Galamb kár

2011.10.07. 10:43

Egy-két állatfaj az alkalmazkodás nagymestere. Pl. az ornitológiában ma már elfogadott terminus technikus szerinti parlagi galambok, egykoron  szirti galambok voltak és vadonélők. Ezt fajt háziasítottuk, majd ezek közül a "szabadságra vágyók" újból elvadultak és ma már parlagi néven szerepelnek.  Miközben  igénybe veszik az ember "szolgáltatásait", tanyák, mezőgazdasági üzemek, városok padlásainak stb. állandó lakói lettek, dézsmálva termést, vagy koldulva bármit, mint pl. Velencében - azért mégsem lettek "háziállatok". 

Ezen száraz kitérő után térnék a lényegre, a vadászatra, illetve a parlagiak vadászatára. Két alkalommal is volt részem benne. Mindkét helyen olyan óriási mennyiség szaporordott el belőlük, hogy joggal tartottak a farm tulajdonosai az általuk behurcolható betegségektől. Az sem elhanyagolható, hogy több ezer galamb - mégha kisétkű is - már mázsákban mérhető maggal a begyűkben zárják a napot.

Még a lövésük sem egyszerű, hol széllel hajtottan cikáznak, amikor a lövés, csak a farktollakat kurtítja, hol hirtelen lelassulnak, szinte lebegnek, kicsit megtorpanva a csőrük előtt elsuhanó sörétraj miatt. És bizony nagyon tanulékonyak. A ravaszabbjai már rögtön a vadászat elején feltornyoznak az égbe, hogy onnan - benyilazott szárnnyal - mint a lecsapó sólyom - egy pillanat alatt eltünjenek valamelyik istálló padlásásn.

A parlagi vadászata után még egy kis gerlézés is volt, ahol a gerlék húzása közben egy-két seregély raj is megjelent, már "ők" is rákaptak a napraforgókra.  Nagy gond lesz még ebből a szép kis madárból, szaporasága, mohósága a szőlősgazdák elsőszámú közellenségévé tette.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr373284531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paci-ens 2011.10.07. 20:24:03

Tesó!
Épp a minap hallgattam a rádiót, ahol egy szőlősgazda panaszkodott, ahogy a száján kifért, a seregélyekre, valamint szidta a szakminisztérium illetékeseinek le, és felmenő rokonait,ráutaló aránylag disztingvált módon, azért mert védetté nyilvánították.
Nem szeretnék a helyedben lenni, ha véletlenül meglátogatja a blogodat egy elvakult természetvédelmi szakember.
Azonnal leadhatod, hogy ... --- ...
Rámehet egy élet munkájából felépített házad, ami egy rendes, felső tízezer részére épített borospincét sem ér meg.
A seregélyekre vigyél sólymot, a galamboknak elég lesz a puska is.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.10.07. 20:38:26

@Paci-ens: Tesó. Szőlőskertekben, gyümölcsösökben már lehet lőni! Éppen egy kiszáradt barackfa alatt álltam, azt védtem.A természetvédők pedig sokadik mattot adják a természetnek, meg maguknak.Amit csinálnak az nem természetvédelem, hanem a gyakorlati élettől való teljes elfordulás, buta bürokrácia.Szarok rájuk.
süti beállítások módosítása