Hívatástudat?

2011.02.20. 09:58

Ha valaki  szívvel, lélekkel  művel egy szakmát, akkor az vérévé válik, beépül testébe lelkébe, ahogy a vér kering a szervezetben, eljutva annak minden zegébe zugába. Talán ilyenkor lehet mondani, hogy már nem csak szakma - amit természetesen lehet, sőt kell is jól végezni - hanem több lesz annál, hívatássá válik.

Orvosnak lenni, nem is lehet másképpen, főleg manapság. Lassan missziós tevékenység lesz a saját országunkban dolgozni.  Egyre kevesebb orvos lát el, egyre több beteget. Már ebből az egyszerű különbségből sem származhat jó. Mindezek mellé, egy társadalmi változás  is társul, szegényedő emberek, egyre nagyobb indulatokkal. A media botrányosan asszisztál hozzá, sőt gerjeszti ezt, nincs hír, orvosi "eset" nélkül. Nem érdekes, hogy  valójában mi történt, elég ha csak az ilyen-olyan színű hozzátartózok fröcsöghetnek a kamerába.

Mint mondtam, a hívatástudat utolsó morzsája mozgatja már csak az egészségügyet, de - ahogy a tumoroknál is ismerjük - ez már az utolsó stádium. Nincs tovább! Tudom, hogy már a "maradék" garnitúra is nyelvtudását újítgatja és a külföldi hirdetéseket böngészi.

Vesztes az a politika, aki nem az oktatást és az egészségügyet tekinti elsődleges feladatának.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr862674183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2011.02.20. 12:38:05

Azt hiszem a legkifejezőbb amit e kapcsán érzek és kommentelhetek az az, ha feketén hagyom a szövegmezőt.

Az angol beteg 2011.02.20. 12:47:06

Persze nem gyászolom én az egészségügyet....csak elszomorodtam

Paci-ens 2011.02.20. 13:43:10

Tesó!
Milyen egészségügyi politika az, amikor a betegekkel hozatják be a szükséges gyógyszereket, és ha végre a lista élére került beteg műtétjénél, át kell szalajtani valakit a szomszéd osztályra tűért, és cérnáért, mert elfogyott?
Szar! Csak nem a páciens beleiben, hanem idekint.
Ne csodálkozzunk,azon, ha a megszerzett tudást mindenki ott próbálja meg eladni ahol a legtöbbet fizetnek érte, úgy hogy a szükséges infrastruktúrális háttér is biztosítva van!
Nálunk, csak a média, és a sztárügyvédek csemegéinek,számítanak a rosszul felszerelt egészségügyi intézményekben, a javarészt nem az orvos hibájából előforduló problémás esetek.
Még nem láttam olyan tudósítást, ami tényfeltáró lett volna!
Netán vizsgálta volna az adott egészségügyi intézménynek a tevékenységéhez szükséges anyagi juttatás mértékét, aminek hiányában az orvos is tehetetlen, de Őt hurcolják meg a sikertelenség esetében.
Ez lassan többet hoz az egyéneknek, és az ügyvédeknek konyhájára, mint a lottó.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.02.20. 16:17:59

@Paci-ens: Tudod, amikor kormánybiztos vizsgálja, hogy mennyi közpénz tünt el és kit kell lecsukni érte, akkor megkérdeném, hogy a- még nemrégiben is világviszonylatban elismert - orvosaink megaláztatása és "kiűzetése" az országból - kinek róható fel.Sose lássam a gázóra leolvasómat, ha ez nem tudatosan történt.
süti beállítások módosítása