"Sonkamérgezés"

2011.04.24. 10:35

Hívő emberek legnagyobb ünnepe húsvét, amikor a kereszthalál és a feltámadás csodás misztériuma sűrűsődik a péntektől vasárnapig tartó napokba. Globalizálódó és fogyasztói világunkban elvesztettük azokat a szépséges és mondhatni praktikus szokásokat, amik ünneppé tették és nem ajándékozássá silányították ezt az ünnepet. A negyven napos böjt, amit a néphagyomány is ápolt, a lelki és testi felkészülést jelentette a nagy ünnepre. Nem mellesleg, az egészségre is hasznos volt a hústalan étkezés. Rettenetes, hogy  generációkból irtották ki húsvét vallásos jelentését, sőt, érzéketlen üzletemberek ajándékozássá silányították. Rettentes képzavarral, ma már a nyuszi tojja azokat az ajándékokat, amiket szívesen visszatolnék neki, illetve a kitalálójának. 

Nagypéntek estéjén, a gyászmise után, nem messze a templomtól, discózene harsogott reggel négyig. Ha az ottlévő fiatalok nem tudták, hogy milyen nap van, milyen ünnep, akkor bizony hibásak vagyunk mindannyian,  szülők, pedagógusok, igét hirdetni akaró - és nem belefásult papok, stb. mert valamit nem jól csináltunk. De a legnagyobb károkozó, az elmúlt negyven év volt. A tradició ( Hamvas Béla nyomán) ami átadást jelent, arra kötelez bennünket, hogy gyerekeinknek, unokáinknak átadjuk ennek az ünnepnek a valós jelntését és az ünneplés méltóságát. Ehhez nem kell sem nyúl, sem diszkó. Áldott húsvéti ünnepeket mindenkinek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr372851340

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Levendel Júlia - AZ EMBEREVÉS A MINISZTÉRIUMOKBAN KEZDŐDIK 2011.04.24. 20:05:53

ELKÉPZELEM, HOGY ELKÉPZELI1899 őszén Tolsztoj sokat betegeskedik. A Feltámadás utolsó fejezeteit írja, elakad, nekilendül, újra megtorpan, aztán örömmel jegyzi naplójába, hogy „jó és fontos jelenetek születtek“. A világirodalom legáhítatosa...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2011.04.24. 11:10:55

Egyetértek...az üzlet áldozata lett ez az ünnep is. :-(

Megmondtam én előző bejegyzésében is, hogy nem a Nyulat kéne lájkolni, hanem a nyilat! =)

Önnek is Kellemes Ünnepeket Mégegyszer!

solti anasztazia 2011.04.24. 12:20:04

Csatlakozom..
Kellemes Unnepeket mindenkinek!!
süti beállítások módosítása