Kutyafáját !

2011.10.28. 12:39

Egyik kedvenc témám az ember és kutya kapcsolata, sokszínűségével, olykor konfliktusos helyzetekkel, amikről általában nem a kutya tehet. Nem véletlenül írtam erről egy könyvet, "Eb a vadász kutya nélkül" címmel. De gyorsan hozzátenném - a tegnapi fácánvadászat tanúlságaként - hogy amilyen szép és hangulatos egy jó kutyával a kajtató vadászat -  annál nagyobb méreg neveletlen kutyával.

Az a kezdő kutyatulajdonos aki úgy gondolja, hogy az udvarban készséges kutyáját, a család kedvencét, azonnal egy társasvadászaton kell kipróbálni, az súlyosan téved és nem mellesleg tönkreteszi a vadászatot. Ugyanis a kis házi kedvenc, ahogy szabadságot kap, végre kiszabadulva a gazda üvöltözős hatóköréből, önállóan kezd vadászni, előre rohan, kelti a fácánokat, üldözi a nyulakat, őzeket, látszólag nagyon élvezve a szabadságot.

A tegnapi napon is egy kezdő kutya - fajtáját nem írom, mert nem a fajta tehet róla - a hajtósorunk előtt rohanva keltette a fácánokat, okafogyottá téve az általunk addig legyalogolt kilométereket. Úgy gondolta a gazdája, hogy társas vadászatokon fog a kutya begyakorolni. A nap "fénypontja" az volt, amikor már nem is tudom hanyadik nyúl után rohant el a kutya, de nem érte utól, gondolom sikerélményre vágyva, az útjába eső tanyánál,  egy tyúkot lefojtott.  Jött is a gazda motorral -  árkon bokron keresztül - nagy indulattal és szórta az átkot a VADÁSZOK fejére. Tehát ránk. 

A probléma az volt, hogy nem nekünk vendégeknek, hanem a vadászat vezetőjének kellett volna - már az első nyúlkaland után -  ezt a kutyát kizárni a vadászatból. Rossz lett a hangulat és megint a vadászat, a vadászok lettek a bűnbakok. Azt meg már nem is mondom, hogy nem lehet munkavizsga nélküli kutyát vadászatra kivinni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr963336022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paci-ens 2011.10.30. 06:21:30

Tesó!
El tudlak képzelni, ahogy magadban morogva illeted keresetlen szavakkal a kutyuska gazdáját, aki kizárólagosan okolható az elrontott vadászatért.
Én a kutya gazdájával fizettettem volna meg a vadászatot, de Te mint csendes békés lélek ,csak szakmádon belül válsz, könyörületet nem ismerő,vért fakasztó inkvizítorrá.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.10.30. 08:23:44

@Paci-ens: Úgy látszik öregszem, mert már nem csak magamban morogtam, hanem konkrétan megkértem a kutya gazdáját, hogy vegye pórázra a begőzölt kutyáját. Megtette! Kb. fél óráig, azután úgy gondolhatta, hogy a kutya magába szállt,bánta bűneit, jó útra tért. Elengedte ismét. No, ekkor fogta a tyúkot az eb.
süti beállítások módosítása