Bubulína

2010.12.25. 10:13

A történet érthetősége szempontjából egy kis előzetes. Időben harminc évvel ezelőtt, térben pedig a régi szolgálati lakásunkban. Volt egy csodálatos törpe uszkár kutyusunk, a Kytti. Egy pécsi tenyésztőtől vettük, akit - kicsit kínos lesz elmondani - de az életkorához nem passzóló túlfestettsége miatt Bubulínának ( Fellinitől orozva) kereszteltük el.

 Szenteste volt, mise után, vacsora közben, amikor megszólalt a csengő. Hát ez meg ki lehet, álmélkodtunk. Az ajtóban Bubulína állt. - Csak azt szerettem volna megkérdezni, hogy jól érzi-e magát Kytti kutyus - motyogta zavartan. Magamban egy kicsit csodálkoztam, hogy éppen karácsonykor jut eszébe, hogy az alig egy hónapja vásárolt kutyájának a sorsa után érdeklődjön. Behívtuk, a terített asztalhoz ültettük és mesélni kezdett. Tudják, nekem a karácsony a magányosságot jelenti.Zsidó vagyok, megjártam a koncentrációs tábort, apám, anyám ottmaradt, egyedül maradtam. És mesélt az átélt borzalmakról. magáról a pokolról, a halálról, de a gyermeki reményről is. Beleborzogtam amikor a karjába tetovált számokat is megmutatta.  Ne haragudjanak, de nem tudtam egyedül maradni, ezért jöttem el önökhöz. A szeméből kicsoduló könny, hosszú fekete csíkot húzott az arcára, de ettől valahogy szép lett.

Angyal szállt le közénk ! Szívbemarkolóan szép lett ez a karácsonyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr372538083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2010.12.25. 22:20:59

Jaj Istenem....ez nagyon sziven utott..

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.12.26. 10:00:33

@solti anasztazia: ...mert a szépség és jóság, belülről fakad!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.12.26. 10:03:16

red alert most is megtalálta a megfelelő képet, ami a momdanivalóval nagyon harmonizál. köszönöm!

red alert · http://autosiskola.blog.hu 2010.12.26. 11:18:27

upsz és Boldog Karácsonyt minanyiuknak, még így 26 án is

Az angol beteg 2010.12.27. 11:23:10

Bizony kemény tud lenni az élet. Én is sokat és egyre többet gondolok arra, hogy vannak akik egyedül töltik a karácsonyt. A korábban érzett fényekkel teli harmónia helyett egyre erősebben a HÁLÁT érzem a karácsonyban...mert nem tudni meddig ünnepelhetem azokkal, akikkel idén is tettem...

Paci-ens 2010.12.28. 06:32:47

Tesó!
Ez a blogod visszarepített a gyerek koromba, 1956 év végére.A forradalom már teljes erővel zajlott és követelte áldozatait, amikor apámat felkötötték a böszörményi úton egy lámpavasra, de szerencsére az ott lévő Tik-Tak presszó vezetője látta és időben levágta.Utána természetesen pucolnunk kellett.Apám felvitt minket egy mártonhegyi lakásba a Frici nénihez, aki minimum 130 kiló volt, és héber vallású. Januárig voltunk nála, de azt a karácsonyt soha nem felejtem el, mivel a lakás szomszédját Csergezán Pálnak hívták. Frici néni nem bírta elviselni a bömbölésünket, ezért odáig terrorizálva, testét bedobva, és zsarolni főztjének hiányával Pali bácsit, amíg elkezdett nekem, és a a nővéremnek rajzolni. Gyönyörű karácsonyom volt.
A sors keze intézte úgy hogy, a fiával osztálytársak lettünk a MOM szerszámkészítő szakközépiskolájában, és együtt emlegettük annak a karácsonynak a Frici néni által gyártott maceszét, főztjét.
Azóta érthető számomra, hogy a Karácsony a szeretet és az egymásra figyelés ünnepe, és nem az ajándékozásé.
A mai napig őrzöm a tőle kapott menórát.
Salom nekik.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.12.28. 10:04:18

@Paci-ens: A szeretet és az emberi jóság átível vallásokon, mint írtad is. Sajnos a rohadt napi politika bont le minden hidat, átjárót, sőt, lövészárkokat ás az emberek közé.Nem zsidó és keresztény között feszül ellentét, hanem vazallusok és másként gondolkodók között.Amen!

solti anasztazia 2010.12.29. 15:20:19

Egyre szivbemarkolobb Karacsonyi esemenyeket lehet itt olvasni...En is eltem at haborut,nehez Karacsonyokat..de szuleink mindig igyekeztek ugy csinalni,mintha semmi baj nem lenne es minden szep es jo..nekem a legnehezebb akkor volt mikor tudtuk Edesanyankal az utolso karacsonyt toltjuk egyutt(2003-ban)...:-(Doki tudja,aterezte velunk!Es nagy lelkitamasz volt,amit ujfent koszonok neki!

Az angol beteg 2010.12.30. 08:31:34

Közeledünk a Szilveszterhez(ami lehet, hogy csak szerintem egy erőltetett, 'kötelezően érezd jól magad' ünnep úgy általában?)...Doki ír még valamit idén?:-)

Az angol beteg 2010.12.30. 10:03:20

...most látom csak 'ünnep'-et írtam volna...ezerbocsánat..

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.12.30. 21:23:31

@Az angol beteg: a válaszom, igen, de már meg is tettem. Nem valami közérdekű tartalom, de nekem fontos volt.Igaza van az "ünnep" jelző nem illeti a szilvesztert, éppen olyan nap, mint a többi. Így is kezelem.
süti beállítások módosítása