Ünnepnap?

2011.11.03. 17:43

November másodika reggelén - az egyik kereskedelmi telvízió inkább szép, mint okos bemondónője - az alábbi "beköszönő mondattal indított: " jó reggelt kedves nézőink ma, nov. másodikán, Achilles és Tóbiás névnapján". Ennyi ! Ezek után indult a hírblokk, amiben volt minden ami sokkoló, karambolok, rendőrségi ügyek stb. Csak éppen az felejtődött el, hogy ezen a napon van a halottak napja. Kishazánkban munkanap. Európa többi részén nem.

Fura országban élünk. Mintha az ünnepek arra kellenének, hogy ne dolgozzunk. Vonjuk össze a csütörtököt a vasárnappal, amit majd ledolgozunk valamikor, de az nem számít, mert senki nem veszi komolyan, a lényeg, hogy aki teheti wellnesszezik.

Először is, ha már ilyen könnyelműen adják a szabadnapokat, akkor az igazi ünnep, az miért munkanap? Merthogy a hétvégeken ki lehet menni a temetőbe - mondják azok, akik így szavaztak anno. Kedden és szerdán is lehet menni temetőbe, ha meg nagyon hiányzik az a két nap, akkor tessék előtte ledolgozni. Framuci helyzet, mintha az új évet sem a napján köszöntenénk, hanem a hozzá legközelebbi hétvégén. Másodszor pedig - valamikor azt mondták, hogy a többnapos ünnepek, igen komoly kiesést okoznak a "népgazdaságnak". Most nem okoznak? Olyan lenne a helyzet, mint a viccbéli Khon bácsi történetében, akinek a boltja csak vasárnap volt nyereséges, mert akkor tartott zárva?

"2012 az "összevont ünnepek" éve lesz, már most lehet tervezni a hosszú hétvégéket, a frankhitel meg le van szarva.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr583351094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szocped 2011.11.03. 22:27:01

Ezeken az "összevonós" napokon már én is elgondolkodtam. Most pl: miért kellett a hétfőt pihenőnapnak jegyezni, de szombaton meg le kell dolgozni? Régen sem volt probléma, hogy vasárnap munkaszünet, hétfőn munkanap és kedd ünnepnap volt.

Nem sűrűn adatik meg, de most a hosszú hétvégét én is kihasználtam és Mórahalmon és Szegeden kapcsolódtam ki.
Mindenszenteket és a halottak napját már itthon töltöttem.

Azt, hogy a halottak napja miért nem piros betűs ünnep, csak arra tudom visszavezetni, hogy Mindenszentek sokkal régebbi ünnepe kereszténységnek.Mindenszentek napját ,már a IV. szd.- tól számon tartják, igaz akkor még máj. 13.- án volt és csak a VIII. szd.- ban tették nov.1.- re. Sokáig, kb 50 évig nem volt ez a nap nálunk ünnep. 2000- től ismét munkaszüneti nap lett. Halottak napját 998- ban vezették be a bencések.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2011.11.04. 10:37:48

@szocped: Ráadásul a népi hagyományok szerint, a Mindenszentek ünnepén jókat ettek, ittak az emberek, közben felemlegetve az eltávozottakat.Jártam olyan kontinensen, ahol ételeket visznek ki a halottaknak és a sírok mellett táncolnak,vigadnak. Csak a keresztény kultúrkőr tette ezt a napot a gyász "ünnepévé".
süti beállítások módosítása