Erkölcs !

2010.10.14. 21:22

Még mindíg azon morfondírozok, amit a vadászati vizsgán csak mellesleg érint a tananyag. A vadászati erkölcsről, kultúrálól beszélek.  Nincs vadászati erkölcs, vagy hogy ne legyen félteérthető és valami huncutsággal összekapcsolható  fogalom, már az elején szögezzük le - az etikáról van szó. Vadászati etikáról, ami teljesen azonos az általános filozófiai fogalommal, mert NEM kettős a mérce. Olyan vadász vagy, mint amilyen ember.

Nem mai eredetű a téma boncolása sem. Szokratersz azt mondja, hogy az erkölcs lényege, az ember saját belső normáival egyeztetett viselkedés, vagyis az önismereten alapuló cselekvés. Ugye, hogy semivel nem több, sem kevesebb, mint amit a vadászatti etika elvár tőlünk. A vadászati etika az általános erkölcsi normáknak megfelelő viselkedésforma. Alapjait, a hagyományok, az elődeink által lefektetett tradíciók ápolása, továbbvitele és megbecsülése jelenti.

Ennek egy fontos eleme lenne, a vadászati irodalom ismerete. Olyan elődök nyomdokain haladunk, akik  - szerencsére - igen jó írói vénával is rendelkeztek. A jelenlegi vadászati vizsga tételei közül egyetlen egy sem étinti a vadászati irodalmunkat. Mi még azt mondtuk  - és igaz is - aki pl. nem olvasta Szechenyit - abból nem is lehet jó vadász. Elnézést a többi remek vadászírótól, most "csak" őt említeném. De Fekete István  lírája és estéli harangszóba símuló bársonyos történetei is lelki támasza lehetne egy "pályakezdő" vadásznak. De hosszú a sor, Molnár Gábortól, egészen a mai tollforgatókig.

Mint mindent, a vadászatot is az alapoknál kell, kellene kezdeni. A sietség, az ördög találmánya. Döntsünk, fiatal pályakezdő vadásztársaim. Fokozatosan, mindent, vagy gyorsan semmit !

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr162372659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2010.10.14. 22:10:45

Definiálhatom? erkölcs: Távolba, homályba vesző fogalom. Értéke egyre csökkenő tendenciát mutat. Gyökerei megfelelő neveltetés híján annyira gyengék, hogy egyre kevesebb helyen tud teret hódítani. Viszont előnye, hogy az erősek kiváltsága...és mint olyan követendő példa.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.10.14. 22:19:00

@Az angol beteg: ...ugyanakkor az erősek felelőssége a "gyengék" segítése. Ugyanis az etika, erkölcs nem csak genetikai örökség, hanem tanult viselkedésforma.Tanár Úr, erről Ön többet tudna mesélni.

solti anasztazia 2010.10.14. 22:21:52

A vadaszati etikat kulon tantargykent nem is oktatjak?
Szechenyirol es irasairol mar sokat hallottam Ontol,es valoban lehetne egy kotelezo olvasmany:-)

Az angol beteg 2010.10.14. 22:27:58

@Acél Csaba: Na puff neki inkognitó:-)..köszönöööm!:-)
Így van:

erős==>gyenge<==erős
erős=>gyenge=>erős
nevelés=>tanulás

Az angol beteg 2010.10.14. 22:30:39

...és még annyit, hogy úgy tűnik egyfajta Neoreneszánsz kort élünk...

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.10.14. 22:34:05

@Az angol beteg: bocsánat, ha a szakmát kiszolgáltattam a köztudatnak, de a kommentekből kitűnhettek az "alapok" !

Az angol beteg 2010.10.14. 22:49:36

@Acél Csaba: :-) semmi gond...(már)..:-)
és nagyon köszönöm megtisztelő az "alapozás":-)

Paci-ens 2010.10.15. 05:57:23

Tesó!
Sikerült újra feldobnod egy magas labdát!
Visszaemlékezve gyermekkoromra(ami sajnos nem mostanában volt),kaptam ajándékba a Keresztanyámtól egy Brehm lexikont az állatokról.Nálam sok mindent megalapozott.Ettől kezdve tudatosan kezdtem keresni az állatokról, vadászatról szóló könyveket,és ismereteim ugara sorra feltörésre kerültek, olvasva Kittenberger Kálmánt, Széchényi Zsigmondot, Fekete Istvánt, és még hosszan sorolható írók könyveit.(Apámnak köszönve, hogy megszerette velem az olvasás örömét)
Így már akkor akaratlanul belém ivódott
a nagy elődök mindennél többre becsült vadászati etikája, erkölcse.
Szerencsém van mivel a mai napig tanulhatok, olvasási mániámnak köszönhetően kitűnő vadászírók könyveiből.
A fiam öv-vizsgáinak példájára ahol az elméleti részben ismernie kellett a sportág kialakulásának történelmi vonatkozású körülményeit, az alapító személyére vonatkozó irodalmat,az eddig sikereket elért magyarok neveit.
Én kötelezővé tenném a nagy Magyar vadászoknak ismeretét, könyveiket kötelező olvasmányként kezelném, az új vadászjelöltek számára, amiről a vizsga során számot kellene adniuk.

Paci-ens 2010.10.15. 06:15:08

@Az angol beteg:
Tisztelt Tanár Úr !
Ha nem haragszik meg érte szeretném kicsit átírni az Ön által jegyzett képletet.
gyenge==>nevelés==>tanítás
Akarás?=>tanulás=>
erős=>tudás

Az angol beteg 2010.10.15. 07:41:34

@Paci-ens: :D Abszolút helyénvaló ez is, bizony!

Az angol beteg 2010.10.15. 07:45:49

Ja és nem haragszom senkire...különben is a vad, vérengző énem még rejtve maradt:D

Az angol beteg 2010.10.15. 12:32:06

Mindenekelőtt a könyv szeretetére, értékére kell megtanítani a gyerekeket. Fontos, hogy ne idegenkedjenek tőle...mert akkor a tanulás dupla "szenvedés" számukra. Nekem is első kedvenc könyveim közé tartoztak a természet témájúak: David Attenborough, Gerald és Lee Durrell könyvei a Búvárzsebkönyvekről nem is beszélve...már Cicero is megmondta: "Szoba könyv nélkül olyan, mint test lélek nélkül."

...ez alapján a vadász vadászetika nélkül még rosszabb, mert még fegyver is van a kezében..és gondolom rögtön hozzáteszik a tiszteletreméltó vadászok, hogy nem is igazi vadász!

Paci-ens 2010.10.15. 19:32:38

@Az angol beteg:
Hála istennek, hogy a feleségem nem olvassa a kommenteket, mert azonnal és harsányan hirdetné, hogy a mi szobáinknak csak lelkük van, főleg a tavaszi nagytakarítás során mikor a könyveinket is portalanítani kell.Erőst emlegeti Durell-t a Családom és egyéb állatfajták című könyvére utalva.Szerencsére az olvasás örömét át tudtam plántálni gyermekeimnek is, és sikerült megtanítani őket a vizuális olvasásra.A lányom hét éves korában az egyik könyv olvasása alatt kijelentette apu ez jobb a tv-nél is! A fiam az olvasott könyvekből jegyzetel!

Az angol beteg 2010.10.15. 21:16:53

@Paci-ens: :D :-) Ez nagyon édes. kisgyermekkoromban szüleimnek sem kellett TV...ugyanis agyoniskolázott óvodásként mikor esti mesét akartak olvasni nekem, egy szép mozdulattal kikaptam a könyvet kezükből(tetszik látni a ragaszkodást?!)...és "Majd én olvasom nektek!" jelszavakkal elkezdtem fantáziadús történeteket szőni a képekhez. Arra már nem emlékszem, hogy pop-cornot is ettek-e közben...de hogy nem engedtem szegényeknek, hogy Csipkerózsika sokéves álomba merüljön az tuti!:-)
süti beállítások módosítása