Azannyát!

2011.10.01. 18:42

Ahogy két pletykáló vénasszony (ember) mondaná : - jajj kedvesem, nem is tudom, hogyan mondjam, de itt valami nincsen ám rendben!

Hát én sem tudom, de "erőst" elgondolkodtam. Besenyő Pista bácsi előadásában, azzal az eszemmel, ami a fejemben tartózkodik. Ennyi a prológus, most a lényeg. 

Kicsit visszakanyarodnék még a borhoz, a borászathoz és annak elengdhetetlen "kellékéhez" a pincékhez. Volt nekem is, mégha kicsi is, de úgy funkcionált ahogy kellett. Benne laktak a szépen lefestegetett hordóim, sorfaluk között annyi helyet hagyva, hogy egy lopóval a vállamon - a borral töltött poharakat kóstolgató barátokkal körülvéve -  még éppen elfértünk. Jóféle beszélgetések  sarjadtak a csillogó bortól, a pince hűvöse meg álnokul sugallta, hogy felérve sem lesz semmi baj. Olykor akadt, de ez már egy másik történet, maradjunk a pincéknél.

Szóval a bornapok alkalmából lehetőségem volt egy-két pincét megtekinteni....Hát hogyan mondjam anélkül, hogy írígység érződne, mert nincs bennem. A pincék  egynémelyike - ha lehet ilyet mondani - már maga az öncélú hivalkodás. Százmilliók vannak a mélybe beépítve (üveglift, hogy lépcsőzni se kelljen, bőrgarnitúrás szivarszobák, stb) valóban méltó helyet adva ugyan a boroknak, de leginkább az ámuló, bámuló és semmit nem értő magamfajtának. Az egyik - a városka nevét nem mondanám - félig kész pince láttán történt az elején leírt "erőst" elgondolkodásom.Ennek a létesítmények egyetlen négyzetmétere többe került, mint az én egész házam, amit egy élet munkájából tudtam csak felépíteni. A szuperpince "gazdája" meg életében egyetlen percet sem dolgozott.

Igaz lehet a mondás, miszerint munkával nem lehet pénzt keresni ?

Szerző: Acél Csaba

7 komment

Címkék: bor

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr703270482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2011.10.01. 19:30:49

:-) hat igen,sokszor ledobbenve gondolkodok el en is azon,hogy egyeseknek mibol telik erre vagy arra..biztos nem a ket kezi munkajabol..de ez legyen az o oromuk,vagy "bajuk"..en,ahogy On is szeretek nyugodtan lefekudni este!!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.10.01. 20:54:35

@solti anasztazia: Tazi - ez az ember nyugodtan alszik, jó ügyvédek óvják álmát..basszus !

Az angol beteg 2011.10.02. 01:06:57

Üveglift pincébe??!!! :O :O Na ilyenről sem hallotam még. Megáll az ész. Vagy a megrendelők megfogására irányuló vizuális hatás érdekében?? :-) Végülis tökmindegy. Ő így boldog, hiszen Komjáthy megmondta:

"A boldogság mi? Szerelem,
Mely üdvözít, mert végtelen.

A boldogság mi? Összehangzat,
Fájdalmak szülte égi magzat.

A boldogság mi? Győzelem
A kínokon, az életen."

..sztem ő is ezt érzi..

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.10.02. 05:57:38

@Az angol beteg: ..meg talán azt, hogy A boldogság mi?
Győzelem a "szerveken",
Ülhetek a tisztára mosott pénzemen.

Az angol beteg 2011.10.02. 16:03:37

@Acél Csaba: :-)) ..vagy ülni gond nélkül pénzemen, sérülésnek nyoma nincs nemi szervemen.

szocped 2011.10.03. 21:49:59

Sokszor elgondolkodom azon, hogy mi emberek- bár egy nyelvet beszélünk- nem értjük egymást.Nézzük csak a pince szó jelentését!
A pince részben, vagy teljesen a föld alatt, vagy hegyoldalba vájt, bortárolásra használt építmény, melyben viszonylag állandó a hőmérséklet.
Na mármost ezt az egyszerű polgár gyereke is megérti.De kérdem én, annak a gyereke aki üvegliftet, bőr ülőgarnitúrás szivarszobát és Isten tudja milyen luxus köcöréket lát beépítve egy pincébe, az mit válaszol arra a kérdésre, hogy mi a pince?

Engem személy szerint felháborít, hogy ilyen fenemodern és milliókat elcsaló és elpocsékoló beruházások folynak.
Addig nem igazán törődtem vele, míg a szegénységet meg nem tapasztaltam. Nem mint magánember- bár úgy is, hiszen fizetésből élő vagyok- hanemm a munkahelyemen érzem nap, mint nap. /A szemléltető eszközeinket gyakran magunk készítjük, írólapot, ragasztót mi viszünk./

Tehát valóban beigazolódik a mondás, miszerint munkából nem lehet meggazdagodni, de lassan megélni sem.
Vajon meddig megy ez a diszharmónikus életviteli példa?

Fiataljaink nagy része így is a könnyű pénzszerzést tartja példaértékűnek. Így aztán magyarázhatunk nekik, hogy milyen nemes és becsülendő dolog a munka!

Egy kissé elkanyarodtam a pincétől, de erről a témáról, mint szociálpedagógus ez jutott az eszembe.

Paci-ens 2011.10.04. 21:23:44

Tesó!
Bocsi, hogy csak most reagálok erre az írásodra, de mostanáig a szőlőben dolgoztam.
Ha az én pincémben,lemenve a vasúti talpfákból rakott grádicson rá merne gyújtani valaki, úgy rúgnám ki, hogy a lába sem érné a földet, pedig erős dohányos vagyok.
Egy biztos! A szőlősgazdának templom a pince, akármilyen bor tárolódik benne, kinek,kinek ízlése szerint.
Szomorú, hogy ilyen benyomásokat szerezhetnek pincelátogató vendégek, mert még azt hiszik, hogy ez a magyarországi borkultúra.
Ezeknek a pincéknek a tulajdonosai, olyan messze vannak a borászattól, mint Makó Jeruzsálemtól.
Keresztapák, akik méregdrága áron eladott,nem is igen jó minőségű boraikkal mossák tisztára a pénzüket.
Utóirat: mindig rosszul kerestél, mert,mindig csak azt nézted, hogy mit tudsz segíteni, a rászorulókon.
süti beállítások módosítása