Koldulás?

2010.07.20. 23:10

Szent Ferenc életéről, meg "viselt dolgairól" gazdag irodalom áll rendelkezésünkre.  Azt azért még elmondanám, hogy ő alapította meg a minoriták rendjét, amit halála után ferences rendnek neveznek.

Assisiben volt egy találkozásom, ami nagyon mély nyomot hagyott bennem. A Szent Ferenc bazilikából a Santa Chiara - Szent Klára - templom felé haladva, egy ferences szerzetes állt a tűző napon. Egy kolduló barát. Szép, magas, szakállas, fiatalember, kezében egy faragott bottal és egy vászon zacskóval. Semmi tolakodó, vagy kolduló gesztusa nem volt, "csak" állt és mosolygott.

A rendnek gyűjtött, de a szegények méltóságával. Egy-két eurót fogtam, elé álltam és a zacskóba dobtam. Egyetlen szót sem szólt, csak a szemembe nézett, hosszan, mélyen és valami olyan megrendítóen őszintén, hogy beleborzongott a lelkem. Ilyen őszinte tekintetet, még életemben nem kaptam. Mindent "elmondtunk" egymásnak, nem kellettek szavak.A  hála és köszönet és a tisztelet és megbecsülés tekintete találkozott. Mintha áldást kaptam volna!

Szerző: Acél Csaba

7 komment

Címkék: olasz

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr432164846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2010.07.21. 08:57:46

Igen...az igaz és megkérdőjelezhetetlen őszinteség nagy áldás manapság...

solti anasztazia 2010.07.21. 21:56:17

En gondolom,hogy nem csak "mintha" hanem aldast is kapott tole!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.07.22. 10:02:48

@solti anasztazia: az áldás - osztás a katolikus egyházban, kézmozdulattal történik. De, valahogy ez több volt annál, a "mintha" azt jelenti, hogy szokatlan volt, mert "csak" az egymás szemébe nézése által közvetítődött.

solti anasztazia 2010.07.22. 12:46:02

@Acél Csaba: Jaj bocsanat,hogy kezmozdulattal szoktak aldast adni eszembe se jutott.Es igen,el is hiszem,hogy ez tobb volt annal Onnek..az ilyen pillanatok nagy hatassal vannak az emberre.

Az angol beteg 2010.07.22. 13:13:11

"Két szem összevillanásában néha nagyobb titok rejlik, mint húsz év házasság történetében." /Müller Péter/
süti beállítások módosítása