Pax !

2009.08.22. 10:33

 Ott tartottam, hogy az unokámról áradoztam. De a pipatömködésen kívül is vannak közös dolgaink, ezek egyike a sakk. Nem a sakkozás, hanem a sakk. Majd mindjárt megmagyarázom, mi a különbség a kettő között.

Először is elmagyaráztam neki, hogy a sakktábla tulajdonképpen egy csatatér, ahol a fehér és a fekete bábúk csatáznak. de először mindkét félnek fel kell állítani a bábúkat. Ehhez tanultuk a mondókát: bástya, lovacska, futár, színét tartja királynő, király. A parasztokról nem szól vers, ott csak a sorban állás a kritérium.

Ezek után jött volna a lépések tanulása és a sorrend, egyet a feketével, egyet a fehérrel, de itt már elfogyott az unoka türelme és privát akcióba kezdett, ő mozgatta a fehér és a fekete bábúkat is, kizálólag esztétikai szempontokból. Bevallom az oktatásból kihagytam, hogy a sakkban lehet ütni is, egyrészt a bábúkat kímélendő, másrészt, még ne tanulja meg négy éves korában, hogy a konfliktust ütéssel is lehet rendezni. Tehát az összes bábú sértetlenül mozgott a kockákon. Annyit azért elmondtam, hogy tulajdonképpen a királyt és a királynét kell megvédeni az ellenségtől.

Már jóideje tologattuk a bábúkat, amikor a királynéját jól körül tudta venni a saját bábúimmal, köztük a királynéval.

Na, mondom, most bizony bajban vagy Manócska, mert a királynédat bekerítettem, a csata vesztésre áll.

Váratlan volt a fordulat ! Felkapta a királynéját és az én királynémhoz kocogtatta, miközben meg is szólaltatta:

- Hát sziiijjja !Puszi, pusz! Gyere, beszélgessünk !

Itt véget is érhetne a történet, ha nem lenne tanulsága. Milyen egyszerű dolgot is tett ez a kicsi lány. Ezzel a békülékeny mondatával megoldaná a sok, sok nemzetközi, meg mindenféle konfliktust, mert a csata helyett a beszélgetést javasolta. És nem is királyok, hanem a királynék között, mert azért a "sersé la fam "(keresd a nőt)- a háborúkban is érvényesek. Istenem, mennyi vér és szenvedés maradt volna- , illetve maradna el, ha Manócska megoldását választanák az ellenfelek ! 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr911330311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fica kornelia 2009.09.03. 22:21:35

:-)a következő választáskor én mindenképp Manócskára szavazok!

solti anasztazia 2009.09.09. 22:09:21

Jaj,de cuki!!A picik olyan bolcsek!!Tanulhatnank toluk!!Legalabb is azok,akik tobbre tartjak magukat az atlag embernel!!
süti beállítások módosítása