Magány!

2010.07.16. 20:49

Amíg a Bagnoregio -i képek felkerülnek a blogomra, mesélnék valamit. Pihentetőül.

Volt valami közös, a két évvel ezelőtti Erdélyi Énlakai és a Bagnoregioi látogatásom között. Mindkettőben egy-egy magányos emberrel akadtam össze. 

Énlakán, egy jókötésű, bajszos székely iszogatta a sörét az egyetlen kis kocsma előtt. Egyébként a falu, kisértetiesen üres volt, de valahogy azért tudni lehetett, hogy lakják, mert a kiteregetett ruhák száradtak, az ablakok nyitva asítoztak a nagy melegben, de sehol egy lélek. 

Szóba elegyedtünk, ami  - székely emberről lévén szó - azért nem ment egyszerűen. Kérdeztem tőle, hogy hol a falu népe. Kortyolt egyet a söréből, a bajszát is megtörölte és a szemével a hegyek felé villantva szólt: ..hát fönnt !  Ezzel részéről a beszélgetés befejeződött.

Azért más forrásból megtudtam, hogy ilyenkor az emberek, állatok fennt vannak a legelőkön, az esztenákon. Este térnek meg, hosszú szekereken,  szénával megrakottan.

Bagnoregióban egy összetöpötrödött öreg szüle ült egy kapualjban. A magyar népmesék olasz boszorkánya. Görbe ujjával hívogatott, hogy menjünk arra. Jó, rendben, lehet, hogy tud egy kis sikátort arrafelé. Az utca egy kis zsákutca volt, aminek a végében a házikója dűledezett, a fél udvar már leszakadt a mélybe. Szép volt innen a kilátás, de máshonnan is ugyanezt lehetett látni.  Kifelé jövet viszont tartotta a markát, hogy fizessünk a látványért. Közben be nem állt a szája, de még az olaszul jól tudó fiam sem értette, hogy mit mond.

Két ember, két világ, két magányosság. Nekem azért a székely szófukarsága és büszkesége jobban tetszett.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr652156241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2010.07.16. 23:26:24

A szekely volt az szerenyebb,vele On kezdemenyezte a beszlgetest...az olasz neikenel O.Altalaban is jellemzo rajuk,hogy a szekelyek visszahuzodobbak,az olaszok nyitottabbak?

Az angol beteg 2010.07.17. 00:41:25

...azt hiszem most már én vagyok a harmadik.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.07.17. 04:24:54

@Az angol beteg: ..."a magány csak úgy jó, ha van kivel megosztani".....de néha nem is árt, ha "négyszemközt " maradunk magunkkal és feltesszük azokat a kérdéseket, amiket magunknak kell megválaszolnunk. Ez már tartalmas magány!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.07.17. 04:36:53

@Acél Csaba: @solti anasztazia: különbség és egyben hasonlóság is volt a két találkozás között. Ugyanis mindkét ember, egy kis közösség "ottfelejtett" tagja volt, nem tudhatni mi okból perifériára szorulva. A különbség pedig az volt - persze ez egy blick-diagnózis - hogy amíg az egyik, ezt büszkén, tekintetemet nem kerülve tette, azt a másik, valami ravasz, kéregetős, megalázottságban.

Paci-ens 2010.07.17. 15:24:36

Ha jól végiggondoljuk a történetet, egyik sem volt magányos.Az öreg szülét arra tartották, hogy az odalátogatókat csalogassa egy kis pénz reményében,tehát volt aki számított rá.
Az öreg góbé esete már más tészta. Aki már több esetben járt transzszilvániában, annak tudnia kell, hogy a székely az első kaszálástól Szentmihály napjáig feljár, vagy fent él az esztenában, vigyázva a jószágot,kaszál,birkát körmöl,szénát forgat,ordát készít,és várja az asszonyokat,akik mint az ujság hozzák a faluból a friss híreket, és viszik az eladható árukat a piacra, és hazajövet az első útjuk az öreg góbéhoz vezet aki élettapasztalatának köszönhetően tanácsokkal látja el a fehérnépet a következő napokra, miközben ki tudja hányadik sörét kortyolgatja.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.07.17. 16:43:11

@Paci-ens: na jó napot ! nem is sütötte meg a fejedet annyira a velencei Nap, mint mondtad.Ahhoz képest, hogy persona non grata vagy Székelyföldön, egészen jól ismered őket. Hányat is?
süti beállítások módosítása