkészséget. A vadnak helye van az élővilágban, ha okoz kárt, ha nem. Ezt kéne minden földtulajdonosnak a kapzsi fejébe vésni, amikor tűzzel vassal pusztítaná a földjén tartózkodó vadat, mert az lerág néhány kukoricacsövet. Vagy többet is, attól függően, hol van az a föld. A nóta is azt mondja, hogy "erdő szélén nem jó lakni, mert sok fát kell hasogatni"...ihaj, csuhaj.De erdő szélére nem is kéne olyan kultúrát vetni, amit teljes bizonyossággal le fognak tarolni a vadak. Tehát összegezzük. A földtulajdonosok tartják a markukat a vadásztársaságok felé, ha indokolt, ha nem, az állambácsi pedig röhög a markába, hogy nulla befektetéssel, milliárdos haszna van a vadászokból. ( vadhús export egy komoly árbevétel ). Ebbe pedig - ahogy az elején írtam - szép lassan, illetve már egyre gyorsabban - belebuknak a vadásztársaságok.

Node, hogyan tovább?

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr72515289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2010.12.14. 16:37:04

Szomorú és elkeserítő az érdekorientált haszonélvezet...nincs terület amit ne járna át...még családon belül, testvérek között is ez van....mit várjunk máshol?

Az angol beteg 2010.12.14. 16:45:44

....talán nem véletlen, hogy Káin és Ábel története már Mózes első könyvében, a Biblia elején helyett kapott....

Paci-ens 2010.12.15. 06:12:43

Szeretnék egy adalékkal szolgálni még megboldogult Mavados koromból.
Az Észak Erdő Rt.területén a környezetvédők voltak akik úgy szerették volna látni a területet, hogy egy vad se okozhasson kárt a védett növényekben. Csak flóra, fauna nuku! Folyamatosan nyújtottak be kárigényeket az Erdőgazdaság ellen, védett növényekben való súlyos kártétel címén.
Még most is a szemem előtt van az az adás, mikor a szenzációra éhes televíziós csatorna közvetítette azokat a képeket,ahogy önjelölt nemes céllal vezérelt, magukat természet, és környezet védőknek nevezett őrültek menteni próbálták az árvíz alatt Gemencen a gátakra, magaslatokra szorult vadakat, gumi csónakkal.Kérek elnézést mindenkitől, de örömömre szolgált, amikor nagyon pofán rúgták őket.
Ugyan ezt kellene tenni az államnak azokkal az előre megfontolt szándékkal, az erdők mellé vető gazdákkal szemben is.
Sajnos nem olyan emberek döntik el adott felelős pozícióban a kérdést, akik csak egy kicsi szakmai hozzáértéssel is rendelkeznének.
Meg is látszik rajtunk vadászokon.
Aki meg hozzáértő, és megpróbálja felemelni a szavát, azonnal fekete seggű lesz.

Paci-ens 2010.12.15. 06:31:13

De mit is várhatunk egy olyan szakminisztériumi rendelet mellett, ahol az állami területeken, szakmai indok,és felügyelet nélkül,utasításra irtatják a vadállományt a szerintük megfelelő populációs darabszámig. Ahol a szerintük nem őshonos vadfajtákat írmagjukig ki akarják pusztítani.
A magyar paraszt soha sem ment a szomszédba tanácsért, mindig megvolt az esze, arra hogy a lehető legjobbat hozza ki, minél kevesebb munkával a maga részére.
Felveszi az államtól a föld alapú támogatást az erdők melletti földjeire, vet bele értéktelen hozamot nem igen biztosító növényi kultúrát, kicsit segíve a vadkárbecslő anyagi helyzetén, egy hektáron akkora jövedelemre tesz szert, amiről álmodni sem mert, de bízott benne.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.12.15. 09:10:12

@Paci-ens:Ezt vártam Tőled Tesó! Erről már sokat beszélgettünk, de sajos akiken múlna az ügyünk, azok süketek, vakok, szóval palamenti képviselők.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.12.15. 09:12:38

Ez szellemes - red alert - köszönöm.

Az angol beteg 2010.12.17. 17:23:58

Csütörtök...péntek...új bejegyzés nélkül?:)

?

solti anasztazia 2010.12.17. 21:20:10

Higyje el ez itt sincs maskeppen!
süti beállítások módosítása