Ártér !

2010.09.27. 21:02

Aranyszabályként kezelem  blog írásban, hogy neveket nem említek, mégha az egy városé sem, nehogy sértsen valakit. Annyit azért, hogy a Tisza-Zagyva torkolatánál fekszik és ez a hely a szülővárosom, amit éppen 31 esztendeje hagytam el. Nagyot változott azóta a város, de nemcsak előnyére. Először is, sokk -hatásként éltem meg, amikor a mindenki által kedvelt, olimpiai bajnok úszók, vízilabdázók sorát szülő  Damjanich uszodának a helyét megláttam. Felszántva ! Valaki, vagy valakik, "nagyot " ( nagy bevételt ) álmodtak ide, szálloda vagy lakópark formájában, ami felülírta az uszodát szeretők erőkifejtését, a pénz legyőzte az érzelmet.

A másik, hogy eljövetelem óta, a Tisza túlpartján, szinte egy másik városrész épült, Tiszaliget néven. Valamikor ( még egyetemista koromban is) ez egy rét volt, a Szandai-rét, ami árvíz idején, mint egy víztározó  működött. Nem is volt a városnak semmi gondja a nagy árvizekkel, nem úgy, mint most, amikor homokzsákokkal kell megemelni a Tiszaparti sétány kőkorlátjait. 

 Csak egy istálló állt a hatalmas rónaság közepén, amiben árvízmentes időkben a fedezőméneket tartották. Sokat lovagoltam itt, lehetett vágtatni bármerre. Azután kezdtek megjelenni a lábakon álló vállalati üdülők, azután a nagyobb épületek, majd uszoda, sportcsarnok, focipálya, szállodák, lakóépületek, valami főiskola, stb. és az elmúlt 31 év alatt, egy új városrész nőlt ki a Szandai rétből, amit "természetesen", már gáttal kellett körülvenni és a Tiszától megvédeni. 

Azóta szinte minden évben, a várost elöntéssel fenyegeti a Tisza. Visszaköveteli az árterét. Én meg visszasírom a csodás rétet és az istállót. Meg az elmúlt 31 évet.


Nagyobb térképre váltás

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr842327917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2010.09.27. 21:53:30

Hat igen..nem gyozhetunk a termeszettel szemben,csak ideig-oraig...
"Habar folul a galya
s alul a viznek arja,
azert a viz az ur!"

Az angol beteg 2010.09.27. 21:56:05

Sajnálom, ami az uszodával és Szandai-réttel történt :-( Szomorú, mikor helyhez forrt emlékeket kérdés és kímélet nélkül kvázi elkoboznak az embertől. Embertelen az embertől... vagy sajnos nagyon is emberi. De öröm a ürömben, hoyg Ön szerencsésnek mondhatja magát, hogy ebben része lehetett, ezt senki sem veheti el Öntől...ami belül örződik... azt nem.

Az angol beteg 2010.09.27. 22:00:09

Hogy mennyire a víz az úr, azt ma (nevek nélkül) megint sikerült megtapasztalnom fatornyos falujába "látogatván"...láthattam mit művel 1-2 nap leforgása alatt egy csőtörés egy család életével:-( szivszorító. Döbbenet...ami tegnap még felújitott otthon...a követező nap életveszélyes, lakhatatlanná vált, ott tartózkodára nem alkalmas múlt...emlék...

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.09.27. 22:32:35

@red alert: Köszönöm ! Ugye milyen jól látszik, hogy egy egész kis város épült a "túlparton".

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.09.27. 22:35:45

@Az angol beteg: megrendítő, amikor emberek, egy egész élet munkájának az elpusztulását siratják. Legyen oka bármi, víz, tűz, háború stb.Talán lesz feléjük nyújtott segítő kéz.

Paci-ens 2010.09.28. 05:57:32

Tesó!
Ez a sokk hatás nem csak Téged ért,a szülőhelyed változásai miatt.
Én Budai vagyok!(élesen elkülönítve Pest-től)Gyermekkoromban szabadon kószálhattam a lakásunktól zölterületeken egészen a sváb hegytől, akár a hármashatár hegyig.Ha most próbálnám meg, megszámlálhatatlan birtokháborítást követnék el.Ahol régen szarvas bogarakat,és orszarvú bogarakat figyeltem,lepkéket gyüjtöttem,most mindent elborít az aszfalt,és nem mersz lelépni a járdáról.

Paci-ens 2010.09.28. 06:40:02

Tesó!
Nem vagy egyedül amikor lehátalsz a szülőhelyed változásaitól.
Gyermekkoromban,kiléptem a házból, és szabadon csavaroghattam erdőn,mezőn keresztül a Sváb-hegytől, a Hármashatár-hegyig,és figyelhettem a szarvas,és az orszarvú bogarakat,és gyüjthettem a lepléket.Ha most próbálnám ugyanezt megtenni megszámlálhatatlan birtokháborítást követnék el.
Most minden négyzetmétert aszfalt borít,és kockázatos lelépni a járdáról.

Németh András 2010.09.28. 09:10:37

Ezzel az írással úgy érzem 100%-ban egyet tudok érteni.

Hónapok óta hangoztatom hogy az utóbbi évek árvizeinek döntő hányada az emberi hatások miatt van.

A beépítés, a rossz gazdálkodás, a gondatlan műszaki tervezés stb.

Paci-ens 2010.09.28. 14:16:42

Bocsi a duplicitásért, de azt hittem, hogy,nem ment el a kommentem, de akkor is tönkretették gyermekkorom emlékeit!

Paci-ens 2010.09.28. 14:24:45

@Németh András:
Mind ez a határtalan pénzéhesség következménye! Csúszópénzekért már oda is kiadják az építési engedélyeket ahol a víz az úr!
És vannak akik azért keresik ezeket területeket, és építenek, hogy a biztosítóktól le tudják nyúlni a befektetésük sokszorosát, amit mi fogunk megfizetni!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.09.28. 20:36:52

@Paci-ens: A sorrend a következő. Ártéri telket vesznek általában "benfentesek" olcsón,(pl. Római part)majd beépítik, azután követelik az ingatlanjuk árvízi védelmét. A mi pénzünkön - hogy sarkos legyek!
süti beállítások módosítása