Kutyavilág !

2012.08.31. 08:24

A tízezer év együttélés ellenére sem lett a kutyából ember. Mondom mindezt annak ellenére, hogy öreg vizslám szinte minden"szavát" értem, de ő is átérzi a hangulatom ilyen-olyan változását, szóval jó vadász-társak és még jobb barátok vagyunk.

Gyakori hiba, hogy emberként kezeljük a kutyát, rázúdítva érzelmi hullámzásainkat, amiből  egy szót sem ért, nem tud mit kezdeni a rázúduló érzelmi kitöréssel, amit rendszerint kényszeres-ásítással fejez ki. Nem azt mondom, hogy a kutyánk nem azonosul az örömünkkel, bánatunkkal, de csak úgy, hogy "veszi" a kisugárzásunkat, minden testi kontaktus nélkül. Részünkről, a kutya felé a simogatás az egyetlen elfogadható dicséret, a fül vakargatása már szinte kéjérzés számára. De az ölelgetés, puszilgatás - nem. Sok kezdő kutyatartó úgy gondolja, hogy a túlcsorduló szeretetével erős kapcsolatot fog kiépíteni a kutyájával. Nagyon meglepődik, amikor ez nem működik és az agyon-szeretgetett kutyája másokhoz is barátságos, kedves.

Munkakutyáknál - mint amilyenek a vadászkutyák is -  az igazi, a közös szenvedélyen alapuló barátság, vadászatok közben fog szorosra kötődni. De addig rögös az út, a tanítás ideje alatt  lesznek sikerek és kudarcok egyaránt. Eközben viszont nem csak a kutya, hanem a gazda is tanul.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr724743255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2012.08.31. 22:37:45

Kedvenc kutyusom nincs de lovam igen,és "állat"mindkét fajta.igen ök olyanok amilyenné a gazda neveli öket,kell velük foglalkozni sokat de fontos az is tudják ki a gazda és ki az aki csak kedvtelésböl "szereti öket"de TÉNY egy kedvenc sosem fogja eltéveszteni az igazi gazdit,és sosem bánt ártatlanokat.mi lovunk sem rendetlenkedik ha a kislányunk ül a hátán...tudja,hogy gyermek ül rajta és csak lassan lépked!Meg lehet bizni egy igazán jol nevelt "kedvencben"!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2012.09.02. 20:55:28

@solti anasztazia: Gondolom - Nelli - hogy az írói "álneve" Anasztázia.De mindegy is, hiszen ikrek. Örülök, hogy végre géphez is ült - amit meg írt, azzal csak egyetérteni tudok.
süti beállítások módosítása