X-faktor.

2010.11.07. 09:09

Azt hittem, nem jól hallok, nem jól látok. Az a TV műsor, amit éppen néztem és dalnokok vetélkedőjéről szólt, szólt volna, kabarévá silányult. És nem a versenyzők miatt. Ők küzdöttek, énekeltek ki-ki tudása szerint.

Kitalálták ezt a mentorosdit, azaz, mind a négy zsűritagnak  adtak egy-egy "adag" énekest, hogy kezdjen velük valamit. Nyilván, ettől érzelmileg, esetleg emberileg is közelebb kerültek egymáshoz a mentorok és "gyermekeik". Mondhatnám, természetesen  jókora elfogultságot okozva, de ez bizony nem vált a műsor előnyére.  Ugyanis a zsűritagok - "hívatalból" - kritizálták egymás protezsáltjait, a sajátjukkal szemben pedig alkalmi süketséget , vakságot produkáltak, így alakultak ki a nem minősíthető hangvételű viták. A zsűri, azért zsűri, hogy elfogulatlan legyen. Tisztelet a kivételnek és nevet nem említenék, de egy másik ország kultúráját idehozva, csak egyetlen zsűritag volt elfogulatlan és visszafogott, míg a többiek meglehetősen alpári módon osztották egymást. Ilyen stílust képviselne egy öreg rokksztár, vagy egy jónevű énekesnő, vagy egy szövegíró, dalszerző?

A műsor egyik kezével adott, a másikkal elvett. Nagyon tehetséges embereket ismertünk meg és nem képernyőképes "mentori" stílusokat. Illetve, talán a kereskedelmi TV-k koncepcióját ismerve, ezen egyetlen percig nem kéne csodálkozni. Jó, az a műsor, ahol, amiben botrány van. Fő a nézettség. Mónika-effektus ! 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr472429854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2010.11.07. 10:35:33

Ehhez nem igazán tudok hozzászólni, mert nem szoktam nézni a műsort. De tény, hogy a botrány, a balhé, a közönségesség szépen uralja a képernyőt...sztem ez is vitt rá arra, hogy már nem nézek TVt. Az embereknek ez kell....ez fektette kétvállra a műveltségi vetélkedő-műsorokat nagy-nagy sajnálatomra...és már csak várni kell türelmesen a ki tudja meddig tartó önmagába visszatérő folyamatra. De így ez sok időbe tellik...ha a TV csatornák minden elvet félre dobva leereszkednek jóval elviselhető szint alá. Igen magas a provokáció-tűréshatárom, sok mindent elbírok, de múlkor egy pillanatra beletekintve egy ilyen valóság-showba még nekem is forgott a gyomrom...főműsoridőben, gyermekeink éber, maximálisan befogadóképes órái közepette a műsor lényege az volt, hogy az amúgy ismert nő fickót választott magának, úgy hogy az addig vadidegenekkel szépen sorban smárolgatott, kéjelgett stb. Erre kell a TV? Hogy szó szerint utcára nevelje az embereket? Erre nem tudok más kifejezést, mint hogy "über-gáz"!

Az angol beteg 2010.11.07. 10:44:04

...és egyáltalán kinek kell olyan nő??!!Így gyártja a világ a csalódottságba, megvetettségbe, bizonytalanságba zuhanó nőket, embereket is....akik aztán könnyen befolyásolhatóak, megbecsülést nem kapnak és nyúlnak a különböző "Ezt vedd meg! Ez kell neked! Ettől leszel elfogadhatóbb! Ettől leszel értékes!" termékeket, dolgokat....eredmény: önpusztítás. De szomorú, hogy megint ide jutottunk.

Az angol beteg 2010.11.07. 10:52:49

Engedjen meg doki egy kis szembetűnő kultúr-missziós tevékenységet mindezek ellensúlyozására, hátha vmi TVs idetéved:

KVÍZ-MŰSOROKAT AKARUNK!!!!!!!!!!!!!!!!!

MŰVELTSÉGI,ÉPÍTŐ JELLEGŰ MŰSOROKAT VISSZA!!!!!

Paci-ens 2010.11.07. 11:35:07

Tesó!
Te jól látsz, és jól hallasz!
Vacsora után ilyen műsort nézni igen-igen egészségtelen.
Csak saját magad okold, amikor felhergelted Magad, és csak azért is végignézted.
Inkább mentél volna vadászni.
Én ha Tv-t akarok nézni és véletlenül ilyen csatornára kapcsolok , vészes sebességgel kezdem el nyomogatni a távirányító gombjait, mig el nem jutok valamelyik természetet mutató adóra, vagy kikapcsolom a ládát, és olvasok.
De sajnos már ebben is csalódnom kellett mert Bolyki Tamás" A magyarok eredete, Őstörténetünk Titkai, A magyarság igazi gyökerei" című könyvét megvéve, rá kellet jönnöm, hogy rettenetesen bepaliztak!
Úgy kell nekem!

Paci-ens 2010.11.07. 11:41:57

@Az angol beteg:
Űber-gáz,hogy már a gyermekeinket is az utcára nevelik a részükre sugárzó csatornák.
Bármelyikre kapcsolnak olyan filmeket vetítenek, hogy én maradok tőlük vissza a fejlődéstől.

Az angol beteg 2010.11.07. 12:05:43

@Paci-ens: Juujjj a filmek...az az űber-gáz a köbön!!! a film"művészetet", mint olyan lelkesen követem, figyelem, tanulmányozom. Nem titkolt oka, hogy munkám során előnyt jelent képbe lenni és figyelni milyen hatások érik a gyerkeket és amit lehet időben kikerülni. De kétségbeejtő a helyzet. Nagyonis.

Nem is tudom mennyire vannak tisztába azzal a szülők, hogy gyermekük mekkora rohamosan növekvő negatív hatásnak van kitéve, ha TV vagy számítógép elé engedi ülni őket. Fel hívnám a figyelmet, hogy az akciófilmek és horror-filmek közötti határ szinte elmosódott. A vígjátékok is előszeretettel alkalmaznak horror-kliséket vicc és jopofizós formába öltöztetve. Hogy ez mekkora jó dolog.

Hatásvadász módon, lassítva, mintegy "ESZTÉTIKUS TARTALMAT!!!" adva metszik át a nyakakat, szakad le a hús a csontról és érzéketlen módon esnek ki szereplők, életek a filmekből. Összehasonlítva a film"művészeti" termékeket, műfajon belül iszonyatosan eldurvult, brutális változás van jelen. Igen szembetűnő!!! Ami korábban véres volt most még véresebb.. ezt így tessé k elhinni, hogy tudták még fokozni! A videomegosztó portálokon szépen beleis botlunk ezekbe.

Nagyobb felelősség van a szülőkön, mint pl. az én szüleimen volt. Ha nem vigyáznak...később már nem lehet a gyeplőt visszarántani...jönnek a magatartási problémák, a fejfájás....és keresik, hogy hol rontották el?! Hát többek között itt is...

Az angol beteg 2010.11.07. 12:15:24

A gyermeket fel kell készíteni az életre, de nem úgy, hogy ülj a tv elé kisfiam...sokkal inkább úgy, hogy hagyd a tvt kisfiam ez az élet: szeretet, törődés, odafigyelés, természet. Amit a szülő ad a gyereknek, azt később visszakapja.

Az angol beteg 2010.11.07. 12:30:40

Nagy felelősség, de véleményem szerint egy hihetetlenül izgalmas kihívást jelentő, nemes feladat ezekkel a hatásokkal mind szembeszállni...és a jó-ra tanítani, nevelni a gyereket. Figyeljünk rájuk! Különösen akkor, amikor mi igényelünk nagyobb figyelmet...mert ilyenkor látjuk kevésbé, hogy mi történt valójában körülöttünk.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.11.07. 18:11:29

@Az angol beteg: valahogy ez a TV őrület, olyan hatású lett az emberekre, mint az első fegyvereké, amik eredendően a vadászatot,tehát az életet jelntették, szükség volt rájuk Azután eltorzult tartalommal gyilkoló eszközzé váltak. Visszatérve, nem a találmány káros, hanem azok fejében van baj, akik működtetik.Akik manipulálják az agyakat, lelkeket. Lehet, hogy tudatosan?

Az angol beteg 2010.11.07. 18:33:01

@Acél Csaba: Nagyon jó hasonlat! Bizony mi is elduroggtatunk pár töltényt, azzal, hogy meg-megnézünk ezt-azt(a filmek figyelemmel kísérése céljából én is megteszem)...na de MI NEM EMBERRE LÖVÜNK!!!

De igen valahogy mindent maga ellen fordít az ember. Mindent amit kizsákmányol, amire nem figyel. Természetet. Gépet. Nőt. Gyermeket. stb. ...és nagyon szépen lehet látni, hogy, amit elnyomnak az előbb utóbb fellázad, visszaüt vagy elszabadul.

Az angol beteg 2010.11.07. 18:44:59

Külön tárgy van erre egyetemeken, hogy a világunk által kínált bármilyen dolgot kritikai megközelítéssel kezeljük...mert befolyásolás, érdek, haszon, butítás, manupuláció és torzítás van mögötte. De ehhez nem kell egyetem, hogy lássuk mindezt, csak nyitott szemmel kell járni. Ki más segíthet gyermekeinknek eligazodni ezek között, ha nem a szüleik. Rengeteg információ éri őket, több mint minket anno, több figyelmet is kell fordítani a szelekcióra. Elnézést ezen mindig felhúzom magam, még akkor is amikor filmet nézek a TVben (megint tanulmányozás céljából nem győzőm hangsúlyozni)..ez is egyfajta önpusztítás...de ha csak egy kis bimbózó, fejlődő lelket megmentünk ezek közül...már megérte!

Az angol beteg 2010.11.07. 18:55:00

Bár nem tudom mit lehet ez ellen tenni...most eszembe jutott hogy a realitás valószínűleg az, hogy egy gyerek (akinek a szülője sz@r a gyerekére, vagy túlzottan engedékeny, "nemtörődőm szülő") lefogja tölteni azt a brutális, pszicopatáktól hemzsegő filmet...továbbadja osztálytársainak, köztük az én gyermekemnek is... Rossz irányba tartunk. Nagyon rossz. Ezért kell minél több szülőnek észnél lenni. De nincs.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.11.07. 19:08:15

@Az angol beteg: ...idézek egy piarista szerzetestől: az egyik, ha nem a legnagyobb fő bűn a lustaság. Lusta vagyok tanulni, küzdeni, gyereket nevelni, esti mesét mondani, gyerekkel hosszan és minden kérdésre választ adóan beszélgetni.stb. Lustaságból bekapcsolom a TV-t és odaültetem a gyereket, mert nekem az úgy kényelmes. Nem ellene kell tenni, akkor az már késő. El sem szabadna addig jutni.A legtöbb lakásban - mint az ősi bálványok, vagy oltárok - a TV készülékek állnak a központban.Bálványimádók lettünk. Egy hazug bálványé.

Az angol beteg 2010.11.07. 19:14:02

Illetve dehogynem tudom és tudjuk mit kell tenni: időben kialakítani a gyerekben, hogy különbséget tudjon tenni jó és rossz között. A jót befogadja a rosszat elvesse. Ne engedjen a hatásnak, ne sodorja magával a negatív ár. Persze ezt csak szeretetteljes környezetben lehet "belénevelni", pontosabban átadni számára. Szeretet híján és ingerszegény környezetben ezek után fog nyúlni ez egészen biztos.
Hallottam már olyanról is, hogy anyuka által imádott alfa-hímként kezelt "minta-férfi" horror-filmeket nézett a kisgyermek jelenlétében, mondván neki: -Ezt nézd, legyé' kemény!!! " Na ez a kiakasztó csak igazán. a gyermek magatartásában szépen meg is mutatkozott mindez. Durván bánt osztálytársaival...nem kis sebeket okozva nekik.

Az angol beteg 2010.11.07. 19:15:59

@Acél Csaba: úgy érzem egyet írtunk:-) A hangsúly ismét a hatékony megelőzésen van...csak úgy lehet elkerülni egy katasztrófát...

Az angol beteg 2010.11.07. 19:18:58

...ha már bekövetkezett...csak a romokat takaríthatjuk...de azok már csak romok. Nem figyeltünk kellőképpen...késő bánat..csak síránkozásra marad idő...és jönnek a pofonok vissza, amit mi magunk okoztunk figyelmetlenségünkkel, önzőségünkkel.

Az angol beteg 2010.11.07. 19:26:26

Aki lusta ne akarjon gyereket!!!! megcsinálni nem volt lusta???!!! valahogy ott is baj van, hogy sokaknak kell a gyerek, mert aranyos és édes és 'cuki'...de az a gyerek egyben egy élet tulajdonosa is!!! Amiért mi felelőséggel tartozunk!!! Nem csak addig amig babázni lehet vele!!! néa komoylan olyan embereket látok gyerekekkel, hogy kiakasztó...védi meg terelgeti mert az ő vére, de látszik, LERÍ, hogy nem jót kap és nem jót kaphat!!! de jó tudom...tiszteljük a m ásságot, mások vagyunk és ez így van RENDjén....de akkor nézzünk csak körbe mi ez a KÁOSZ körülöttünk?!

Az angol beteg 2010.11.07. 19:29:11

Na de abbahagytam a monológozást. Elnézést doki, majd fizetem a bérleti díjat... de remélem azért vmi minimálisan okosat, érdemlegeset is sikerült mondanom.

Az angol beteg 2010.11.07. 19:48:12

Csak folytatnom kell, mert úgy feltűzeltem magam a kérdésben és úgy feldűhít a következő is: Ott van a munka. ott vannak férjek, feleségek..akik mondván a gyereknek, hogy "Érted teszem" dolgoznak látástól mikulásig. Aztán beesnek este fáradtan, ami megislehet értnei...de azt már nem, oyg ledobja magát a TV elé, gyerek lesz@rva egy "Érted futottam egész nap, "hagyjá'-menj játszani', TVzni!" mondattal. Érte tesz? Mit? Semmit. Ha tesz az azt jelenti, hogy leül ráfigyel, játszik, beszélget vele. Azzal ha ezt elveszi tőle, nem adja meg neki csak ellene tesz. Na most pörögtem ki magamból mindent amit tudtam. És pont.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2010.11.07. 19:53:52

@Az angol beteg: valóban nehéz indulat nélkül boncolni a témát.Jó szülőnek lenni nem annyit jelent, hogy megteremtem az anyagi feltételeket és kész. Mondjuk azt is, csak ne vesszen el a sok bába ( pénzkeresés, lustaság !!!) között a gyerek.

Az angol beteg 2010.11.07. 20:09:29

@Acél Csaba: így van!! Köszönöm. ezek a támogató szavak kellettek. Kicsit lejjebb is ment a vérnyomásom...

De tudja minden túlzás nélkül látni a sötét jövőt... tanácstalan gyerekek...rossz minták...magatartásbeli problémák...bandábaverődés..még több rossz minta.... bandaháborúk...bűnözés.

És mindez elkerülhető otthon!!! az alapoknál. Szeretet és érzelem. Enélkül nem megy.

És vethetném fel az új kérdést Doki! az Új, családosoknak jobban kedvező célkitűzések milyen irányba tolják el a dolgokat? Érdek lesz, előny lesz családosnak lenni, több gyerekkel rendelkezni mert akkor jobban járunk anyagilag. Több érdekházasság köttetik?Nem lehet, hogy számításból születnek majd gyerekek így? ....és akkor megint hol a szeretet és érzelem?

Az angol beteg 2010.11.07. 20:37:14

...és valahol ott szúrja el sok nő (a család összefogását szívügyeként kezelve) a dolgot, hogy nem tud különbséget tenni a csábító rosszfiú és a megfelelő családapa között. mit választanak? A nagypofájú, (rosszasága miatt!!!)népszerű grizzly v. link semmirekellő, érzemileg silány v. eltorzult, önző érdekorientált fickókat férjül...és egy idő után hopsz....nem alkalmas a szerepre...nem így képzelte a családi életet...koppanás marad....megszoksz v. megszöksz. A gyerek meg csak szívja ennek a hatását. De nem a nőket okolom ezért, hiszen szeretjük őket....de hova nyúljak vissza ha nem az alapokhoz. Ááá igen a lustaságot tudom még mondani. De melyiken lehet többet alakítani? Azon aki lusta v. azon aki természeténél fogva érzelemsilány?

Paci-ens 2010.11.08. 05:21:05

@Az angol beteg:
A leírtakkal maximálisan egyetértek.
De kicsit figyelmesebben elolvasva a blogomat kiderül, hogy a csatornaváltás a természetfilmeket sugárzó adókra vonatkozik.(sajnos igen sok az ismétlés)
Sajnos már a híradók sem érnek semmit, mert lassan átalakulnak kék fény stílusu
müsorrá, mivel csak azt mutatják,hogy ki ölt meg valakit,ki karambolozott,vagy kit csuktak le valamiért.
Valóban igen nagy a szülők felelőssége,akár a Tv.nézési szokásokkal, akár a számítógépes,használatra vonatkozólag.
Ezeket csak példamutatással lehet helyes irányban tartani, bár igen nehéz, mert amikor hazajön a gyermekem az iskolából, és elpanaszolja szemrehányóan, hogy az osztályban mindenki valamelyik Über-gáz műsoron vitatkozik, ő csak áll mert halvány lila segéd ibolyálya sincs, hogy miről beszélnek, és kirekesztettnek érzi magát.Kéri, hogy kódoljam ki a cstornát.
Azt, hogy, hogyan használja a számítógépet szintén szabályozható mig szükséges, mert idővel megtanulja,úgy használni amire való.
Tanusíthatom!

Az angol beteg 2010.11.08. 11:07:10

@Paci-ens: Igen. Rögtön látszódik h. egy gyerek biztosan nagyon jó nevelést kap!!! Amit örömmel olvasok...és ilyet szeretnék olvasni, látni, hallani, tapasztalni minél többet és többet.

Sajnos a környezet hatása igen nagy kihívást jelent bizony. Lényegében állandó harcot folytatunk vele és vagy engedünk és áldozata leszünk, vagy nem hagyjuk és más környezetet preferálunk. A legnehezebb az amikor nem választhatunk. Akkor éleződik csak ki igazán a jó és a rossz örök küzdelme. Ott márpedig az egyik fél alul marad, háttérbe szorul, legyőzettetik.

Rossznak mindig könnyebb lenni, mint jónak...ezért gyorsabban is terjed. Pedig mindig az az értékesebb, becsületreméltóbb, vonzóbb stb. aki céltudatosan, megfelelő életvitellel, szilárd, megingathatatlan meggyőződéssel megy előre és nem függ másoktól. A természet törvényeit figyelembe véve erősen birtokolnunk kell a harcias jellemet is...és ezért van nehéz dolgunk...sokkal nehezebb, ádázabb harcot választunk mint azok akik engednek vmi iszonyatos negatív tömegnyomásnak és a kisebb, könnyebb, gyorsabb "harcot" választják egy szürke önpusztító mechanizmusba beleolvadva.
süti beállítások módosítása