Diszkó?

2011.01.18. 19:06

Előrebocsátom, nem tisztem kommentálni napi eseményeket, de most megteszem, mert "érintve" vagyok. Ugyanis van két fiam. Nem túlzás, ha szemem fényének tartom őket. Igaz, már nem diszkóba járó korban vannak, de a féltésük éppen úgy dolgozik most is bennem, mint kis szaros korukban.

Vezető hír a mediában a diszkótragédia, amiben három lányt tapostak halálra. Mint apa, tökéletesen megértem és átérzem a szülők tragédiáját. Ennél szörnyűbb csapás a világon nincs.

Mindez egy olyan helyen történt, ahová 300 ember helyett, éppen a tízszeresét préselték be. Keresik, meg lassan meg is találják a felelősőket, a szervezőket,( a képek szerint nem sokkal idősebbek az elhunytaknál ) meg a biztonságiakat, de én nem csak itt keresném a "bűnbakokat". Kérdeném, ha egy tizenéves gyermek elhatározza, hogy azért a csábos 1000 Ft-ért diszkóba megy, de már dugig van, ha a bejáratnál óriási a tömeg, akkor miért akar mégis bemenni. Ha meg véletlenül mégis besodródott,akkor hogyan lehet úgy "szórakozni", illetve milyen szórakozás az, ahol hering módjára préselődnek össze, ahol 120 decibellel és a technozenére villogó fénnyel, szinte tudatmódosítás zajlik. Vagy éppen ezért ?  

Nem értem, nem értem ! Lehet, hogy megöregedtem ?

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr752593919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2011.01.18. 20:32:37

:-( nagyon szomoru ez a dolog,es mint szulo inkabb bele sem gondolok....azzal en is egyetetrtek,hogy abban a hangzavarban,tomegben...en sem ereznem jol magam!

Az angol beteg 2011.01.18. 21:42:11

A lottó ötösöm így jönne be...mint ahogy tudtam hogy ma erről olvasok blogján. Így már fel is készültem előre mit fogok írni...amellett, hogy reflektálnék gyorsan egy felvetett kérdésre. Nagyon egyszerű a válasz. A külföldi sztár DJ okozta láz az amiért be akar menni a diszkóba a fiatal tömegnyomor árán is. Van aki koncertre akar eljutni és van aki minden áron kedvenc DJ-jét akarja látni, hallani és így mulatni rá...csak hogy elmondhassa ott volt azon a neves bulin és látta ezt meg ezt...és ilyen meg olyan jó volt. Szórakozni akar. Szülőnek itt van a legnehezebb dolga talán. Nagy már a gyermek, barátaival szórakozásra vágyik természetes belső motor dolgozik benne...és ezt nehéz kontrollálni, hiszen élni is kell hagyni "csemeténket". Az éjszakai kiruccok során pedig balhé, kellemetlenkedők lehetősége mindig..mindig ott lebeg. Vagy nekik vagy általuk okozva. Sajnálatos és szörnyű tragédia ami történt...jobban kell kontrollálni a kapukat, szórakozóhelyeket. De az üzlet és haszonelvűség nem ismer határokat. Nincsen gátlás abban, aki a pénztől vérszemet kap. Szigorítások jönnek... de új kiskapu keresések is...

Az angol beteg 2011.01.18. 21:58:11

A modern elektronikus zene alakulása pedig már évtizedek óta tartó folyamat. Jelenleg a minimalistább irányzatok uralják a szcénát. Gyermekeink számára ez ugyanolyan alap és természetes lesz, mint nekünk a Republic vagy az ABBA. Tökéletesen beilleszkedik kaotikus világunkba...tükrözi a valóságot. De mégis a tömeg aki ebben létezik egy közös érzést él át, tehát egység és harmónia teremtődik meg a zűrzavarban. Összetartozást éreznek nem nyomorgást. A lüktető egyhangú ritmussal pedig már a sámánizmus és törzsi kultúrák is transzcendentális állapotot generáltak.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.01.18. 22:00:21

@Az angol beteg: ha jól értem - életkora és hivatása miatt okfejtését elfogadva - akkor nem belső kényszer, hanem valamiféle elvárás, megfelelni akarás a motiváció. Ha nem veszek részt, akkor kiközösítenek? Ebben a formában ez még szőrnyübb, ugyanis a csordaszellem érvényesül mind a motivációban, mind az ottlét színvonalában. Egyének halmaza a tömeg, de ettől nem kéne az egyéniséget feladni.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.01.18. 22:06:14

@Acél Csaba: az öszetartozás érzése mondjuk a csíksomlyói istentiszteleten a magyar és a székely himnusz éneklése közben érint meg, illetve annál is jobban. Ott is vannak fiatalok, ott is vannak érzések és ott is van tömeg.

Az angol beteg 2011.01.18. 22:07:37

Minden nézőpont kérdése:) Ők lüktető, monoton ritmusokban lelnek örömet, egyesek operát hallgatva, mások hajukat rázzák a metálzenére és van akinek alig van haja, mint nekem...

Az angol beteg 2011.01.18. 22:16:46

@Acél Csaba: Bizony sajnálatos módon nagyon sokan divatból, tömeghatásra sodródnak az árral. Nem is érdekli őket a zenetörténet, annak alakulása. Ugyanaz a helyzet mint a filmeknél, csak itt remélhetően nem olyan drasztikus következmények lehetnek. A stílusokat nem ismerik, rámondják vmire, hogy "Szeretem a Progit!" ami nem is Progi(=Progressive)azaz eredetileg kísérletező, előrehaladást mutató Underground ...de most már Overdrive irányzat.

Az angol beteg 2011.01.18. 22:28:10

@Acél Csaba: Valóban én is inkább a Székelyhimnuszt hallgatnám. Mert GYÖNYÖRŰŰŰ!

Az angol beteg 2011.01.18. 22:50:11

Na azért nem olyan vészes a helyzet...tudja Doki amíg a Föld kerek, mindig lesznek Rockerek:-) Szépen képviseltetik magukat más irányzatok is a fiatalok között...és egyéniségek is bontakoznak. Az hogy melyik rossz családi háttérből érkező gyermek nyúl drog után stílusfüggetlen...de tény hogy vannak party-drogok, melyek jobban köthetőek a "diszkóhoz". A környezet, társaság nyomása, kiközösítéstől való félelem és vagánykodás, a dominaciáért vívott harc gyerekek között is élő magatartása sajnos torzít és megleli a maga áldozatait.

Az angol beteg 2011.01.18. 22:54:06

Te jóó ég! Egy órája csak írok???!!!... Ez pedig az ACÉL-Drog... :D

csőrike1 2011.01.21. 21:51:10

A zenében mindenevő vagyok, persze van kedvencem, de megfelelő hangulatban és körítéssel operát és akár a "nehezebb" műfajt is tudom élvezettel "fogyasztani".
Adott esetben és hangulatban akár egy dobszólóra is extázisba lehet esni.
Valóban egy discóban a "tömeg" érezhet egy eggyüvé tartozást, amint együtt pulzál a nagy monotóniával.
Ez még eddig rendben is van. De!!!
A drog, és a körülmények. Ez katasztrófa!!
Csak a teljesség igénye nélkül említeném, egy , a szóbanforgó discóban résztvevőtől hallottakat.
Volt aki a saját hányadékában fetrengett, míg más az asztal tetején önkielégítést folytatott.
Bocsánat!
Nem a zenei irányzatokkal van az embernek baja. Azzal semmi gond.
De ameddig a discó elsősorban a drogterjesztés, beetetés és fogyasztás elsődleges színtere, addig szülőként de emberként is csak felháborodásomat tudom kifejezni.
Ha ez ember körülnéz, a discó színhelyek javarésze lepusztult malom épület, kiszuperált raktárházak stb.
Bevallom egyszer én is voltam egy ilyenben, de kirázott a hideg, úgy hogy nem sokáig élveztem a tömeg összetartó erejét. Minden ablak be volt csukva. Sehonnan egy csepp levegő. Vágni lehetett a füstöt. Nem a zenét hallottam, csak valami dobhártya-repesztő hangerőt, és valóban a villódzó fényeket. A mosdóban a csapokon már nem folyott a víz, mint később megtudtam, ez is üzleti fogás.
Amikor mentem a mosdóba, épp akkor lőtte be magát valaki. Talpalattnyi hely sem volt. Basszus!
Az EU előírja, hogy a malackának hány m2 hely szükséges a humánus tartáshoz.
A mai ifjaknak ugyanez ezek szerint nem szükséges?
Az a véleményem, h ami a discókban folyik, az a fiatalokra káros, és adott esetben visszafordíthatatlan lehet.
Kétségbeejtő, hogy egy érzelemsivár generáció van felnövőben, akik már csak a droggal jutnak örömérzéshez.
Vissza kéne térni a szülők felelősségére is, de az már egy másik probléma.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.01.21. 22:23:37

@csőrike1: Igaz ! Adva van egy generáció, aki "sodródik", mert valakiknek így jó.Iskola, szülő, stb. mindenki a másikra mutogat, miközben tizenéves gyerekek szellemi színvonálanak megfelel egy diszkós "buli".Ez régen nem a zenéről és annak irányzatairól szól.

Az angol beteg 2011.01.21. 22:46:37

@csőrike1: Még annyit hozzá, hogy az ész nélküli szabad és felületes szexel is (átmeneti)örömérzéshez jutnak...de igen ez mit sem változtat az eredményen: Érzelemsivár állapot. Elgondolkodtató, hogy a felelősségérzet stabil intézménye hogyan és kik által alakul majd ki az érintettekben??! Mert igen a probléma otthon kezdődik, hiszen érzelemsivár környezettől mindenki menekül valahova....itt van fontos szerepe a szülőnek, hogy rámutasson: "IDE gyermekem!"

red alert · http://autosiskola.blog.hu 2011.01.21. 22:49:23

doki nem kell bemenni a módosult tudat miatt nézze cak meg a videót amit feltettem...

Az angol beteg 2011.01.21. 23:00:32

Ugyanakkor másik oldal: Örömteli, hogy kapcsolatot tartván sok régi fiatal ismerőssel (akik egyébként nagy-nagy diszkósok voltak és most is nagy bulisok)...gyors fejlődést, alkalmazkodóképességet és konkrét, megvalósítható, tudatosan kiépített célokat tapasztaltam náluk. Valahogy tudják hol a helyük...

Az angol beteg 2011.01.21. 23:10:48

@red alert: No igen. Ez valóság a javából. Nyithatjuk a témát, hogy ki v. mi tehet erről? Hogy ilyen fiatalokat látunk??? A szellemi színvonalnak oka van és az nem feltétlenül veleszületett dolog...

Az angol beteg 2011.01.21. 23:26:46

Húúha most látván a második bejátszást ez tényleg fergetes bulinak számíthatott számukra. Széles paletta stílusokból...a Teaser is dinamikus.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.01.22. 16:52:24

@red alert: egy addiktológus statisztikája szerint a "bulizók" több mint fele drogozik.Miféle életszemlélet, aminek hatására a tömeg közé veti magát valaki, majdcsak elkapják.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.01.22. 16:55:51

@red alert: rosszabb, mint gondoltam. Eddig azt hittem, korom miatt nem értek dolgokat. Módosult tudatú tömeg! Iszonytató ! Ez nem buli, hanem szellemi vágóhíd.
süti beállítások módosítása