Zetelaka.

2011.07.13. 05:18

Zetelaka - Székelyföld közepe - azért választottuk uticélnak, ( már másodszor) mert innen lehet legkönnyebben elérni  - Segesvártól kezdve, a Gyilkos tóig,- a lényeges látnivalókat. No meg Zetelakához családi kötődés is fűz, aminek emlékét a templomkertben egy szép szobor őriz.

Két év alatt Zetelaka sokat fejlődött, a főutca kavicsos, gödrös, alig járható volt, most sima aszfalt fedi, sok az új ház, pezseg az élet. A fiatalok sem mennek el máshová, így már 6000-es lélekszámú a falu, vagy nem is tudom mi már, mert nálunk ilyenkor az "urizálás" és az előnyösebb állami besorolás várost farag egy ekkora településből, szóval nem sorvadt el, mint pl. az én falum, ami valamikor fénykorában éppen ekkora lélekszámú volt, mint Zetelaka. Most alig több kétezernél. Mi a titkuk - kérdeztem őket. Két fontos dolog. Az egyik, hogy van munkalehetőség, de ami még ennél is fontosabb, szeretnek is, akarnak is és tudnak is dolgozni az emberek. Bármit, ott nem szégyen az állattartás, tehenek, birkák, lovak szinte minen háznál. Sok embernek ad munkát az erdő, a mezőgazdaság, szinte mindenkinek van saját földje, azt műveli. Ettől olyan bájosan vegyes az esti utcakép, amikor a hazatérő tehenek között a legújabb Audik, vagy leharcolt Dáciák kanyarognak, a szénaszállító szekereket meg a fűnyírónál alig nagyobb NDK-ból leselejtezett traktorok kerülgetik. Reggel hétkor beindul az élet, mindenki megy munkába, este pedig a kis háztájiban folytatják, napnyugtáig. Cigánykérdés nincs, éppen úgy dolgoznak, mint a magyarok, ugyanis nem segélyekből élnek. Nagyobb városokban már más a helyzet, sokan koldulnak közülük, de ha jön a rendőr, gyorsan lelépnek.

Még egy fontos. A fiatalok gyermekvállalási "kedve" jól látható, sok a gyermek, Zetelakának  gimnáziuma is van. Nem kell aggódni, hogy Székelyföldön elfogy a magyar. Attól jobban kéne, hogy magyarhonban fogy el a magyar.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr783062370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az angol beteg 2011.07.13. 12:29:14

...igen! ÍGY lehet élni.

Nekünk pedig lehetne hová tovább lépni...

......oooO.............
......(. ..).....Oooo....
.......) /.......(. ..)...
.......\_)........) /......
................(_/.......

solti anasztazia 2011.07.13. 21:08:05

Erdekes,hogy egy falu nepessege novekszik...ez tetszik..altalaban nem azt szoktuk meg..kedves.Remelem sikerul megorizniuk ezt az osszetartast!
süti beállítások módosítása