Merre?

2011.07.10. 06:35

 Mottó:

"Ki tudja merre, merre visz a végzet

 Göröngyös úton, sötét éjjelen.

Vezesd még egyszer győzelemre néped,

Csaba királyfi csillag ösvényén."

 

Előző bejegyzésem utolsó mondatával folytatnám, hátha tanúlságos olyan valakinek, aki most készül Székelyföldre.( nem Romániába, ahogy sokan mondják)

Innen, Baranyából, csak a határig eljutni is elég macerás. Vagy Ártándnál, vagy Méhkeréknél lehet átlépni a határt. Ártánd az ismertebb, de a nehezebben megközelíthetőbb. Méhkerék - ahol teherautók, buszok nem mehetnek át - olyan "egybódés" határállomás, két perces átjutással. De ami a lényege és az előnye, hogy a másik útvonallal ellentétben, Szegedig szinte nyilegyenes út vezet, ahol az autósnak nem is a távolság a gyötrő, hanem az unalom. Nem mellékesen - a Román oldallal ellentétben, ahol szinte minden faluszélén egy trafipax lapul - itt még lehetőségük sincs elbújni a "pénznyelő automatáknak". Összehasonlítottam a két utvonalat, Ártándnál mentem át és Méhkeréknél jöttem vissza.

Zetelakától - Székelyföld közepe - az országhatárig, négy és fél órás az út, mert falu falut ér, ahol két dolgot nagyon be kell tartani. Az egyik az 50 km-es "sebesség", a másik a zárovonal átlépése. Abból pedig bőven van, szinte egy összefüggő csík kilométereken át és éber rendőrszemek őrzik, azonnal büntetnek. Lovas szekerek baktatnak komótosan, öreg traktorok pöfögnek csigalassúsággal - de előzni nem szabad, ha ott a csík.

Zetelakán azt mondják, hogy a lakosság 99%-a magyar, az egy százalék meg rendőr. A  román rendőrtől meg túl sok megértésre ne számítsunk.

De minden gyötrődést, minden nehézséget feledtet Székelyföld, ahol azt érzem, hogy hazaértem, ha egy kicsit zötykölősebb is az  út, mint a Székely himnusz-ban a  "csillag ösvény"

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr523054081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2011.07.10. 09:47:43

Meg kell mondjam különösen tetszett ez a mostani leírása. Egyrészről azért mert hasznos annak aki oda készül, másrészről mert még teljességgel benne vagyok a(friss össz. 2700 km-es utam után) hasonló autós élményekben. Majd egyszer én is elmesélem mi mindennel találkoztam útközben. De most kiváncsian várom a Székely beszámoló folytatását...

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.07.11. 05:37:18

A kommentekből kiderül, hogy kettönknek tetszett az útvonal leírása.Az én autómba is közel annyi km.került, mint az Önébe, de be is jártam Székelyföld minden (majdnem) zegét-zugát.A távollétemben felvetett dilemmára - miszerint hogyan döntsön két ajánlat közül - a válaszom az, hogy azt fogadja el, ahol a szakmaiság és a fizetés arányban van.Ezt, magyarán "praktikus" és nem érzelmi döntésnek hívják. Ilyen világot élünk, ez a helyes válasz rá.

Az angol beteg 2011.07.11. 16:21:34

@Acél Csaba: Várom eme zeg-zugok érdekes és tartalmas leírását. A 2700 km-ből 400 nekem is kisebb-nagyobb helyi csodák felfedezését célzó túra volt.

Az angol beteg 2011.07.11. 16:35:30

@Acél Csaba: Köszönöm szépen bölcs tanácsát. Bárcsak ilyen egyszerű lenne...de picit komplexebb a helyzet. Egyik végleges elvágásával megy a másik. Kimondott szó is van a dolog mögött, amiről mint tudjuk nem visszavonható. A kilőtt nyil pedig...nagyon remélem, hogy annál marad aki megalkotta...

...és aki ismer tudja, hogy fene tudja miért, de mindig a több harcot kívánó, körülményesebb utat választom.

Az angol beteg 2011.07.11. 16:50:07

...és nem tudnék elszámolni magamban egy elszalasztott lehetőség esetén. De Melyik is az elszalasztott lehetőség? Miről szól a világ? és miről az élet? Sok minden van most mérlegen...

solti anasztazia 2011.07.11. 21:10:23

A lenyeg,hogy megerte a nehezkes utazas...es jol ereztek magukat!

Az angol beteg 2011.07.11. 21:54:05

@Acél Csaba: A legszebb megoldás az lesz hogy lassan beleőrülök az agyalásba és így végül egyikre sem leszek képes :D ááá tokom aki kitalálta ezt a világot :) ...de hagyjuk. Székelybeszámoló miatt vagyunk itt:-)

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.07.11. 23:58:49

@Az angol beteg: Nemcsak!Az origó az adott szó!Pl. az én fiam, el sem tudná képzelni az életét tanítás nélkül. Na jó, ő Kalazanci Szent Ferencre esküdött föl.Zárójelben megjegyezném, tanítani és orvosolnoi a két legszebb dolog.
süti beállítások módosítása