Olasz

2011.06.22. 18:01

Voltam Olaszban.  Csak úgy, "elugrottam", egyet horgásztam és vissza. Ezt a "olaszban voltam" szöveget, mi Dél-baranyaiak jól értjük - nem félreértjük -  és tudjuk hogy ez a hangzatos nevű falu, Pécs felé, Belvárdgyula szomszédságában van, szelíd dombok közé ékelődve. Egy duzzasztott patak által létrehozott mesterséges tavacska  a horgásztó, amit a mai napon kipróbáltam. 

Rendkívül kultúrált környezet, idilli táj, egy mesterséges kis szigetecske és rengeteg vadkacsa adja a horgászat körítését.

Milyen érdekes és elgondolkodtató ezeknek a kacsáknak a viselkedése. Mennyire megváltoztatja az emberi beavatkozás a kacsák veleszületett óvatosságát. Az egyik tojó, alig egy-két méterre közelített és szabályosan koldulni kezdett. Valószínű rászokott az odadobott ilyen-olyan ételmaradékokra. Egyszerűbb koldulni, mint megdolgozni a betevőért. Bizony nincs ez másképpen az embereknél sem. Már második generáció nől fel úgy - mármint embereknél - hogy nem munkából, hanem segélyből él. A munkát már meg sem próbálja, leszokott róla. Mint az olaszi kacsa a bukdácsolásról.

Szerző: Acél Csaba

14 komment

Címkék: horgász

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr963006580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2011.06.22. 20:51:45

Ez sajnos igy igaz..de bizonyos melotol nekem is elment a kedvem egy idore..ott is megegetheti magat az ember,de nem reszletezem...tudja..kemeny nap volt!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.06.22. 21:11:09

@solti anasztazia: szoktam volt mondani, aki disznók közé keveredik, megeszik a korpák.Bizony, néha a jó szándék is bajjal jár.Ezt a napot meg mihamarabb felejteni.Az élet szép....!

Paci-ens 2011.06.23. 05:22:26

Tesó!
Ezeket a generációkat meg kellett volna tanítani dolgozni.Tudsz a környezetedben olyanról, hogy a gyereknek meg kell dolgoznia a nyári szünetben a szórakozásaihoz szükséges pénzért?
Igaz, hogy régen nem volt probléma munkát találni, míg manapság már tanult felnőttek sem találnak maguknak.
Az otthon ülő munkanélküli szüleitől mit tanulhat a gyerek?
Hoppá, hát így is lehet?, hát akkor izzadjon a Bem apó!
Csak az a baj, hogy a segélyekből befolyó pénzek nem fedezik az ilyen életmódot választók magas igényeit, és "milyen dolog az, hogy másnak mindenre telik" ráhangolódnak a deviancia hullámaira. A jobb képességűek rafinált csalásokkal, a többiek erőszakkal szerzik meg a többletet.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.06.23. 08:02:53

@Paci-ens: igazad van. Sokan "közülük" azzal védekeznek, hogy nincs munkalehetőség. Érdekes, amikor munkát ajánlasz, nem fogadják el, inkább a segély. Van a faluban egy dolgos erdélyi házaspár. Minden munkát elvállalnak, kézről kézre adják őket, boldogulnak is szépen. Akkor hol is a hiba?

Az angol beteg 2011.06.23. 11:36:21

Sajnos az is igaz, hogy rettentő kevés a lehetőség is. Akik dolgozni akarnak azoknak is...és a dominanciát érezni akaró főnöki természet (tisztelet a kivételnek) ezt rögtön érezni és éreztetni akarja. Szomorú hogy sok munkahelyen erős mobbing (azaz munkahelyi pszichoterror) technikával ki is használják ezt a "függő" helyzetet. Undorító, alacsonyrendűség-érzés búvik emögött. Sajnálom az ilyen embereket, akik ennyire gyengék pszichológiából, meg emberségessségből hogy ne tudnák a jó légkör a leginkább motiváló erő...és dolgozni is csak abban lehet. De aki túlfeszíti a húrt, annál úgyis elpattan...majd máshol játszik zenét.

Az angol beteg 2011.06.23. 11:45:09

@solti anasztazia: Sajnálom, hogy nem úgy alakultak a dolgok melóban ahogy tervezted, vagy szeretted volna. De sebaj! Veszíteni ők veszítettek csak...a legjobb munkaerőt. Egy Vízöntő pedig úgyis megtalálja v. feltalálja a megfelelő utat! Ha nem lenne lehetőség..hát akkor majd lehetőséget TEREMT! Csatlakozom dokihoz az Élet szép!......csak sz@rul csillog. Plusz soha ne add fel!....csak ha van rajta elég bélyeg. Upornost!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.06.23. 12:28:57

@Az angol beteg: Ajaj.Nem a fő munkahelyről, hanem egy "balkezesről" van szó - hogy nehogy félreértés támadjon.

Az angol beteg 2011.06.23. 16:08:15

@Acél Csaba: Ha a fő munkahelyen egy szakállas örökifjú, mobbing-ot nem ismerő szelídmotoros a főnök, akkor félreértés teljességgel kizárva, mert én is a másikra gondoltam.

Az angol beteg 2011.06.23. 16:14:22

@Acél Csaba: Kikérem magamnak!..A "balkezes" jelzőt kedves Doki kérem csakis jó értelemben tessék használni! Nálam ugynanis úgy hozta a természet, hogy az a fővonal!:-)

Az angol beteg 2011.06.23. 16:20:35

Különben is itt egy kis fordítás házi minden jobbkezesnek :-)

"As the right hemisphere of the brain controls the left side of the body then only left-handers are in their right minds!"

Az angol beteg 2011.06.23. 16:38:25

Szóval csak ne vessük prioritási-viszonyulási mércére a balkezeket, mert sokszor jól jönnek és segítőbb kezek, mint a jobbkezek. nna jól kikezeztem magam mára...már mentem is :-)

solti anasztazia 2011.06.23. 21:08:21

Koszonom a biztatasokat!a fo munkahelyemrol meg fegyverrel sem tudnanak kirakni!De nem am...IMADOM!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.06.23. 21:46:36

@solti anasztazia: jó a csapat, ezért lehetett eljutni a domesztikált kacsától a balkezességig.Sablonok ledöntve.Motor bedöntve.

Az angol beteg 2011.06.23. 22:46:31

@Acél Csaba: @solti anasztazia:

:-) ..és akkor én most szépen a motorról továbbrugaszkodva kombinálnám gyors a kettőt: ha Tázi imádja, akkor hát ezt kell csinálni..lehetőség szerint egy másik angol mondást követve: "FULL THROTTLE!" - Teljes Gázzal!
süti beállítások módosítása