Kerékbetört anyanyelvünk.

2011.01.09. 10:01

Nem vagyok irodalomkritikus, csak jó magyar tanárom volt. Ennyit bevezetőként. Népszerű vadász lapunkban jelentkezik egy világutazó fiatal magyar vadász, akit jól ismerek, többször vadásztunk együtt, beszélgettünk párszor. Legutóbbi beszámolója Kanadából érkezett, fényképekkel illusztrálva, amin elejtett vadak mögött örömködik. Ezzel semmi bajom, ezúton gratulálok, de a mellékelt szöveg kiverte nálam a biztosítékot. Én még ennyi képzavart, émelyitő tájleírást, no meg tárgyi tévedést  nem mostanában olvastam így, egyrakáson. Csak egy-két kiragadott példa:    

" A parton a kiengedett lovak isznak és legelik a növényzetet". Könyörgöm szósorrend is létezik, ennyire magyartalan mondat már fájdalmas. Arról nem is beszéve, hogy a növényzetet legelő lovak, ezek szerint vizeket isznak.

No egy igazi torzszülött:

"Lovaink átszelték a zubogó patak térdig érő, kristálytiszta vizét, csobogással emelték patájukat a háborgó patakban."  Még a zubogó patakot csak megemészteném, bár a vízcsap szokott ilyet tenni. A ló térde - kedves Attila - nem ott van, ahol Te gondolod, hanem "följebb" eggyel. Ha a térde vízben van, akkor a te cszmád már félig a zubogó patakban. Az, hogy "csobogással emelik a patájukat" csak hab a tortán. Bocsánat, a patán! Bizony a patak is háborog a saját háborgásán.

Ars poetikának szándékozódott, de katymasz lett  belőle: " a vadászat, az életem része és a megfelelő alázattal a végtelen időkig kisér". Az alázat is rendben van, az életedben betöltött  fontossági sorrend is, de van egy szomorú hírem. Mindez nem tart a végtelen időkig, mert - fiatal korod ellenére - nagyon is véges az életünk. No meg a szósorrend is.

Az egyik lóról esésed a "szivacs puhaságával" történt. Ki, vagy mi volt a szivacs? Amire estél, vagy az alfeled? A szivacsos agyvelőgyulladás emlegetése már gonoszság lenne részemről.

Sorolhatnám még, de nem teszem, majd szóban. További jó utat és vadászsikereket Attila. A fotók gyönyörűek.

Vadászírók baráti tanácskozásán hangzott el az alábbi. Jó lenne, ha a vadászújságok és a könyvkiadók is alkalmaznának lektorokat, akik szakmai és irodalmi szempontból javítanák és véleményeznék a beadott műveket. Horribikle dictu, visszaadnák, ha nem alkalmas a közlésre.

  

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr512571171

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kókai János - VADÁSZAT 2011.01.12. 09:18:04

Megint hajnalban keltem, amit nagyon nem szeretek. Mire apa jön, már fent kell lennem, mert ha benyit a szobába, és még alszom, ideges lesz. Félszemmel figyeltem, nyílik-e az ajtó. Rögtön felültem az ágyban. Apa mondta, öltözzek gyorsan. Kiugrottam a p...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2011.01.09. 11:30:34

Ha egyszer könyvírásra adom a fejem megkérem legyen majd a lektorom. No akkor fog csak igazán szörnyűlködni:-)

Paci-ens 2011.01.10. 08:31:17

Tesó!
Megdobtam a hátas világcsúcsát, olvasva blogot!
Hirtelen annyi hülyeség jutott az eszembe, hogy jobb, ha le sem írom őket.
(-azért egyet mutatóban: a paciknak nem a patácskáik csoboghattak a patakban, hanem az amit a kiscsikó anyucija hiányol!)
A fiatal vadász ennyit legalább megérdemelne, nyomatékul arra nézvén, hogy mindenki csak azzal foglalkozzon amihez biztosan ért, és ha nem biztos magában, akkor ne tegye közzé produktumát!
Annak a lektornak, és szerkesztőnek is a patakban csobogót kívánom akik átengedték ezt a katyvaszt, poszt mortem!
Különben sem értem, hogy miért lovagolsz mindenen?

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.01.10. 08:51:00

@Paci-ens: ..nem akarom a klasszikusokat idézni, de ez a cikk az alábbi gyönyörűségre hajaz: ..hangos reccsenéssel hasad a hajnal. A fecskék fecsnek, a pacsirták pacsnak, a szarkák...úgyszintén ! Stb.

Az angol beteg 2011.01.10. 09:51:16

@Acél Csaba: Na ha lenne itt most "Tetszik" gomb, legutóbbi kommentjét erősen lájkolnám :D :D :D

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.01.10. 20:34:31

@Paci-ens: ..aki lovakról ír - mint a cikkíró - annak a lovak alkatrészeit is ismerni illene. Joe, barna lovára pattant, sarkantyúját annak szügyébe vágta és sebes ügetéssel elvágtatott..!

Paci-ens 2011.01.11. 07:55:04

@Acél Csaba:
Joe, pej pacin lovagol,Back fekete pacin, Chars bronzon!
Remélem, hogy, nem sokára a szügyembe vágja melleit, Júlia Roberts, ha csk el nem repül álmaimmal Amelita Erhard!

csőrike1 2011.01.21. 20:32:22

Cseppet késtem. Úgy 10 napot.
Remélem azért valaki még olvassa a véleményemet.
Szomorú vagyok, h én is csak negatív kritikával tudom illetni a megjelent írást.
Alapvető nyelvtani zűrök is előfordultak szaporán, úgy mint igeidők egyeztetése és alkalmazása.
"A parton kiengedett lovak isznak..." nálam is kiverte a biztosítékot.
De igaziból, ha minden nyelvtani és stílusbeli hiányosságot félreteszek, nekem akkor is alapvető problémám van.
Mégpedig az egész írásból hiányzik valami. Mégpedig az "elemi", ősi szenvedély, az a csodálatos érzés, ami azt hiszem minden igaz vadász lelkében él. Az alázattal megélt csoda és gyönyörűség, amit egy vadászat során az ember megél.
Ha valaki ezt olyan szenvedéllyel éli meg, ahogy azt "illik" és méltó, annak az írásból is át kellett volna jönnie.
Ehelyett ez volt a cikk utolsó mondata:
"A terv szerint elejteni kívánt vadfajokból tehát terítékre került a jávorszarvas, a karibu és a fekete medve."
Egy igaz lelkű vadászban nem ilyen érzések fogalmazódnak meg.
Ez a statisztikai jellegű felsorolás, hogy "hozta a tervet", önmagában minősíti a vadászt.
Ugyanebben a lapban lehetett olvasni egy beszámolót erdélyi őzbak vadászatról is egy hölgyvadász tollából. Minden csícsát mellőzve, nemes egyszerűséggel, tiszta, őszinte érzésekkel íródott a cikk, de minden sora hűen tükrözte,az igaz vadász lelkületét, aki hálás a sorsnak, h egy életreszóló csodát élhetett át.

Különben is elítélem az olyan vadászt , akiről lesír, hogy elsősorban sznobságból vadászik, mert kell az image-hez.
Méregdrága terepjáró, milliós puskák és távcsövek, a technika legújabb vívmányai, ahol már lőni sem kell tudni, és a vadnak pedig semmi esélye. Már 400 méterről éjszaka is kilőnek bármit.
Hát.... így valóban könnyű hozni a tervet.
Boldog vagyok, hogy nekem van Igaz Vadász példaképem.

Sajnálom, h fáziskésében vagyok, tudom így már nem ugyanaz a hatás.
süti beállítások módosítása