Ukáz !

2011.04.21. 14:39

Ki hitte volna, hogy az este 8 órakor leadott róka-risztó lövés és fél tízkor a Niva erős lámpájától megugró kondának kedve lesz visszamenni, ugyanoda. Sajnos megtették és rendes gödröket túrtak a vetésbe. No meg a földtulajdonos lelkébe.

Jött a parancs, mondhatni ukáz ( v.ö.cári rendelet), hogy tízre kell kimenni és hajnalig őrizni a vetéseket. Node. A vetés széle ne legyen "megautózva", de a hatalmas táblák mégis legyenek körüljárva, mindezt korom sötétben, mert a fogyó Hold is már csak éjfél után pislákol.

Közben erőst elgondolkodtam ( amúgy székelyesen). A föld nem az enyém, a benne lévő vetés sem. "Csak" a vadászati jogot vettem meg, a rajta lévő vadat nem. Az, az állambácsié, csak akkor lesz az enyém, illetve az enyém se, hanem a vadásztársaságé, amikor meglövöm. Akkor miért csak engem terhel a vadkár, miért nem lehet a földtulajdonosnak tudomásul venni, hogy a földet, a rajta lévő vaddal - annak hasznával, kárával együtt - kapta, vagy vette meg. Ha ez a normális ökológiai harmónia zavarja, akkor rissza ő a vadat. Már odáig fajult a helyzet, hogy FM engedéllyel lövik a szarvast is,(borjúra szól az engedély, de ki tudja hány vemhes tehén  lép elő borjúnak )a malacos göbéket is, stb. Na, szuperzöldek, erre böffentsetek valamit.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr392845124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2011.04.21. 21:09:32

A vadasztarsasagnak kotelesege ezt csinalni,marmint az orjaratot es a vadelharitast,vagy ez csak olyan "szivessegbol" munka?..ha meg nem csinaljak,jon a baj es fizetni kell?..nem is rossz uzlet..neha nem igazan atlathatoak a szabalyok!

Paci-ens 2011.04.22. 06:11:01

@solti anasztazia:
Drága!
A vadásztársaságnak nem kötelessége, hanem saját jól felfogott érdeke a vadkárelhárítás, mivel ha nem teszi rámehet a gatyája.Ha a gazdáé lenne a földjén található vad is akkor, az kilőne minden vadat válogatás nélkül ami a földjére téved, és veszélyezteti megélhetését, viszont a vadásztársaságnak ugyanúgy felkopna az álla, mivel vad sem igen maradna a területen.A vadgazdálkodásról, már ne is beszéljünk.A gazdák érdekeit elképzeléseit jelenleg az FM rendelkezései testesítik meg, ami szerint olyan kilövési terveket írnak elő, ami élesen ellentétes a vadgazdálkodással.Állomány apasztás mindenáron.
Ezt csak a területen működő vadásztársaság tudja kordában tartani.
Az a szomorú, hogy ez tényleg jó üzlet a gazdáknak, mivel nagyon sok esetben csak azért vetnek,tényleges hozamra nem is számítva, mert már eleve a vadkárból származó bevételre apellálnak.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.04.22. 18:27:58

@Paci-ens: már csak esőért rimánkodunk, hogy kezdjen nőlni az az árva kukorica, mert akkor már nem túrja a disznó.Addig marad a kergetőzés - most is oda megyek. A hajnali viszontlátásra.

solti anasztazia 2011.04.22. 21:08:10

@Paci-ens: Koszonom a felvilagositast!Akkor jol kivan ez talalva..meg jo,hogy vannak lelkes vadaszok,akik megha neha dacolva is de kimennek..elismeresem!

Paci-ens 2011.04.23. 03:12:35

@Acél Csaba:
Tesó!
Nem tudom látod e, de most túrnak a disznók.
Ha nem tudsz bírálni elég egy lövés közibük a földbe.

Paci-ens 2011.04.23. 03:17:21

@solti anasztazia:
Drága!
Nincs mit köszönnöd, mert Neved engem világosít meg meg .....

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.04.23. 06:23:09

@Paci-ens: Én már azt hiszem, hogy a túrás csinálja a disznót és nem fordítva.Sehol egy disznó, de a túrások szaporodnak. Diana rókára vágyott, de az sem jött.

Paci-ens 2011.04.23. 13:28:07

@Acél Csaba:
Tesó!
Szerintem az a Diána amire vágyott, azt meg is szerezte, közben a disznók nyugodtan túrhattak, a rókát pedig egye a fene.
Csak azt kellene eldönteni, hogy ki rajzol jobban!
süti beállítások módosítása