Újra Orvieto.

2010.07.28. 05:58

A gyorshajtásos "kirohanásom" után, ballagjunk  - szép lassan  - vissza Orvietoba, a szálláshelyünkre. Ez a városka is ( huszonegynéhány ezer lakossal) -mint a többi umbriai város, egy kőszirt tetejére épült. De ezt úgy kell elképzelni, hogy a sziklákon pompázó , szinte a sziklákból kinövő várfalak által határolt óvárost, kőrben, lent a sík részen egy teljesen modern, átlagos kisváros vesz körül, élénk forgalommal, boltokkal, benzinkutakkal, stb.

Orvieto, nem puha tufára épült, mint Bagnoregio, hanem mészkőre, de ez a mészkő olyan lukacsos, mint az ementhali sajt. Egy hatalmas, termekből, folyosókból álló földalatti város húzódik a sziklák belsejében, amik nagy része, még feltárásra sem került. (a  feltárt részt bejártuk, bevallom félelmetes és döbbenetes volt ) Az etruszkok kezdték, hogy azután a további évszázadokban folytassák  a háborúk esetén menekülésre és túlélésre kiásott barlangrendszert.

Az orvietoi gótikus, hatalmas dóm is erre a összefurkált kőzetre épült, maguk a helybéliek sem értik, hogyan bírja a lyukacsos szikla ezt a hatalmas súlyt. Isten óvja a földrengéstől ezt a városkát is, ugyanis nem túl messze innen, Assisiben hatalmas pusztítást végzett - az ezen a vidéken elég gyakori - földrengés.

Orvieto, nem csak egy csodálatos műemlék város, hanem élhető, lakható, a túristákat elfogadó és kedvelő emberek által lakott, "történelem". Szívesen elegyednek szóba a túristákkal, segítőkészek. Az előző, trafipaxos zsörtölődésemhez passzol, egy kis esemény az itteni rendőrökkel. Szemtanuja voltam, amikor egy tilosban parkoló autó gazdáját kereste a rendőr páros, meg a környékbeli összes boltos, ( egy jólöltözött férfi és egy csinos hölgy), hogy ne kelljen megbüntetnie az autóst. Még kétszer találkoztunk velük, harmadik alkalommal már megszólítotak bennünket, hogy esetleg segíthetnek-e valamiben, ha eltévedtünk volna. Ez igen! Így kell rendőrnek lenni !


Szerző: Acél Csaba

117 komment

Címkék: orvieto

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr692181422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2010.07.29. 22:23:20

No de ez már a 18. komment! Rég volt ennyi. Lehet, hogy az ORVIETO név nem hazudtolja meg önmagát:D Új misszió a láthatáron?

Az angol beteg 2010.07.30. 08:35:41

Gondoltam írok ide most, hiszen kommenteim száma ugyis ritka mint a fehér Zorró. Ha már esett szó katedrálisról (mint a hit házáról)és a tenger is szóba került, Doktor Úr hogy ismeri a mondást? Isten szeretete olyan mint a tenger. Az elejét láthatjuk, de a végét nem? Egy korzikai mondás szerint ez a szerelemre is igaz. De ha belegondolunk az egész életre is...igen azt hiszem az élet egy tenger, tele viharokkal, csendes periódussal, szépséggel,lágy, szilaj és sokszor zord hullámokkal...mégis meg kell találnunk benne a magunk kis harmónia szigetét...ahol lelkünk békére talál.

Az angol beteg 2010.07.30. 08:42:22

...és ilyen tekintetben a tenger válasz mindenre.

Az angol beteg 2010.07.30. 09:15:13

De hol a többi kommentező? Egyedül érzem magam, mint szemfog a kocsmai verekedés után:)

Az angol beteg 2010.07.30. 13:16:58

Jó időtöltést a tengernél Kedves Anasztasea! A frontot mi itt tartani fogjuk és lélekben ott leszünk valamennyien

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.07.30. 16:32:04

@Az angol beteg: ..itt vagyok, figyelek ! Tazi és- ki ne hagyjuk, Nellit - esetében a tenger több mint szerelem, mert az Édesanyjuk hamvait is magába fogadta.Amikor a tengerhez megy, Hozzá is megy !
A kommenteket lehet nyomatni, nem leszek féltékeny, ha a 111-es rekord megdől.

Az angol beteg 2010.07.30. 17:04:15

@Acél Csaba: Végre valaki! Azt hittem már bot nő a kezembe :D Igen tudom, mesélte. Tehát a tenger a szeretet, az élet...a kezdet és a vég. Emlékezés és válasz, otthon és menedék. Úgy érzem kedveltem volna anyukájukat. Sajnálom, hogy nem ismerhettem.

Az angol beteg 2010.07.30. 17:18:29

Egy gyönyörű Márai idézet:

"Álmaimban hallom néha a tengert. Ilyenkor leküzdhetetlen vágyódás fog el, oly mély és fájdalmas honvágy, hogy álmomban kicsordul könnyem és lecsurog arcomon. E hajnalokon arra ébredek, hogy szájam szélén valamilyen sós íz tapad meg, mintha - az álom különös valóságában - csakugyan a tengerben mártottam volna meg arcomat."

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.07.30. 18:00:21

@Az angol beteg: ha nem is líraian, de elgondolkodtató, hogy a tengervíz és a magzatvíz pH-ja egyforma.Ezért is jó "benne lenni".

Az angol beteg 2010.07.30. 18:23:36

@Acél Csaba: :) Hát ez jó megközelítés! Tetszik!:) Más irányból de megint ugyanazt sugallta számomra: TENGER = ÉLET :)

Az angol beteg 2010.07.30. 18:29:16

@Acél Csaba: ...és ez alapján mondhatni a tengervízben mintegy újjászületünk:)

Az angol beteg 2010.07.30. 21:04:32

Ezennel én az Angol beteg egészségesen megfogadom, hogy bármi történjék is Sztázit 112 kommenttel várjuk vissza! ...és ez közel sem jelenti azt Kedves Doktor Úr, hogy Ön kevésbé számítana, csupán azt, hogy az "ORVIETO-111" missziónév már foglalt. Nem lesz könnyű misszió, lehet hogy sokat fogok szólózni közben, de kitartó és hű küzdelemmel helytállok. Ehhez várom a csapat többi tagjának segítségét. Nellit is kérem tisztelettel, ha mód van rá az "1 komment-1 szoptatás-1 komment" ütemtervhez igazodjon:) Orvieto 112 Mission Let's goo!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.07.30. 21:58:54

@Az angol beteg: "csak" a rekordért nem tudok írni (szólni), de majd igyekszem.
" Nem a csend van két szó között, hanem a szó van két csend között. Szólni nem az tud, aki szólni tud, szólni az tud, aki hallgatni tud."(Kurdi Imre:A kerubi vándor )

Az angol beteg 2010.07.30. 22:48:05

@Acél Csaba: Tetszik az idézet! Nem a rekordért, hanem mert osztozni az örömben: kétszeres öröm..és mint írtam "történjék bármi"... egy misszió célja ,hogy kitartó küzdelemmel véghezvigyék:)

Az angol beteg 2010.07.30. 22:52:52

Úgyhogy nincs más hátra mint előre!:)... max. skizofrén leszek a végére, annyit fogok magammal beszélgetni:D

Az angol beteg 2010.07.30. 22:57:17

De mindenki engedelmével tennék egy gyors helyzetjelentést: Újból Krisztusi 33-nál vagyunk!!

Az angol beteg 2010.07.30. 23:32:59

Lehet, hogy a meglepetés ereje már elszállt, de a kitartás értéke attól örökérvényű...ajándékozzuk meg Sztázit ezzel! Megérdemli, Orvieto 111-ért derekasan helytállt. A 112 most csak neki, csak itt, csak általunk! De hogy mi lesz a téma azt már csak akkor miután elment :)... No fene, mégis visszajött az a meglepetés-tartalom??:P

Az angol beteg 2010.08.01. 15:00:41

Kedves kommentező-társunk, Sztázi mostanra már, megható módon átölelhette szeretett édesanyját és kicsit úgy érezheti hazatalált, lelke simogatást nyert. Ezzel egy időben hazaváró missziónk is folytatódik...112 komment ami teljesítésre vár...

Az angol beteg 2010.08.01. 15:09:59

Nem is egy könnyű küldetés...mert úgy érzékeltem eddig nincs örömteli fogadtatása kis ötletemnek. De semmi probléma:) Ha kell egyedül viszem végbe a missziót...picit nehezíti a dolgokat, de el nem lehetetleníti! Tartalmas, elgondolkodtató (emberi történetekbe beillő)kommenteket ígérhetek. Ez esetben előre is elnézést kell érnem Kedves Doktor Úrtól, ha kicsit külön barázdába terelt, megint vadász-halász történetet mellőző kommentek születnek billentyűzetemből...bízom benne, hogy az Orvieto név alatt futó, ámbár kicsit "elszabadult", szabadon szárnyaló gondolatok kivételesen nem sértik, nem bántják eme blog eredeti célkitűzését.

Az angol beteg 2010.08.01. 15:21:00

...és bár nehéz dolgom lesz...nem riadok vissza a feladattól:) Ha azt tenném és idő előtt, mindent félredobva feladnám a "harcot", nagyon rosszul érezném magam - egyéb kommentező hiányában, ami szerintem nem lesz ilyen jó kis csapat esetében:)- ez lesz most az én kis Mór-tornyom:)....melyet meg kell mászni...és bármi történik, bármennyire is idő- ihlet- stb. szűkében lennék véghez kell vinni...és "Küzdelem nélkül nincs nyereség"...úgyhogy Orvieto-112 hazaváró misszió hajrá! :)

Az angol beteg 2010.08.01. 15:23:53

Doktor Úr egyet áruljon el kérem! Mennyi idő áll rendelkezésre a misszió teljesítésére? Ennek az információnak ugyanis nem vagyok birtokában:D Mikor jön haza Sztázi?

Az angol beteg 2010.08.01. 15:43:02

Tekintettel arra, hogy Doktor Úr esetében is tartózkodási helye szolgált kiindulópontként...most Sztázi esetében a tengerből indulnék ki. Továbbra is a tengerhez fűzném gondolataim. Mit is jelent a tenger? Mit is jelentett a történelem során? Hogy jelenik meg a művészetben, zenében, irodalomban? Személyes sorsokban? A tenger ezer meg ezer csodát rejt.....nézzük ki számára mit? Kiváncsi vagyok Doktor Úr és a többi kommentező véleményére is:)

Az angol beteg 2010.08.01. 15:55:42

Életrajzi regényt mellőzve:D ....első személyes találkozásom a tengerrel 6-7 évesen történt. Az egykori Jugoszlávia területén. Helyszín Zadar közelében fekvő Filipjakov volt. Akkoriban persze a tenger elsősorban kis élőlényeivel, megfogható valóságával nyűgözött le. Nagyon vonzott, elvarázsolt az a teljesen más világ, amit a tenger rejt, prezentál.

Az angol beteg 2010.08.01. 16:16:45

....ma már tudom...a tenger sokkal több ennél! Nem más mint egy hang. Visszhang. Melyen keresztül lelkek üzennek és üzentek az idők során egymásnak. Régi idő hajósai, egymástól elszakított szerelmesek, elhunyt a még élő szerettének...az élet a tengerben kezdődött Darwin szerint és többet is rejt magában abból a mai napig, többet rejt belőlünk emberekből, többet mesél ezen a bolygón töltött eddigi "pályafutásunkról" mint azt hétköznapi "ésszel gondolnánk". A tenger egy hang...és az emberbe természeténél fogva, megmagyarázhatatlan módon belékódolták a ráhangolódást sajátos frekvenciájára. Ahogy a természet többi csodáját, erdőket, mezőt, sivatagot, hegyeket, úgy a tengert - mely óceánokban kiteljesedve Földünk felszínének mintegy 70 %-át borítja - is tisztelnünk ildomos. Sokszínűsége, ereje alázatot, hangja pedig figyelmet érdemel...

Yarissa 2010.08.01. 18:15:04

Tázinak jó pihenést!
Én is visszavárom!

Az angol beteg 2010.08.01. 19:45:54

"A tenger végén nem feneketlen szakadék van, hanem egy másik kontinens." /Kolumbusz Kristóf/

Az angol beteg 2010.08.01. 19:55:09

@Yarissa: Jól van! Gyűlik a csapat! Szuper!:)Kézcsók és Puszi Yarissa!....bár ezzel a mondattal tudtommal óvatosan kell bánni...mert kis küzdelmem még "véresebbé" is válhat:D

Az angol beteg 2010.08.01. 20:15:05

Ha a bibliai megközelítést vesszük először alapul érdekesség, hogy az ismert történet alapján a héberek Egyiptomból történt kivonulása során Mózes által kettéválasztott Vörös-tengerben harci szekerek nyomait fedezték fel nem is olyan rég az Akabai öbölben. Találtak kocsikerekeket,emberi és ló csontokat is...

Az angol beteg 2010.08.01. 20:36:09

Apropó...Vörös-tenger! Személyes élmény.Nem is olyan rég sikerült megmártóznom benne. Életem egyik legszebb élménye volt a korallzátonyok között felszíni búvárkodni. Gyermekkorom óta áhított világ részese lehettem közvetlen közelről. Csodás volt! A legélénebb színekben pompázó halak körülöttem,kerülgetve engem. Csontig hatoló élmény volt kb. 8-10 méterre úszkálni két murénától....az egyik egy áramlat által felkapott -búvár által prezentált-haldarab után feljebb úszott...megközelített. Hát mit mondjak...nálam nem nyert szépségversenyt azzal a gyönyörű kitátott szájával sem:)

Yarissa 2010.08.01. 22:30:05

@Az angol beteg: Ígérem, holnap én is mesélek tengerközeli élményeimről.
Ma azonban még más szépségeket dédelgetek a lelkemben, és borzasztóan fáradt is vagyok.
Addíg is szép estét, holnapra szép napot!

Az angol beteg 2010.08.01. 22:30:16

Nincs Orvieto-kommentcsokor vicc nélkül:) Gyorsan itt egy tengeres Sztázinak (és a többi kommentezőnek)...hátha felnevet ott a horvátországi Internet-kávézóban:

Férj a feleségéhez:
- A tengerre emlékeztetsz.
- Miért, drágám? Olyan vad vagyok, romantikus és izgalmas?
- Nem, azért, mert hányingerem van tőled!

Az angol beteg 2010.08.01. 22:32:36

Bocsánat!!:) Feleség szólt a férjéhez!:D

Az angol beteg 2010.08.01. 22:37:40

@Yarissa: Rendben. :) Nagyon Szépen Köszönöm a közreműködést! Hasonló szépeket kívánok! Jó éjt!

Yarissa 2010.08.01. 22:41:55

@Az angol beteg: Na jó!
50.kommentként nevetek a viccen.
Haha!

Az angol beteg 2010.08.02. 07:29:43

@Yarissa: :D Ez irónikus volt?:P Nem találtam jobb tengeres viccet...de ha valakinek sikerül szeretettel várom:)

Az angol beteg 2010.08.02. 07:42:13

Ha megengedik Kedves kommentező-társaim még egy személyes tenger-közeli élményt megosztanék itt a blogon...mielőtt a tenger egyéb (művészetben stb.)megjelenési formáiba belemerülnék. Korzikán történt, ezelőtt csaknem 15 évvel, hogy nagy lelkesen hajtottam matracom a Földközi-tenger vízében, jópár utamba sodródó, kisebb (4-5 cm átmérőjű) medúza társaságában. Beljebb úszva nagy meglepetésemre hirtelen majdnem beletenyereltem egy 25-30 cm átmérőjű példányba. Mondanom se kell.. a következő fél percet a kezeim napoztatásával töltöttem, majd az élménytől repdesve, halált megvető bátorsággal a szárazföld felé vettem az irányt...

Az angol beteg 2010.08.02. 07:44:46

@Yarissa: Én bízom benne, hogy Sztázi arcára mosolyt csal majd, mert jópofa, kis puffanós vicc:)

Az angol beteg 2010.08.02. 08:01:27

"Nem legyőzni kell az akadályt - hanem túljutni rajta. A folyó nem áll le vitatkozni az útját álló sziklával, hanem átfolyik rajta, s derűsen rohan a tenger felé." /Müller Péter/

Az angol beteg 2010.08.02. 08:11:39

No ez talán aranyosabb:

Három angol hajótörött unatkozik egy lakatlan szigeten. Az egyikük megszólal.
- Mi lenne, ha golfoznánk? Nem kell hozzá más, csak egy ütő, egy labda és egy lyuk. Nekem van egy ütőm.
- Nálam van egy labda - szól a másik.
- Én pedig nem játszom - mondja a harmadik.

Az angol beteg 2010.08.02. 10:35:58

Itt most gyorsan megjegyzem, hogy nagy-nagy sajnálatomra én idén már egész biztosan nem fogom látni a tengert:( Egészségesen irigylem is Sztázit ezért most picit:)

Az angol beteg 2010.08.02. 14:18:14

Kedves Doktor Úr most éppen dolgozik, azért remélem majd olvassa ezeket a kommenteket és nem fog neheztelni tartalmuk, zabolátlanságuk miatt...és még jobban remélem, hogy nem fog hagyni ennyire érvényesülni:) Kíváncsi vagyok véleményére a felhozott gondolatok kapcsán.

Az angol beteg 2010.08.02. 14:32:23

A tenger megjelenítődését a képzőművészetben kezdhetném Botticelli Vénusz születésével, vagy akár még korábbra visszanyúlva...mégis a francia festőként Itáliában hírnevet szerzett Claude Lorrain (1600-1682) 17. sz-i tájképfestészetének jelentőségét hoznám fel első körben. Szép részleteket, rendezettséget, klasszicista jegyeket felhasználva az idealizált tájkép egyik megteremtője. Gyönyörű épített keretbe foglalva bontakozik ki képein a fényben izzó, feloldódó horizont, mely a tenger és az ég egybeolvadásában teljesedik ki...ez a fény és az atmoszféra játéka fog még inkább testet ölteni William Turner (akit joggal nevezhetnénk a tenger egyik szerlemesének) romantikus festészetében...

Az angol beteg 2010.08.02. 14:38:41

Gyorsan megragadom az alkalmat és még egy kérdést intéznék Doktor Úrhoz(...ha nem vagyok túl tolakodó): Ön már festett képet a tengerről? Vannak ilyen tájképei?

Az angol beteg 2010.08.02. 15:22:51

Hirtelen sok munkám támadt....de gyors egy hazaváró komment: SZTÁZI MINDANNYIAN HIÁNYOLUNK!!!Nehogy ott maradj nekünk!....és ne simogasd a skorpiókat

Yarissa 2010.08.02. 17:12:10

@Az angol beteg: Iróniát magamon szoktam gyakorolni, bocsi ha megsértettelek volna, nem volt szándékos.
Eléggé leamortizált voltam tegnap, gondoltam komment-szaporításként dobok egy göndör kacajt.

Az angol beteg 2010.08.02. 17:30:36

@Yarissa: Egyáltalán nem sértettél meg Kedves Yarissa.:) Nem is tudnék haragudni egyetlen kommentező csapattársamra sem, főleg nem így, hogy ekkora segítőkészséget és együttműködést kapok tőle. Köszönöm!

Az angol beteg 2010.08.02. 17:34:14

@Yarissa: ...és örömmel fogadtam a göndör kacajt :)

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.08.02. 18:17:33

@Az angol beteg: ..hogyan ? ki kacag itt göndört ? Hogy a kérdésre válaszoljak, tengert nem festettem, de "vizet" igen. Első sportágam is az úszás volt, amihez ugye víz szükségeltetik. Vadászként és abban is a vizivadakat vadászni szerető emberként is vízhez kötődök. Minden évszakban és minden halmazállapotban barátságban vagyok a vízzel. A tengernél, csak "átutazóként" voltam - igaz elég sokszor - de nem elégszer ahhoz, hogy vászonra vigyem át a csodálatos látványt.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.08.02. 18:24:28

@Yarissa: az irónia, a humor forrása. Ebből az önirónia "plánesőt"!Mi volt ez az amortizált göndör kacaj? "Akinek füle van hallja, akinek szeme van látja" ?

Az angol beteg 2010.08.02. 19:14:39

@Acél Csaba: Nekem speciel a kifejezés tetszett....abba most bele sem gondoltam, hogy a köznyelvben erőltetett mosolyt jelent. A nyelvi csengése tetszett a kifejezésnek....és észrevétlenül pozitív tartalmat adtam neki. Pedig ha egy nem jó nap van mögötte azt nagyonis sajnálom:(...a segítőkész kommentezést pedig továbbra is díjazom és nagyon köszönöm.

Az angol beteg 2010.08.02. 19:22:26

Iróniát pedig nagyon szeretjük! Napfényes Horvátországban pihenő Sztázi ügyes benne úgy vettem észre:) Nyomathatna is már párat a blogra...várjuk! :)

Yarissa 2010.08.02. 21:05:21

Szép estét Mindenkinek!

Tázi hazavárása címén csevegünk, és ügyesen szövögetjük a gondolatokat mint pók a hálóját.

Tenger, irónia, aztán a göndör kacaj.
Kedveskéim!
Én tegnap nem erőltetetten mosolyogtam, hanem mégegyszer , nyomatékosan mondom, hogy "göndören kacagtam".
Hogy hogy nem láttátok?

Tengerről jut eszembe, szomjas vagyok.
Visszajövök !

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.08.02. 21:21:47

@Yarissa: ..nekem is a tengerről jutott valami az eszembe ! Már azt sem nagyon tudom, mi volt a blogon, valahogy Tazival együtt, mi is "tengerre szálltunk". tehát. a Földünk felszínének 71-72 %-át borítják tengerek. Az emberi test víztartalma is közel ennyi, 75 %.Azért jó munkát végzett a Teremtő, ugye?

Yarissa 2010.08.02. 21:24:32

@Acél Csaba: Fáradt voltam nagyon tegnap este, nem volt már lelkierőm tenger-közeli élményekről írni.
De a fáradtságom mögött egy csodálatos nap volt.

Yarissa 2010.08.02. 21:27:04

@Acél Csaba: ... és ne felejtsük el azt sem, hogy az agyunk is vízben úszkál....

Az angol beteg 2010.08.02. 21:29:24

@Acél Csaba: Gyanús...gyanús:)...miért kell megint azt mondanom, hogy TENGER=ÉLET....Sztem hamarosan kövezést kapok ezért:D Honnan jöttünk, hová tartunk? Erre mi a válasz?....:)

Az angol beteg 2010.08.02. 21:31:54

ERős fronttartást érzek most!! Ez ám a csapat! újra együtt, egy időben, egy helyen! Sztázi te se tengerezzzz most:D, itt a helyed :)

Az angol beteg 2010.08.02. 21:39:04

Hmmmm...az egész emberi testben ott a víz....víz (és vér) nélkül a test, csak egy üres por-hüvely...az élet a tengerben kezdődött Darwin szerint...földünk túlnyomó részét víz borítja...a víznek nem állja útját egy kőszikla sem...ellenállhatatlan erő van a vízben s tengerben....

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.08.02. 21:40:40

@Yarissa: mégpedig 88-90 %-ban. Az agyunk egy gondolkodó "víz "!... a remekművek az agy-cunami szülöttei?

Az angol beteg 2010.08.02. 21:49:26

Az 1700-as évek végétől a forradalom szülte romantika (mely köztudottan nem stílus, hanem több annál: egy életérzés)nagy jelenetőséget tulajdonított a természetnek és azon belül a tengernek. A tenger megtestesített mindent, ami csak pezseghetett, dédelgetve lehetett az emberi lelkekben ez idő tájt. Elvágyódás távoli tájakra, az egyén szabadsága, a természet szépsége...a tenger egyszerre szilaj és lágyan simogató "viselkedésében" testet öltött mindaz, ami az emberekre hatott. Ebben a korban élt William Turner, az egyik legnagyobb angol festő, aki messze megelőzte korát és opuszaival mély és éles nyomot hagyott a művészet történetében.

Az angol beteg 2010.08.02. 21:58:32

"Gőzhajó a hóviharban", Turner talán leginkább atmoszférikus hatású képe az elemek harcáról, a tenger erejéről, hatalmáról. A vihar-verte hajó, amúgy is tipikusan romantikus téma megszemélyesítve emberi sorsunk hányattatását, az ember küzdelmét az elemekkel...

Yarissa 2010.08.02. 22:01:40

Kicsit mesélek.
Mit jelent nekem a tenger...

Monumentális,végtelen, titokzatos,misztikus,borzongató, iszonytató, ellenállhatatlanul vonz.

Igen, ambivalens érzések.
Vágyom a borzongató végtelen mélység látványára, csakúgy mint a csillagos égboltra.
AZ ember ha felnéz az égre, látja a milliónyi csillagot, olyan picinykének érzi magát, és vele együtt a problémáit is. Egy porszem a végtelenben. Ez vagyok én is.
Ha a tengert látom , mintha egy más dimenzióban lennék.
Életemben 3 tenger habjai közt volt módom "elmerülni".

Kedves Angol beteg! Ugye méltányolni fogod, ha a 3 tengert, 3 külön bejegyzésként említem.
Végül is páratlan élmény volt, "egy lapon" nem is említhető.

Az angol beteg 2010.08.02. 22:07:10

Talán Turner festészeténél is jobban lenyűgőz az amerikai "dandy", Whistler festészete. Pontosabban előbbi szenvedélyes, dinamikus erejével, utóbbi harmóniába olvasztott, higgadt, lágy, nemesen egyszerű tengerábrázolásaival van rám hatással. De Whistler művészetében van valami, van valami egészen különös....ahogy a kevéssel sokat tud mondani...és igen mondhatjuk, hogy ő igen sokat közvetít a tenger "hangjából"...érzések szabadulnak fel képei láttán "nocturne"-jai, harmóniái beszélnek...finoman, visszafogottan, egyszerűen....csendben sokat mondva

Az angol beteg 2010.08.02. 22:11:06

@Yarissa: Abszolút! :) ...és köszönöm Yarissa nagyon szép szavakkal írtad körbe a tengert. Nagyon tetszik. Reméljük Sztázinak is:) Elvégre vele vagyunk most együtt...mindannyian a tenger által....

Az angol beteg 2010.08.02. 22:19:04

@Acél Csaba: "Agy-cunami":)...ez tetszik!.... Az agyunk is csak VÍZ által láthat tisztán :)

Az angol beteg 2010.08.02. 22:28:27

Mit szólsz Sztázi? Igen Te ott a monitorral szemben!!:) Mennyire együtt van megint a csapat?!:) ...és ilyen mondatok, hogy "Ha a tengert látom , mintha egy más dimenzióban lennék."....nem semmi....örömteli hazaváró misszió:)
De mikor is jössz haza???? még mindig nem tudom:)

Yarissa 2010.08.02. 22:49:13

MInt ahogy írtam már 3 tengert láttam életemben.
Ebből kettőt egyiptomi körutazás alkalmával.
Alexandriában voltunk - a Földközi-tenger partján.
Emlékszem, szinte meleg volt a víz.
Több méteres hullámok voltak. Félelmetes gyönyörűség.
Tudok úszni - pontosabban még eddig nem fulladtam bele- de csak térdig mertem belemenni, mert a hatalmas hullámok simán letaroltak a lábamról, és a térdig érő vízben ugye nagyobb az esély a vízbefulladás elhárítására.
Megjegyzem, csoporttal mentünk, mindenki
belevetette magát a hullámokba, csak én nem mertem, pedig amikor megpillantottuk a tengert, egy valaki sírta el magát a gyönyörűségtől, és az én voltam.
Este egy világítótoronyhoz sétáltunk, de olyan erővel csaptak fel a hullámok,hogy remegett kezem lábam, és alig vártam, hogy újra "biztonságban legyek.
Aztán partot érvén reggelig csodáltam ... és borzongtam.

Se vele..... se nélküle...

Az angol beteg 2010.08.02. 23:00:31

Ahogy virágba és színekbe borul a természet tavasszal, úgy bontakozott ki fékezhetetlenül a tengerábrázolás a 19. század forradalmian új irányzata, az Impresszionizmus időszakában. No nem fogom végigvenni a festőket, kicsit sokáig tartana:D...és nem hiszem, hogy "arany-cimbora-lemezt" kapnék érte....úgyhogy mindenki örömére most kihagynám...de mindenki egyetért sztem azzal, hogy vétek lett volna pont őket nem említenem...a "hang" megállíthatatlanul a vásznakon kívánt megszólalni....

Az angol beteg 2010.08.02. 23:04:06

"Rengő csoda Tenger!
Fonjad körül bánó dalaiddal
Élet után vágyó lelkemet.
Tépd ki szívem kérges rejtekéből
Tompa dalok árnyékéletét."

/József Attila: Tengerhez c. vers, 1921./

Yarissa 2010.08.02. 23:10:17

A másik tengert is Egyiptomban volt módom "birtokba venni"

Hurgada- a Vörös-tenger egyik gyöngyszeme.
Túristák és búvárok paradicsoma.
Vadászvizsgára készülvén- ahogy az erdőt a legtökéletesebb életközösségnek tartják, úgy a tenger is az.
Amit akkor volt módom látni, azt addig szájtátva csak a tv-n keresztül.
Üvegfalú hajóval mentünk a tengerre így
megcsodálhattuk az élővilágát.
Felbátorodtam, és beneveztem egy tengeralattjáróra, ami egy korallzátonyhoz merült le velünk.
Az élmény páratlan volt. A borzongás is, amikor becsukódott a kisablak.
Próbáltam felmérni, mennyi levegőnk van, hányan vagyunk, ha mélyebbre süllyedünk akkor mi lesz.
Őszinte ember voltam mindíg, az érzéseimet sem bírtam véka alá rejteni.
A merülés során felhangzott egy velőtrázó sikoly.
Természetesen tőlem származott.
Ahogy önfeledten csodáltuk a tenger élővilágát, egyszer csak megjelent egy ember feje velem szemben az ablak túloldalán. Egy búvár volt, aki etette a halakat, hogy lehetőleg minél nagyobb számban vándoroljanak "spontánul" a turisták szeme előtt.
Amikor feljöttünk és a légszomjam után ismét jól megszívtam magam friss levegővel, mondtam egy imát.
Szorongásom eltartott vagy egy napig.
Kértem egy búvárszemüveget, pipát, békatalpat, és közöltem hogy merülni fogok, és megindultam a végtelen tenger felé, népes csapat legnagyobb rémületére.
Két métert haladtam előre, elég elszántan, és amikor már combközépig ért a víz, akkor igen látványosan és hősiesen megkezdtem szakszerű merülésemet, búvárkodás és korall gyűjtés céljából.
Estére teljesen leégett a "szebbik" felem, ugyanis négykézláb haladtam a tengerfenéken, a fejem azért benne volt, és megjegyzem így is gyönyörűségben volt részem. Csak kicsit leégett, ami kiállt.

Yarissa 2010.08.02. 23:25:51

A harmadik tenger, ahol Tázi is épp élvezkedik, az Adria.

Hál'Istennek, közelsége miatt már többször volt módom elmerülni benne, és feltett szándékom, hogy talán a közeljövőben ismét randizhatok mélységes
felségével.
Irigylem Tázit nagyon! Ő gyakrabban teheti.
Sajnos, ahol eddig voltam, mindenütt hirtelen mélyült.
Kristálytiszta, átlátszó, és behatárolhatlan hogy épp mennyi az alattam húzódó mélység, 1,5 vagy 3 méter. Ezért aztán haláltmegvető bátorsággal csak matraccal mertem bemenni legutóbb is.
Ahogy feküdtem a matracon, tökéletesen lehetett látni a halakat.
Nézelődtem, napoztam, kicsit elfáradtam.
Gondoltam, jóval a bólyán belül maradok, abból nem lesz baj.
Valószínű , elszundiztam.
Feleszméltem, és az volt az első, kerestem a bólyát. Nem volt.
Pontosabban nem előttem, hanem jóval mögöttem.
De az még csak a pánikra adott okot.
Iszonyatosan elkezdett hullámzani a tenger, és ráadásul befelé sodort.
Azt hiszem infarktus közeli állapotba kerültem. A hab a tortán az volt, hogy a matrac pedig egyre laposabb lett, mert az egyik dugót véletlenül kihúztam.
A jelek azt mutatják, túléltem.
Pánikot kihevertem, a gerincemben futkározó iszonnyal és a lelkemben a vad vággyal, másnap ismét vízre "szálltam".
Iszony és imádat.
Nekem ez a tenger.
Egyiket sem tudom legyőzni, együtt él bennem.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.08.03. 05:57:54

@Yarissa: ....uh ! Ennyi tenger, ennyi hullám nekem már megárt.Szántód és Tihany között a kompon szóltam a kapitánynak, hogy ne "rázza" a hajót,mert én tengeri beteg vagyok. Kb. 20 centis hullámokban.

Az angol beteg 2010.08.03. 13:34:46

Egy friss filmélményem szeretném megosztani most Sztázival és kommnetező-társaimmal...mint azt előre jeleztem Marcis bejegyzésnél, nagyon megkapó, életről elgondolkodtató filmet láttam a minap. Nem csalódtam benne, ahogy "testvéreiben" (Notebook, Dear John) sem. A legújabb Nicholas Sparks filmadaptációt "Az Utolsó Dal"-t volt szerencsém látni...és azt kell mondjam ez a legéretebb, legjobban nyomot hagyó film az eddig készültek közül.

Az angol beteg 2010.08.03. 13:41:25

...egy lázadó kamasz lány és édesapja újra egymásra-találásáról szól(tengerközlei környezetben)...de mint az lenni szokott túl későn...eltékozolt idő, viszálykodás után....amikor már késő a bánat, mert az élet...pontosabban a halál közbeszólt...és ahoyg lenni szokott, csak akkor szembesülnek azzal, milyen jóban is volt részük és azt nem értékelték kellőképpen. A film szereplői több esetben a tengertől várnak "választ", a tengert szemlélve értékelik át ami történt, a tengerben találnak meghallgató fülekre magányuk, fájdalmuk kezelésére.

Az angol beteg 2010.08.03. 13:51:13

A film egyik legmegkapóbb, éles kontrasztot, az élet egyetlen valóságát elénk "hajító" részlete, amikor a kis tenőcök tojásukól kikelve roppant aranyos, szívet melengető mód igyekeznek a tenger felé...

..a követező pillanatban azonban az apa halálos kortól összesve roggyan a földre....és kezdetét veszi a felismerés időszaka.....

....a film egyik utolsó mondata, mely most is a fülemben a cseng: "Mi emberek hibázunk...így azokkal szemben is, akiket szeretünk"...a film párocskája ezt az édesapa halála árán tanulta meg.....

...jó lenne, ha itt a valóságban magunktól tudnánk, hogy az ÉLET tényleg rövid ahhoz, hogy elengedjük, vagy ne vegyük észre a jót. A rossz állandóan lesben áll és lecsaphat amikor nem számítunk rá...adjunk teret a JÓnak és JÓ felünknek, mert abból csak nyerhetünk...emberi és teljes az életünk csak ezúton lehet!

Az angol beteg 2010.08.03. 14:02:45

Nagyon fontos irodalmi (és később zenei!)jelentőségű Kate Chopin "Ébredés" c. műve, mely tulajdonképpen a női öntudatra ébredés, a női lélek és akarat szabadságának megfogalmazása. A híres jelenet a tengerbe mezítelenül "belesétáló és tovatűnő" nő, a szabadság, a kitárulkozás szimbóluma. Ezt a képi elemet rettentő nagy előszeretettel alkalmazzák mai modern zenei videóklippekben és fogalommá vált, egyesült a romantikus tengerimádó eszmével is.

Az angol beteg 2010.08.03. 14:07:48

@Acél Csaba: Ne haragudjon rám Doktor Úr...nem szeretném, hogy tengeri beteggé váljon. Nagyon ügyesek vagyunk és hamarosan révbe érünk missziónkkal. Utána minden erőmmel kerülni fogom a tenger puszta szóbahozatalát is a blogon:)

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.08.03. 15:58:04

...várom, hogy egyszer csak kikötnek, ugyanis a tenger egy (csodás)közeg, két szárazföld között, amit lakni tudunk és egészen addig, míg kopoltyúnk nem nő - és a tenger válik lakhelyünké - ez így is marad.
Tehát, ....föld, föld ...kiált az árbóckosárból egy kommentező.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.08.03. 16:03:32

@Acél Csaba: Nekem is vannak pedig "vizes" élményeim, de majd egyszer, máskor. Fokvárosban láttam a két óceán ölelkezését,találkozását ami elég hektikus.Sőt, horgásztam is benne - cápára.De Föld volt a talpam alatt. ("talpalatnyi föld" )

Az angol beteg 2010.08.03. 16:53:30

@Acél Csaba: :) Hát igen...mondtam én hogy nem lesz könnyű küzdelem ez a misszió. Egy Kedves Kommentező Földért kiált!:)

Az angol beteg 2010.08.03. 16:56:23

Ez az egész misszió egyre inkább kezd az életre hasonlítani:)...íme egy lecke....ahol a cél (112) adott, de minden küzdelemben, csapatban, együttműködésben szükség van kompromisszumokra...

Az angol beteg 2010.08.03. 16:58:35

....attól csapat a csapat, hogy figyelünk a másikra...a cél arany, az együttes erő acél:)

Az angol beteg 2010.08.03. 17:02:29

És íme a 100. komment!!!!!! Már csak 12! Doktor Úr egy akadályt gördített elém a célegyenesbe:).(de így van ez az életben is)...hogy ne legyen könnyű dolgom....na most kell feltalálnom magam a célbaérésig...

Az angol beteg 2010.08.03. 17:04:19

Hát irány a FÖLD!:) Hallod Kedves Sztázi tessék ott hagyni a tengert:D...várunk haza!

Az angol beteg 2010.08.03. 17:20:24

Térjünk vissza a földre! Arra kell törekedni, hogy vágyainkból álmot, az álomból pedig valóságot csináljunk. Életünk kiteljesedjen, ne csak árnyéka legyünk önmagunknak. Küzdjünk derekasan, de csak amiért érdemes. Ajándékozzuk meg őszinteséggel azt, aki így közelít hozzánk. Ismerjük fel, tanuljunk hibáinkból, hogy mégegyszer ne kövessük el azokat. Ahol megbecsülést kapunk, ott szeretnek bennünket, ugyanezt lenne helyes adnunk cserébe...mert ha innen nem kell a szeretet, miért várjuk máshonnan, ahol nem foglalkoznak velünk. Az ÉLET a FÖLDön így nyer értelmet. A szeretet által.

Az angol beteg 2010.08.03. 17:28:21

Hogy miért érdemes küzdeni az végeredményben itt is látszódott. Mi a legfontosabb tanusága enne a missziónak? Talán az, hogy ha szívvel-lélekkel, erős akarattal, elhatározással, kitartással, küzdünk valamiért és ha az úton ilyen fantasztikus segítőtársakra lelünk, mint én itt a blogon...bármit elérhetünk!

Az angol beteg 2010.08.03. 17:30:28

...még azt is, amire gonodolni sem mertem volna!!! HOGY feleidő alatt teljesítjük ORVIETO-112-t!!!

Az angol beteg 2010.08.03. 17:35:27

...érzem is, hogy ez a misszió még MA teljesítve lesz! Ilyenkor érzi az ember a küzdelem legédesebb pillanatait....érzi, hogy ami eddig történt hosszú, akadályt áthidalt út....de közel a célállomás....a Mór-torony utolsó lépcsőfokain járunk...

Az angol beteg 2010.08.03. 17:41:14

Azért a Doktor Úr cápavadászatára abszolút kiváncsi vagyok...sőt mi több részt is vettem volna benne egészen őszintén:) De vízről már nem ejtünk szót itt:)majd élőszóban. Várom.

Az angol beteg 2010.08.03. 17:44:56

Na most kezdem érezni, hogy elfogy az ihlet...nagyon nehézzé vált minden...az utolsó verejték a legkeményebb...meg az első:D....mint diplomaszerzés folyamatában a felvételi és az államvizsga.

Az angol beteg 2010.08.03. 17:47:08

De kérem kommentező-társaim engedjék végigküzdeni egyedül:) a harcot a célállomásig, az utolsó kommentig....112-ig

Az angol beteg 2010.08.03. 17:49:58

Hát nem tudom Sztázi értékeli-e ezt a hyper-intenzív hazavárást:D Még 3 napja sem ment el....de hazaváró missziónk révbe ér. Sztázi! Fogd fel,ahogy van: ENNYIRE VÁRUNK!! :)

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.08.03. 17:52:06

@Az angol beteg: csak nyugodtan, egyedül tessék átszakítani a célszalagot. csak egy kis hátszél a víz elhagyásához. Az élet velejárója ugye a halál. Azaz, porból vétettünk és porrá leszünk - szól az utólsó üzenet. Szó nincs tengerről.

Az angol beteg 2010.08.03. 17:59:19

@Acél Csaba: Doktor Úr! De örülök Önnek!:) Jelen van a célbaérés pillanatában...ilyenkor Sztázi párdon-bocsánat:) én is úgy érzem, hogy a doki picit nekem is a pótapukám:)

Kicsit elszámoltan magam, mert a 110. és 111. kommentet Doktor Úrnak és Yarissának szerettem volna meghagyni....mert nem akartam önző focista lenni...aki csak a kapura tör és nem figyel csapattársaira. Ezért nagy örömmel fogadtam Doktor Úr jelentkezését!...és kérem Yarissát engedje meg, hogy most őhelyette szóljak:) és üdvözöljem SZTÁZIT "itthon":D

Az angol beteg 2010.08.03. 18:05:35

Hát SZTÁZI, Kedves CSAPATTÁRSAK! CÉLBA ÉRTÜNK!!!!!:))) Orvieto-112 teljesítve!!...bár kedd van és Sztázi bárhol is van fiziailag...számunkra otthon van...ITT velünk a CSAPATTAL!!! Nagyon Szépen Köszönöm a segítséget Doktor Úr, Yarissa! Csodálatos a kilátás itt a "Mór-toronyban".....

Yarissa 2010.08.03. 18:13:45

@Az angol beteg: Csak elköszönni jöttem ide, az utolsó szó legyen még a Tiéd.

Az angol beteg 2010.08.03. 18:40:47

@Yarissa: Elmondtam mindent, amit szerettem volna:)...de folytassuk??? Ha már úgyis átléptük???:)....végülis majd csak egy másik missziószámot kell utánafirkantanunk, nem?!:D.....mi ebből a tanulság?...ha valamit elérsz, megszerzel, meg is kell tudni tartani...és akarod v. sem újabb cél és küzdelem vár rád....mígnem ahogy Doktor Úr mondta "porrá nem leszel". De addig is hozd ki magadból a legtöbbet! Küzdj! Tűzz ki új célokat magad elé és vidd véghez azokat! Immádom ezt a blogot! Nagyon az életről szól:)

Az angol beteg 2010.08.03. 18:49:26

Hát ez egy csodás harc volt:)....még mindig az örömében úszom...(és még véletlenül sem v**ben :D ) köszönöm az élményt mégegyszer mindenkinek!:)...de küzdhetünk tovább szabadon ahogy gondolják a Kedves Csapattársak!:)

Az angol beteg 2010.08.03. 19:00:32

Bárhogy is lesz várjuk Sztázi reakcióját az itt leirtakra:)

solti anasztazia 2010.08.10. 21:16:17

:-)
Koszonom a kedves torteneteket es a hazavarast,nagyon kedves mindenkitol!Igyekszem ujra aktivalni magam...udv es puszi mindenkinek!smile
süti beállítások módosítása