Ősz !

2010.10.21. 20:56

Lehet, hogy véleményem nem mindenkinél talál megértésre, de én nagyon szeretem és várom az őszi-, "ember" végű hónapokat. Amikor a természet a nyári tombolás után, kicsit lelassulva, mint a munkában megfáradt ember, hamar nyugovóra tér, a rövidülő napok  az éjszakai pihenést, a következő évre való felkészülést szolgálják. A fák csodás ruhát öltenek, harsány színorgiával búcsúztatják a tegnapot, helyet adva a holnapnak.

Hol máshol, mint erdőben tombolnak igazán a sárga, vörös és narancs színek. Egyes fák, bokrok már rikító sárgába öltöztek, mások még a fáradt zöld ruhát hordják, írígykedve nézve a színpompás szomszédot. Az erdő fái közé a bágyadt napsugár fénycsíkokat húzva suhan be, a fényesen csillogó égerek, juharok szelíden hunyorognak  benne. A magasból ölyv vijjog hosszasan, harkály veri a ritmust, kukacot keresve, egy öreg fa üreges oldalán. Lágyan keveredik a két hang, mint egy énekes és dobos őszt dicsérő duettje.

Egy vörös róka egerészik a mezőn. Annyira belefelejtkezik a munkájába, hogy fittyet hány a rá szegeződő szempárra. Majd észbekap, - hiszen ez a simabőrű - hagyjuk az egeret, rohanás vissza az erdőbe. Lompos farka zászlóként meredezik, futása az erdő szélén lelassul, visszafordul és egy szemrehányó pillantást vet az ebédjét megzavarókra.

Szivem csücske ez a táj! A baltás hölgy pedig a komment része.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr42389584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2010.10.21. 22:19:33

Őszi (vizuálisan nagyon szépen kirajzolódó) bejegyzését olvasván emlékek törtek elő bennem...sárga, vörös narancs színek engem is megfogtak pár éve (és azóta is "odacsatolódnak"), amikor a Tisza és Körös egybefolyásánál töltöttem el egy hetet alkotótelepen. Szeptemberben volt és idén is eszembe jutott, amikor ugyanazokat a szín és fényviszonyokat láttam viszont....és bizony ilynekor én is úgy gondolom ilyenkor a leggyönyörűbb, legfestőibb, legkínálkozóbb a természet. Nagyon szép emlékként őrzöm azokat a napokat a temrészet közelsége miatt. nem áll másból a nap, mint bőséges reggeli után festékekkel, rajztáblával és horgász-székkel felvértezve nyomás ki a természetbe. Estig kinnt, eggyé válva a víztükörrel, fákkal, a gyönyörű színekben pompázó levelekkel...az őszi atmoszféra csodálatos...még tele van sok-sok fénnyel, mely felevíti a színeket....de jelen van a párás, őszies levegő, mely teret ad a törtebb hatásnak, "markánsabb" levegőperspektivának....egyszóval minden egyszerre jelen van, minden megfigyelhető....a természet valós szépségében és misztikus hatásában. Igazi, felejthetetlen szabadságérzés volt, mely este nagy főzésekben és bulikban teljesedett ki:-)Aztán másnap minden előlről. Ott én is ráéreztem arra, amit Doki említ, az őszi természet szépségére....

Az angol beteg 2010.10.21. 22:28:00

...annyira eggyé váltunk a természettel, hogy még egy legelésző tehén is majdnem ráült egyikünkre:D

solti anasztazia 2010.10.21. 22:33:28

Ez gyonyoru,tisztan magam elott lattam olvasva a bejegyzest...bar nem vagyok osz kedvelo,de igy mar szimpatikusabb...valoszinu,mert belolem hianyzik a muveszi hajlam,ellenben Onnel es az elottem szoloval..

Az angol beteg 2010.10.21. 23:01:11

@solti anasztazia: Azért lehet mert vannak a festők és vannak a remekművek ;-)

Egyébként rögtön első két szavad arról tanúskodik, hogy igen is ott van az a művészi hajlam! Mert a művészet szépség és érték.

Én sem véletlenül írtam, hogy "ráéreztem az őszi TERMÉSZET szépségére", mert amúgy az ősz sztem is egy nyomasztó, lehangoló, fényben szegény évszak ...különösen egy betondzsungelben.

Az angol beteg 2010.10.21. 23:04:04

Ezt a bejegyzést még jópárszor el kell olvasni, annyira eleven. Az újonnan született magyar igével szólva: lájkolom:-)

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.10.22. 20:25:12

Köszönöm a "lájkolást", így talán volt értelme - mégha nem is mindenki így gondolja - az erdő "fohászának".

Paci-ens 2010.10.22. 20:36:16

Sajnos az Ősz mindenkit az elmúlásra emlékeztet, pedig ez nem így van!(Fekete István szerint sem,"Ősz Badányban") Ezek a csodálatos szinorgiával a szemünk elé táruló képek amit csak a természet, és a ráérzéssel megáldott művészek tudnak megörökíteni,és érzékeltetni velünk hogy jön majd a Tél, és kiveszi a nem oda illőt, de utána jön a Tavasz az újra éledés.Én minden évszakot kedvelek, de az Ősz különösen kedvemre való a kiszámíthatatlan időjárásával, pihenésre késztető esős napjaival, meglepetés szerű napsütéses óráival, mindíg rádöbbent,hogy mi mindent nem csináltam még meg ebben az évben.
Kihozza belőlem a tenni akarást, hogy majd tavasszal bepótolom a lemaradást.

Paci-ens 2010.10.22. 20:45:53

@Az angol beteg:
Most kapok infarktust vagy egyébb nem gyógyitható nyavalyát ha nem világosít fel valaki, hogy mi a rák az a lájkolás!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.10.22. 22:02:22

@Paci-ens: bitte visszaolvasni a kommentekből egy bakugrásnyit Tesó!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.10.22. 22:06:58

@Paci-ens: nekem az ősz a szarvasbőgést, a nagy vadászatok kezdetét, a még minden reménnyel kecsegtető iskolakezdést,az egyetemi felvételt és - még sorolhatnám - jelenti. A nyár jellegtelensége után egy üde, színes színfolt.

solti anasztazia 2010.10.22. 22:24:59

@Paci-ens:Ha ez vigasztal..en sem ertem a "lajkolas" szot...help!!

Az angol beteg 2010.10.22. 23:11:22

Kedves Mindenki!

Elnézést, hogy ilyen újkeletű szót használtam. Már megint a roamosan változó világunk egy újabb virtuális termékéről van szó. A "lájkolni" (angol 'like'tetszeni szóból eredeztethető----de úgy is mondhatnám, hogy angolból kiejtés szerint eltorzult hungarikum.) ige valóban bevonult a köztudatba, használatba. A népszerű internetes kapcsolatteremtő portálokon és ITT A BLOGON iS JELEN VAN!!! (lásd Doki "Szivem csücske ez a táj!" mondata alatt található kis "Minden szupi!-t" mutató kéz a "tetszik" felirattal.) A 'lájkolás' nem más mint a "Tetszik" gomb megnyomása...az adott portálon rákattintva pozitív véleményünknek adhatunk hangot. Itt a blogon most hiába kattintunk, mert egy másik oldalra fog navigálni. Ezért írtam szóban, hogy lájkolom a bejegyzést.

Az angol beteg 2010.10.22. 23:15:29

Hoppá valaki megviccelt:-) ahogy ezt leírtam eltűnt a "Tetszik" gomb és a madárkás lett helyette....azért remélem sikerült eltüntetni mindenkiből a kérdőjelet...

Az angol beteg 2010.10.22. 23:37:08

Az őszi hangulathoz még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy szerintem akkor válik csak széppé, ha életünkben a belső harmónia dominál...úgy tudunk csak tökéletes összhangban lenni környezetünkkel is. Én még keresem azt a harmóniát amitől a november is édes lesz...

Az angol beteg 2010.10.22. 23:54:31

De legegyszerűbben úgy tudnám megfogalmazni...az ősz szeretéhez az kell, hogy: Nyugodt lélek nyugodt helyre vonulhasson el az eső elől!

Paci-ens 2010.10.23. 06:09:17

@Acél Csaba:
danke<-> megtettem Tesó.
Köszönöm, hogy vetted a fáradtságot és felnyitottad egy öreg ember szemét.
Ígérem,hogy ezek után fogok lájkolni.

Paci-ens 2010.10.23. 06:31:59

@Acél Csaba:
Tesó biztosan tudom, hogy még sokáig tudtad volna sorolni, és előbb-utóbb eljutottál volna Ady nyomában Párizsig is.
Nekem még azt is jelenti, hogy mennem kell lepréselni a bicskei borzasztót.
Majd kapsz egy butéliával!

Paci-ens 2010.10.23. 06:35:20

@solti anasztazia:
Vígasztal,mivel mindíg éreztem, hogy (sajnos csak)lelki társak vagyunk.

Az angol beteg 2010.10.23. 20:04:26

@solti anasztazia: Je bio lijep esej, odgovor? Znam da je blog puno ljepši. i puno ljepše nego na jesen.
Ali ako bolesnici ne govore engleski mađarski liječnik i njegov brat odsiječe važne dijelove tijela.
Tako sam završio :-)

solti anasztazia 2010.10.23. 21:31:00

@Az angol beteg: Woweee...hvala na odgovor!
De ugyes vagy..bar en tudnek igy angolul:-)
Na de ha most Doki vagy Paci-ens nemetul is akkor jaj nekem...en csak annyit tudok,hogy spulen sie bitte(ezt sem jol irtam tuti)
Osz:a tel eljovetele,azaz favagas....ami ma is megvolt..tele a szemem a sthil fureszbol kijovo fustel...csipi is a szemem...uh nem szeressem...de a tajban gyonyorkodni azert imadok,mert tenyleg szines es hangulatos.

Az angol beteg 2010.10.23. 22:12:37

@solti anasztazia: Bárcsak én tudnék így horvátul:-)...ugyanis bevallom a probléma-megoldóképességem szülte az előbbit, nem a tudásom. De bárki írhat németül vagy bármilyen nyelven rögtön fordítom:D a "spulen sie bitte-re" nekem azt mondja a
'csoda-csupor', ogy "Kérjük vissza"...Vam je rekao?
Akkor nagyon hasonló programunk volt eddig a hétvégén, csak nekem fűrész nélkül. Viszont idén először szó szerint fél kézzel hasítottam fáradhatatlanul több mázsát, ami nekem mindenképpen sikerélmény volt:-)...ez is a köszörű érdeme. De nem küldeném csatába a láncfűrészed elen. Jó lesz vigyázni! Kemény hölgy fűrésszel! Csinálok aprófát csak a karom akarom:-)

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.10.23. 22:13:23

..... basszus, egy fárasztó vadász- nap után,amiben min. 10 km. gyaloglás volt, kénytelen voltam szótárazni.Tazi, ez sokba fog kerülni.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.10.23. 22:16:43

@solti anasztazia: ha rajtam múlna, a világ összes láncfűrészét beolvasztanám és baltát csinálnék belőle. Ez a zajos mocsokkal vágták ki a föld erdeinek 90 % át. Baltával lassabban menne !

Az angol beteg 2010.10.23. 22:17:01

Ja és tudok adni védőszemüveget kendnek...azokra a szemekre nagyon kell vigyázni!...Paci-ens ugyis mindjárt rámerősít:-)

Az angol beteg 2010.10.23. 22:21:00

@Acél Csaba: Mea culpa! Mea culpa!:-) Inkább lefordítom latinra v. olaszra önnek, csak ne legyen puska-láncfűrész csata!:-)

Az angol beteg 2010.10.23. 22:45:51

@Acél Csaba: Tessék egy kis engesztelő levadásznivaló....erre legyenszíves rázúdítani a dühét:-)

\/_\/
(\||/)
('¤')
| |

Paci-ens 2010.10.24. 07:53:31

Tiltakozom a diszkrimináció miatt!
Nem a bőröm színe zavar, hanem az, hogy egy kukkot sem tudok horvátul, és az ünnep valamint a hét vége miatt esélyem sincs gyorsan venni egy szótárt.
Herrgottkrucifikxszakrament!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.10.24. 08:50:20

@Az angol beteg: ... szép dolog a lovagiassság, a gyengébbik védelme, csak az a kérdés ki a gyengébb.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.10.24. 08:53:18

@Paci-ens: Tesó bevallom én sem nagyon értem, hogy kit kell, kitől megvédeni a dühömtől - ami köztudottan nincsen.

Paci-ens 2010.10.24. 10:16:53

@Acél Csaba:
Tesó döbbenten tapasztalom, hogy kezdtél hozzám öregedni,de ezt a kommentet az angol betegnek kellett volna címezni.
Azt az állításodat, hogy düh mentes vagy
erőssen tudom cáfolni!
Én még emlékszem arra a mátrai vadászatra melyen a muflon kosoddal szemben állva jöttél rá, hogy nem a kezedben lévő puskához van nálad lőszer.Bandi még este is dadogott,amikor dühödben lehordtad a kezedbe nyomott puskája miatt,(Mi ez a szarkeverő?)és utána született a Bori lányod.
Na ugye!Ne hogy,már!
HHa a kommentezők többsége úgy döntene, hogy szívesen megismerne a teljes történettel, meghajlok igényük előtt és igérem teljes részletességgel közzé teszem a sztorit, kivéve ha mindenki előtt bevallod, hogy igenis van benned atavisztikus düh!
Én is szeretlek!

Az angol beteg 2010.10.24. 11:27:01

Szent lócitrom, mit nem szültem az ártatlan kis viccelődésemmel?!:-) Darwin szerint a gyengébb nem marad életben és itt mindenki él..ezért mindenki egyformán erős is. De szívesen vállalom a gyengébb szerepét, amiből úgy sem nyugszom míg erősen ki nem jövök.:-)és tudom harag csak villámszóró Zeuszban tombol:-)

Az angol beteg 2010.10.24. 11:38:43

@Acél Csaba: Figyeli Doki a mindenütt kíméletlenül, alattomosan megbúvó kegyetlen valóságot? "a GYENGÉBB NEM marad életben" :D

Az angol beteg 2010.10.24. 11:47:53

@Paci-ens: A diszkrimináció elkerülése végett tessék parancsolni a fenti szöveg szabad, kevésbé magyaros fordítása:

"Volt egy szép esszé, a válasz? Tudom, hogy a blog sokkal szebb. és még sok szebb, mint az ősszel.
De ha a beteg nem beszél angolul, magyar orvos és testvére, levágta fontos része a test.
Szóval kész :-)"

Paci-ens 2010.10.24. 13:09:03

@Az angol beteg:
Igen köszönöm a szabad fordítást,és ha le kell vágni a fontos részt akkor én a jobb fülemre szavazok. A beteg sehogyan sem beszél, föleg ha Doki székében ülve Sztázival a nyakában kellene nyilatkoznia!

Az angol beteg 2010.10.24. 16:52:25

@Paci-ens: :D Vizualizáltam!...és valóban szorult helyzetben lennék, mint féllábú kalóz a seggberugóversenyen.

red alert · http://autosiskola.blog.hu 2010.10.24. 18:09:45

Azt hiszem találtam fentebb egy levágós... erdős... stb képet :)

Az angol beteg 2010.10.24. 19:31:28

@red alert: :D:D Ez nagyonnnn besz@rááááás!!!:D:D:D a második kép gyönyörűűű..igen ez az erről beszéltünk!

A második képhez történetem van: A gyanútlan angol beteg fél kézzel darabolta frissen köszörűlt baltájával még frissebben begyűjtött téli tüzelőjét, amikor váratlanul Tázi láncfűrészével Darwin elméletéhez hűen kicsit cikk-cakkra vágta angol beteget megszerezve ezzel az értékes baltát. Azt nem tudni, hogy az erdő védelme érdekében cselekedett-e v. kikapcsolódásból, de a hátrahagyott láncfűrészt Doki már vitte is az olvasztóba és minden jó ha jó a vége:-) ja és Paci-ens és Tázi boldogan éltek míg soha meg nem haltak!

Az angol beteg 2010.10.24. 19:32:45

Bocsánat a történet az első képhez szólt, de ez úgyis kiderült...

Az angol beteg 2010.10.24. 23:33:21

*** part II. ***

Egy valamirevaló horror-történet nem érhet így véget...így a záróképek (feszült zene mellett) a láncfűrész és Tázi áldozatára közelítenek...azonban egy női alak terem vágódik balról a képbe..Yarissa (aki sikeres vadászvizsgáját követően az erdőket rótta sebbnél szebb trófeákat gyűjtve magának) látván hogy angol beteg még él szárnyai alá vette a sérültet.

Megtanította az erdő minden titkára, hasznát látta a fegyverekről szerzett részletes ismereteinek, mert látta hogy jó ügy érdekében adja tovább a tudást. Majd a nagymester Doki elé hárulva pedig az erdőben való túlélés művészetére készítették fel az immár sztálónét is megszégyenítő képességekkel felruházott erdei katonát. Így hárman indultak útnak, hogy megtalálják Tázit és Paci-enst. gyorsan rájuk leltek, nem mentek messzire örömittasan ünnepelték elsietett diadalukat. Azonban véres leszámolás helyett megegyeztek: doki fogorvosi rendelőt nyit, Tázinak mosolyogva és nagy szakértelemmel kell mellette szolgálnia míg csak világ a világ. Az angol beteget állandó kezelés alá kell fogniuk. Yarissának tündökölnie kell. Paci-ens pedig,mivel elkobozták tőle Tázit, bóközönt kell zúdítania rá minden egyes találkozáskor, különben sose nyerheti vissza. Valamint minden egyes szereplőnek a nagymester által létrehozott blogon kell tevékenykednie, összetartást, békességet hangsúlyozva...az egészet az igazi nagy játékos, minden szálak irányítója redalert felügyeli...és a történet igazi hepiendje, hogy mindezzel a sors közel sem büntette, hanem megajándozta őket, mert mindenki mindent szívből csinál!...a kép egy szép átfolyással ráközelít doki 40 éves puskájára, mely éppúgy kiállta az idő próbáját, mint a blogírok barátsága.

THE END :)

Várom a véleményeket és a kritikákat:-)

Paci-ens 2010.10.25. 05:48:26

@Az angol beteg:
Kicsit szeretném kiigazitani a *** part II.*** forgatókönyvét:
Benne hagynám Tázi nagytotálig behozott láncfűrészes képét de a baltára közelítve red alert segítségével számítógépes trükkökkel utalnék rá hogy erdőgyilkos ez is.
Azt hogy Tázi az erdőket, védve lányos zavarában, a baltát meglátva, sebtében lekapkodott az angol betegből itt-ott, ezt-azt ,csak a természet szeretetének amazoni elszántságát bizonyítaná.
Tázi ésPaci-ens rátalásukkor nem az elsietett diadalukat ünneplik, hanem azt, hogy azt hogy mélyre sikerült elásni az erdők elleni csatabárdot,nevezetesen a megszerzett baltát.
Tázira és Paci-ens-re kirótt büntetést azért kapnák, mert nem kérték ki a Nagymester engedélyét.
Javaslatom még, hogy ha megfilmesítenék a forgatókönyvet, akkor Tázi szerepére kizárólag Tázit jelölném(a filmen is csodálatosan mutatnának mosolygós szemei!),Paci-ens szerepére Brad Pitt lenne alkalmas,sztálone pedig sztálone.
Csak egy szereplőre (Nagymester) nem találok megfelelő színészt, mert egyik sem tudná hitelesen alakítani, ezért kénytelen lesz Önmagát alakítani.

Paci-ens 2010.10.25. 05:52:58

@Paci-ens:
Bocsi de lázas igyekezetemben kihagytam egy szereplőt Yarisszát ( akitől ez úton is sűrű elnézést kérek) Őt alakitsa Julia Roberts.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.10.25. 08:27:42

@Paci-ens: Atyagatya, miközben én két napig kaszaboltam a fácánokat, nyulakat, egy film forgatóköny íródott, sőt a szereplőket is kiválogatták.Csapó !

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.10.25. 08:28:59

@red alert: köszönöm a díszítést, így már mindjárt jobbat mutat a szöveg.

Az angol beteg 2010.10.25. 14:09:15

@Acél Csaba: :D ááá...ez csak egy light-os történet, a valóság ennél sokkal kegyetlenebb.

Az angol beteg 2010.10.25. 14:11:11

@Paci-ens: Vállalom a rendező szerepét is! Redalert pedig a tökéletes technikai háttér!

Az angol beteg 2010.10.25. 19:17:37

Ki a kellékes? Nehogy igazi láncfűrészt adjatok neki!!!Ez tényleg felkaszabol!!!:-)
süti beállítások módosítása