Amnesia!

2011.05.16. 17:48

Pecunia non olet! - a pénznek nincs szaga, mondotta Vespasianus császár a budik adóbevételére. A saját szóhasználatomban ez úgy hangzott, hogy a szart is hajlandó vagyok lapátolni, ha a családomról van szó. Tehát ne legyünk finnyásak. de azért nem mindegy a pénz előélete, hogy mi tapad hozzá, vér, mocsok, esetleg erőszak, stb.

Olvasom a hírt, hogy aggódva várja a közeli város, hogy a kínai befektetők egy üzemet telepítsenek, ami x számú embert foglalkoztatna. Hű de gyorsan elfelejtette a világ a tankokkal eltiport diáklázadást. Persona non grata lett a kínai kommunista rezsim, de csak  addig, amíg zsebre nem vágta az egész nagyképű nyugatot, bennünket is beleértve. A világ legnagyobb hatalma csindarattával és katonai pompával várta a tele zsebű kínai üzletembereket, pedig ezek még ugyanazok, akik a tankokat kivezényelték a Tien An Men térre.

Tényleg nincs szaga a pénznek, de ezen kívül erkölcse sem, csak világrengető hatalma. Nem biztos, hogy a főniciaiak legjobb találmánya volt. ( ráadásul ez sem igaz, mert Gügész királyé a prioritás)

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr52908721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2011.05.16. 19:55:35

De jo kis tortenelmi felvilagositas volt ez most...szeretem,mikor tanulok Ontol!
Penz..ado..a legkedvesebb konyvelom ma rossz hirt kozolt velem ezzel kapcsolatban,de hat ez van:-(

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.05.16. 21:27:41

@solti anasztazia: ...mondtam már, néha azt érzem, csak azért dolgozunk, hogy jól elfáradjunk.

Paci-ens 2011.05.17. 07:38:13

Az öreg Gügész, csak szerette volna megszüntetni a matriarchátus korában dívó árucserét, hogy a férfiak pénzt keresve előbbre léphessenek, s mint a család támasza, végre érvényt szerezhessenek hangjuknak.(ez a mai napig sokaknak nem sikerült!)
A pénznek a mai napig van szaga!
A kutyák ezerféle szagát ismerik.( drog, vér, izzadság,lőpor, stb.)
A pénz a mai embereknek sajnos többet ér a hitnél, és csak az az elfogadható állapota, ha az övé.
Egyetlen szépség hibája van, hogy neki köszönhetjük ezt az eszement fogyasztói társadalmat. Mindenki csak azon igyekszik, hogy neki több, nagyobb, szebb, értékesebb,drágább, tulajdona legyen.
A saját történelmünkben sem kell sokáig keresgélni, hogy párhuzamot vonhassunk a kínaiak törekvéseivel.
Egy véres, és szomorú esemény után, az uralkodó rezsim kénytelen volt lazítani a gyeplőn. Kina számára kicsit kinyílt a világ, és ők a "semmit nem veszthetünk, mert semmink sincs" lendülettel vetették bele magukat a pénz hajszolásába,(a világ minden tájáról összelopott technológiáknak köszönhetően) igen szép eredménnyel. Huszonöt év alatt a pénzpiaci egyensúlyokat a saját javukra tudták fordítani. Ma nincs a világban olyan pénzügyi nagyhatalom aki ha hirtelen vissza kellene fizetnie Kína által hitelezett összeget, ne menne azonnal tönkre.És ugye a pénz hatalom!
Volt szerencsém a Fiam olimpiai szereplése során személyesen tapasztalni a Kínai fejlődést,az emberek, vidéken mértékkel, városokban fénysebességgel szaporodó igényeiket. Nekik semmi sem drága, mivel mindent meg tudnak fizetni.
Csak azt kell elképzelni, hogy Pekingben minden harmadik embernek van kocsija, igaz hogy kettő, mert egy kell a páros, egy pedig a páratlan napokra, mivel szmog miatt korlátozzák a használatukat. Magyarországon összesen nincs ennyi autó, mint Pekingben, ahol többen élnek mint nálunk, a határon túli magyarokat is beleértve.
A lényeg: Jönnek A Kínaiak!

Paci-ens 2011.05.17. 08:38:06

Ja!
Bízzunk benne, hogy nem a Tien Am Men térrel!

Az angol beteg 2011.05.17. 20:50:52

Csak gonodolatfoszlányok, ki ki tegye össze magának: hatalom...gazdaság... harc...erősödés...háttérbe szorulás...ármány...pénz...kockán fordítás... szomorú kép...háború

Az angol beteg 2011.05.17. 21:05:21

De inkább nem ködösítenék...úgy értettem Kína terjeszkedését valószínű nem mindenki fogja lépés nélkül figyelni.

solti anasztazia 2011.05.18. 20:33:51

Kina terjeszkedesehez csak annyit,hogy Horvatban mar vannak sulik,ahol azt a nyelvet oktatjak...fontosabb lesz mint az angol vagy nemet??azert durva..

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.05.19. 14:21:34

@solti anasztazia: a biblia is megjósolta a sárga veszedelmet.
süti beállítások módosítása