"Tévedések vígjátéka"

2010.09.17. 09:25

A hibás, de nem szándékos lelövésről, tévedésről és annnak morális, meg jogi következményeiről egy pár szót. Ugyanis először a vadász - ha van neki és miért ne lenne - a saját lelkiismeretével találja magát szembe, ami sokszor fájóbb, mint a hívatalos procedúra. Zárójelben jegyzem meg, hogy pl. egy  véletlen vadászbalesetben a kiszabott büntetésnél sokkal súlyosabb a lekiismeretfurdalás megsemmisítő ereje. A lélekhalál ! 

Ha nem ilyen súlyosan és mélyen, emberi életet is veszélyeztető esetekben boncoljuk a tévedéseket, akkor elmondanék egy-két "vidámabb" tévedést - aminek általában egy láda sör a büntetése, no meg a "cikizés", ami fájóbb a sör áránál.

Fácánhajtásnál, ahol egyszerre rebbennek a madarak, kakasok, tyúkok vegyesen, bizony egy-egy öreg, hosszú farkat növesztett és sötét tollazatú tyúk is lepottyan és nem végelgyengülésben. A hajtók, sokszor kiabálják a tyúkokra, hogy kakas, kakas, hogy azután a megszégyenült elejtö felé repkedjenek a láda sörös ajánlatok.

Szalonkázásnál is lehet tévedni. Pl. az egyik, általam is kedvelt szalonkázó hely közelében halastavak vonzották a kacsákat, "akik" - ha  az esti húzáson elfelejtettek hápogni - akkor bizony szalonkának nézettek. Bevallom, elég muris látvány, az esti gyülekezőhelynél megjelenő,  kacsát szorongató szalonkavadász. De a leszálló estébe előcikázó denevérekre is rámozdul a kezdő szalonkázó, talán még rá is lő.

A szivemnek kedves gerlézésnél is lehet tévedni. Sokszor keveredik parlagi galamb a gerlecsapatok közé. Ha egyedül, vagy csapatban közeledik, akkor a parlagi jól elkülöníthető a gerlétől. De amikor pl. egy húszas gerlecsapatban "megbújva", nagy sebességgel száll felénk, bizony kiteszi magát a mi tévedésünknek.

Nem "szerecsent mosdatok", a hiba az hiba. De mégegyszer mondom kedves vadásztársak, aki még nem hibázott, az vagy nem jár ki vadászni, vagy nem mond igazat. Az meg ugye vadászoknál kizárt dolog. 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr872302579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2010.09.17. 12:55:19

Egyetértek. A lélekhalálnál nincs rosszabb....főleg ha tévedés okozta. De az okozat szempontjából mindegy is...mert azon nem gondolkozunk.....azt érezzük.

Az angol beteg 2010.09.17. 13:02:06

Amúgy ezt a Shakespeare-t pont nem olvastam. (de ezt is csak azért írtam, mert sejtésem szerint csak közvetlenül eme komment elküldése után fog látszódni ez előző...mindjárt kiderül)

Az angol beteg 2010.09.17. 13:05:55

Igen. Egy komment sem vész el, ha nem jelenítődik meg, majd a következő (mindegy melyik kommentezőtől származó)tolja maga előtt...de gondolom erre már mindenki rájött....csak épp volt időm megjegyezni...

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.09.17. 16:04:07

@Az angol beteg: Szinházak kedvenc műsora,az öreg "Shakes" jót huncutkodik benne.

solti anasztazia 2010.09.17. 16:26:56

Megint tetszett az utolso mondata..:-) a vadaszok soha,sem a horgaszok...

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.09.17. 17:34:57

@solti anasztazia: ..igen, de egyben utalnék a vadászok címerére.Ja, a pecás még rosszabb !

solti anasztazia 2010.09.17. 22:00:08

A vadaszok cemereben mi all,mire gondol pontosan,ha nem titok?
süti beállítások módosítása