Szenvedés!

2010.10.26. 18:03

Örök dilemma, hogy mennyi elég abból ami jó, mikor lesz az örömből csömör. Valahogy nekem szerencsém van, nem tud az egyik a másikba "átcsapni", mert valami belső hang, vagy érzés megsúgja, hogy ennyi, nem több.

Zsenge vadász koromban olykor-olykor előfordult, hogy a fél éjszakát a lesen töltöttem, mert valami miatt nem volt szivem lemászni onnan, mert egy roppanás egy sejtelmes zörrenés, vagy pl. a les előtt békésen legelésző szarvascsapat, akiket nem akartam megzavarni -  maradásra bírt. De a tapasztalat azt mutatta, hogy nem volt arányban a siker, a belefektetett energiával. Lehet, hogy ezért is, meg a vadászatban eltöltött fél évszázad miatt is, már nem tudok és nem is akarok "szenvedni". Patikus haverom mondta annó, még kezdő korunkban, hogy a vadászatban a szenvedés a jó. Viccnek szánta, de számomra tilalomfa lett belőle. Ha egy vadászaton elkezdek "szenvedni", ha már sok a jóból, akkor egyszerűen leáll bennem az a hajtóerő, ami addig vitt és egyszerűen megállok. Jöhetnek nekem akkor már gerlék, fácánok, kacsák, kész befejeztem, mehetnékem illetve jöhetnékem van. Kaptam erre kritikát is, hogy türelmetlen vagyok és ezért akarom sokszor hamarabb befejezni a vadászatot, mint mások, akik szeretik az utólsó percig  kihasználni az aznapi lehetőséget. Elfogadom, megértem. De önmagam is, mert az öröm-csömör határának pontos megérzése, számomra nagyon fontos, hogy "doktorosan" mondjam, diagnosztikus jel. Így a vadászat számomra soha nem lesz unalmas vagy nyűg, hanem újra és újra várt, nagyon várt örömforrás.

Vadászni pedig, csak örömből lehet!

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr832400997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2010.10.26. 19:17:02

Na most megfogott. Érzékeny terület ez. Tengernyit lehetne mesélni róla és nem. Nekiiramodtam egy gondolatnak és vissza...újból neki és vissza. Az előző bejegyzésben említett "mű-séget" erőltessem magamra vagy nem? Lehet e erről érzelmek nélkül beszélni vagy sem? Meg lehet e fogalmazni mi öröm, boldogság, szenvedés között a különbség? Amikor teljesen testvérei egymásnak. Nincs egyik a másik nélkül. ami örömet tud okozni, szenvedést is tud. Ezért nem igazán tudom ezt leírni, érezni érzem. De a határokat feszegetni...igen nehéz valószinűleg azért mert az örömből nekem sohase volt csömöröm sajnos. max. egy jó ételnél. A szenvedés pedig hát regényt tudnék írni róla, hogy meddig jó, építő jellegű és honnan rombol...

Az angol beteg 2010.10.26. 20:27:47

Sajnos törlődött,elveszett kommentem, amit egyszerre nagyon sajnálok és bosszant. De bosszúságom nem szabhat gátat annak, hogy ne futamodjak neki újra:

Most megfogott. Érzékeny terület ez. Tengernyit tudnék írni a témáról és nem. Nekiiramodok az írásnak és vissza…megint neki és vissza. Lehet egyáltalán erről érzelmek nélkül beszélni? Az előző bejegyzésben említett „mű-séget” erőltessem magamra vagy sem? Mi a különbség öröm, boldogság és szenvedés között? Amikor egymás testvérei. Egyik sincs a másik nélkül. Ami örömet tud okozni az szenvedést is tud. Nehéz erről írni..érezni érzem. De nehéz megfogalmazni…talán mert nem volt részem még öröm-csömörben sajnos…max. egy jó étel kapcsán. Azt tudom, hogy pl. minden új kvízjátékba belekezdeni érdekes, izgalmas, jó érzés…de a sok bele-belekezdés messze messze nem olyan jó, felemelő érzés, mint egyetlenegyet végigcsinálni, hagyni beteljesedni….mint ahogy egy könyvbe is lehet bele-beleolvasni, lapozni…de a könyvek azért íródnak, hogy végigolvassuk őket. A szenvedés pedig…regényt tudnék írni arról, hogy meddig jó, építő jellegű és honnan rombol…

Az angol beteg 2010.10.26. 20:32:57

Csak nem veszett el...a második talán még tartalmasabb is lett.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.10.26. 21:44:55

@Az angol beteg: nem ilyen mélyen taglaltam, hogy meddig öröm valami és mikortól nyűg.De van erre egy mondás is: "jóból is megárt a sok" Csak ennyire boncoltam a témát. Magyarán, ha már második napja vadászom,törődöm, fáradok, akkor az már sok.Így volt ez hétvégén - innen a bejegyzés apropója.

Az angol beteg 2010.10.26. 22:12:50

@Acél Csaba: Tudom én:)...csak szokás szerint ezt is tovább gondoltam. Én már csak ilyen mély vagyok mindenben...de bízom benne, hogy vannak akik ezért szeretnek:-)

Paci-ens 2010.10.27. 04:30:55

Tesó!
Tudod én a másokhoz tartozom,azért hívsz néha "acél"seggű-nek.
Ha lehet akár három- négy napot is elülök a lesen,(Kanada)az időjárás sem tud lezavarni, a kiválasztási funkcióimat leredukálom, mint a téli álmában a medve.
De van amikor én sem bírom sokáig, igaz nem a csömör az oka, hanem a szúnyogok.

edina86 2010.10.27. 07:34:34

@Az angol beteg: Én kimondottan ezért nézek fel ide. Elnézést kérek a szerzőtől:)

Paci-ens 2010.10.27. 07:55:05

@edina86:
Ne elnézést kérj a szerzőtől, hanem randit!
Drukkolok!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.10.27. 09:22:41

... ha és amennyiben az írásom csak vehiculum, akkor a hatóanyag eléréséhez rövidebb utat is lehetne választani.

Paci-ens 2010.10.27. 09:52:37

@Acél Csaba:
Tesó! az írásaid nem csak vehiculumok ( közvetítő közegek), hanem orákulumok.
Mindenkit minden irányban megmozgat szellemileg és érzelmileg.
Időnként felnyitod Pandóra szelencéjét, és ezen ne lepődj meg.

solti anasztazia 2010.10.27. 09:57:27

..ha mar valami nem nyujt oromot...sot szenvedes akkor azt tenyleg abba kell hagyni...megha az a csucs is...kulonben nem szep emlek lesz az a vadaszat..

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.10.27. 10:38:57

@solti anasztazia: így van! A szenvedés, mint organikus és- vagy érzelmi kategória sokkal mélyebb elemzést igényelne, mint amit egy "könnyed" blog kerete elbir. De blogon kívül bárkivel, bármikor.....!

Paci-ens 2010.10.27. 11:11:32

@Acél Csaba:
Lehet, hogy meg kell gondolnom a következő Nálad alvást, mert erről az oldaladról hála Istennek még nem tudtam.
" blogon kívül bárkivel, bármikor..!"
Na ne már!

Az angol beteg 2010.10.27. 13:12:48

@edina86: Köszönöm szépen. Itt minden komment inspirálva van értékes bejegyzés ill. előző komment(ek) által.

Az angol beteg 2010.10.27. 13:23:18

@Acél Csaba: Jól mondja T. Paci-ens, írásai többek mint (érték-gondolat-tapasztalat-információ-ismeretanyag stb.)közvetítő közegek. Gondolatokat, Érzelmeket dinamizálnak. Mint látni számomra is állandóan gondolatindító jellegűek. Ezen okok miatt se hagyja abba!! Plusz azért se mert igen nagy költségembe, időmbe, energiámba, türelmembe kerülne, ha minden bejegyzését ki kéne nyomtatnom:-)

Az angol beteg 2010.10.27. 13:39:36

@solti anasztazia: Na ezt inkább nem gondolom tovább. Az esetben, nem vadászatot elemezve,mélyebb elemzést követve egészen biztos vélemény-ütközések lennének. De egyetértek, ami már nem nyújt örömöt és tényleg sok szenvedést okoz,azt tényleg abba kell hagyni...de ahhoz tudni is kell abbahagyni! Viszont ami ezt okozza, az nem lehet a csúcs. Ha Csúcs-szenvedés az más...azt abba kell hagyni. De olyan hogy valami csúcs-jó is, meg csúcs-szenvedés is. Olyan nincs. Vagy mégis? A jót csúcson jó abbahagyni? Igaz. De ahhoz előbb el kell oda érni!
Na mégis sikeresen továbbgondoltam. Ennyi:-)

Az angol beteg 2010.10.27. 13:53:38

És ne feleddjük a csúcs relatív fogalom. Egyénfüggő. Mindenféle általánosítástól tartózkodnia kell nekem is és mindenkinek. Az hogy kinek mi a csúcs most, mi lehet vagy mi volt....az rendszerint csak utólag tudjuk meg. Soha senki nem törekedne jobbra és jobbra, ha egy "általános csúcson" abbahagy valamit. mindneki egyénileg szenved, örül és egyénileg boldog...ne legyünk már annyira önzőek, hogy erre nem figyelünk!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.10.29. 11:09:57

@Az angol beteg: Pedig az önzőség is ludas a dologban. A csúcsok csúcsa, az önmagát csúcsnak kikiáltó (cinikus) ember. Az állatvilág csúcs-ragadozója,a természet leigázója, a már nem egyre jobbra, hanem az egyre nagyobb hatalomra törekvő homó sapiens. Miután mindenkit legyőzőtt, saját fajtársa ellen fordult Példátlan és tragikus fordulat az evolúcióban.
süti beállítások módosítása