Barrique
2010.05.08. 09:42
"Földhöz ragadt" ízlelőbimbóim miatt, nem szeretem a Barrique-olt borokat. Ez a füstös íz, maradjon csak a Whiskynek, a bor, az legyen borízű. Ha jól tudom ez az eljárás, a Barrique-olás, egy félreértésből eredt. Annó, amikor az első borszállítmányok elindultak az Újvilágba, hogy a hosszú tengeri utat kibírják, a tölgyfahordók belső falát megégették. A megérkező borok, - átvéve a hordók kesernyés szagát - elnyerék az ottaniak tetszését, úgy gondolták, hogy ez az igazi boríz. Divat lett belőle és így tért vissza az Óhazába.
A tölgyfa hordóban érlelt borok, hordóigénye hatalmas. Egy-egy borászat, százszámra rendeli a hordókat, két három év használat után kiselejtezve ill. eladva. Az igazi hordó anyaga a kocsánytalan tölgy. ( Qvercus petraea ). Bizony kis országunk nem áll olyan jól erdőkkel, azon belül a tölgyesekkel, hogy ezt az igényt ellássa.
Volna egy javaslatom ! Borászok ne figyeljenek most! Hagyjuk békében a kocsánytalan tölgyeket és a füstös ízt, illatot, hagyjuk meg a tengerentúliaknak. Ahol a coca cola a legnépszerűbb ital, azoknak teljesen mindegy milyen ízű a bor.
Az én bimbóim nem igénylik!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.