Őznász.

2011.08.05. 13:03

Vendégvadásznak nézegetem a bakokat - űzekedés van ( vagy nincs) ilyenkor még azok az óvatos öregek is szem elé kerülnek, "akik" egész évben bújkálnak. Évek óta julius végétől, aug közepéig tart az őznász, időjárástól függően, korábban, vagy későbben, de hogy ilyen gyenge űzekedés legyen - az példanélküli.

Bejártam már a terület minden zegét-zugát, ahol egyáltalán őz előfordul, de kis fiatal bakokon kívül, semmi mást nem láttam. Évek óta kérdés, hogy hová is tünnek el az őzek. Van a társaságunkban egy "szépkorú" vadász, aki annyi bakot lőtt már életében, hogy a háromszintes háza trófeákkal van kitapétázva. Egyik bak sincs három-négyszáz gramm alatt, de sok az ötszáz grammos is. Nem vadászoknak mondom, hogy ezek bizony  csodálatos bakok voltak.  Sokáig a padláson lapultak a trófeák - talán attól félt az elejtőük, hogy megszólalnak és mesélni kezdenek - csak mostanában kerültek falra. Bizony, ha Gabriel arkangyal harsonája a feltámadást nekik is elfújná, nem lenne gondunk az őzállománnyal.

Egy szóval nem mondom, hogy ez az egy oka van az állomány tragikus csökkenésének. Sok egyéb tényező is belejátszik, de nem ez a fórum, ahol ezt taglalnom kellene. Főleg untatnom az idetévedőt. A lényeg, hogy az űzekedés szép csendben elmúlt, a másik, hogy nincsenek igazán nagy bakok a területen. Ez utóbbi a tragikus.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr483127886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.08.05. 21:37:53

könnyítésképpen lehet csak simán az "állati" szexről is beszélni, nem kell az őzékét figyelembe venni.Hátha van jobb is.

Az angol beteg 2011.08.06. 00:22:01

@Acél Csaba: Az állati sex jó és az őzikék is. Részemről elnézést a hiányzás miatt...sűrű volt ez a 1,5 hét ami mögöttem van. Ennyi víz már nekem is sok. Okozott nem kis, ha nem a legtöbb feladatot párhuzamosan azzal hogy sajnos nagymamám kórházba került. De a hétvégén visszatérek.

Paci-ens 2011.08.06. 02:48:40

Tesó!
Már kommenteztem volna délután, de szívat a technika, mert délelőtt tiztől éjfélig kiakad az internet hozzáférésem, és még nem találtam olyan szakit, aki rá tudna jönni az okára.
Nem hiszem, hogy Neked különösebben kellene magyarázni a gyenge üzekedés okait.Az idei szélsőséges időjárás megmagyaráz mindent.
A "szépkorú" vadász említésekor eszembe jutott egy vadászatom.Meghívtak őzbakra, a Duna mellé, ahol már volt szerencsém szép selejt bakokat ejtenem.
Igen esős nyár volt, és rettentő sok szúnyog.Egy kukoricás melletti dűlőn állítottak le azzal, hogy majd telefonáljak ha esik valami,majd jönnek értem, mert ebben a szúnyogfelhőben vadásszak egyedül.Két bak is jött, az első fiatal volt, a második igen szép gyöngyözött érett hatos.Lövés nem esett, mert úgy gondoltam, hogy annak a baknak örökíteni kellene, és nem Gabriel harsonájára várni.Sajnos selejt bak nem járt arra.Mivel a flakonszámra magamra spriccelt szúnyogirtó inkább vonzotta, mint elzavarta volna a levegőben kilószámra fogható vérszívókat,feladtam, és telefonáltam.
Mikor meghívómnak kérdésére, hogy láttam e bakot,elmondtam a látottakat.
Komoly letolásban volt részem, amiért nem zsigereltem, és még egy compót is hozzám vágott vacsora előtt.

Az angol beteg 2011.08.07. 12:54:03

Kiváncsi lennék az időjáráson kívüli egyéb tényezőkre is.

solti anasztazia 2011.08.07. 21:07:05

Jelentem megjottem..es most igyekszem visszaolvasni....

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.08.07. 21:26:42

@solti anasztazia: Isten hozta! Nem riogatás, de holnap már 100%-os üzem.
süti beállítások módosítása