Brutális.

2012.03.20. 14:41

 Nem tudok napirendre térni az esemény fölött. Amikor csak annyit tudtam, hogy egy orvvadász lelőtt két embert, akkor valami pánik-reakcióval magyaráztam magamnak a brutális tettet. Azután a részletekre is fény derült, a tettes, az egyik sebesültnek egyszerűen átvágta a torkát, hogy ne tudjon telefonálni.Itt már elszakadt nálam a cérna - ilyet csak elmebeteg, vagy kábítószeres hóhér tud megtenni. Erre már nem magyarázat a pánik.

Nyilatkoztatták - a rendőrségi ügyekben rendszeresen megkérdezett -  psychológusát is. A válasza több mint felháborító volt.  Valami olyat mondott - sajnos nem tudom szó szerint idézni - hogy a vadászok "megszokják" az ölést, a zsigerelést, a nyúzást, a vadnál a torok átvágását. Hát ez az igazi őrület. Sosem hittem volna hogy drága emlékű Nagymamám is potenciális gyilkos volt, mert szebb napokon bizony zokszó nélkül átvágta a csirke nyakát.

Ha már kérdeznek valakit, akkor olyat kéne, akinek valami fogalma van a vadászat etikájáról, a vad tiszteletéről, aminek semmi köze a véres eseményekhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr864328221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csőrike1 2012.03.23. 19:45:15

Nem akartam hozzászólni, mert tartok tőle, h elragtatom magam.
Sajnos, ezzel a szemlélettel - amit a pszichológus képviselt- volt "szerencsém" találkozni személyesen is.
Úgy mindjárt vadásszá válásom alkalmából. Volt egy kedves ügyfelem, aki szó szerint nekem szegezte a költői kérdést : "akkor Te is beálltál a bérgyilkosok közé?" Azóta "megszelidült".
Vérlázítónak tartom, hogy a médiában egy-egy meggondolatlanul elhangzó mondat, ráadásul hozzá nem értők szájából, mekkora károkat tud tenni a vadászat ügyének , társadalmi megítélésenek.
Egy baráti összejövetelen a szemembe mondták, hogy tudok majd azzal a tudattal élni, h kioltom egy ártatlan állatka életét.
Mondta ezt úgy az illető, hogy tömte magába épp a disznóhúsból főzött valamit.
Visszakérdeztem, h szerinte annak a disznónak ugyan mennyi esélye volt, amikor levágták. Volt esélye elszaladni?
Más módon élni? Hiszen arra tenyésztik h megegyük. De ha már moralizálunk akkor, legyen teljes a kép.
Amikor a vadász - egyébként a vadgazd.tervben meghatározottak szerint-
állomány szabályozás címén kilövi a vadat, akkor is maximális esélyt ad a vadnak. Előfordulhat, hogy hosszú hónapokig kijár a lesre. Győzzön a jobbik! (márint ezesetben...)Aztán ha sikerül puskavégre keríteni a vadat, akkor maximális tisztelettel , annak a végtisztességet megadva, búcsúztatja a lelkét.
Egy disznóvágásnál is van ilyen?
Persze h nincs.
Azonnal tépik kifelé a beleit, kiforgatják annak tartalmát, és visszatöltik a ledartált disznót.
Na? Melyik a horror? Melyik a humánus?
Hát... mit ne mondjak, elakadt a lélegzet, meg a szó is.
Sajnos, fenntieket már nem egyszer volt módom felhozni, mert lépten -nyomon ezzel szembesülök. Nem akarok én hittérítő lenni, de rühellem az álságosságot. Márpedig ez az.
Legtöbben a vadászt tartják a vadvilág legfőbb ellenségének. Milyen egy barmok!
Persze erről a média tehet elsősorban.

Az eset kapcsán még kikívánkozik belőlem, hogy épp ideje volt azt a tv.-t is módosítani, miszerint az ember jogosult lesz az életét bármi áron is megvédeni.
Jó reggelt!
Eddíg a bűnözőt védte a tv.
Meg kellett várni míg rálőnek az emberre, aztán esetleg valamit tehetett.
Mondjuk a másvilágról....
Jó lenne ha nálunk is serif lenne, annak pedig megfelelő intézkedési joga.
Talán kicsit rendet is lehetne tenni.
A történtek után, bevallom ma is úgy mentem terepfutásra, h azon imádkoztam, nehogy szemtanuja legyek valami illegális dolognak, úgymint falopás, vagy orvvadászat, mert a végén még lepuffantanak engem is.
Nem semmi! Az ember kimegy a természet lágy ölére kicsit feltöltődni, de már hátborzongtató gondolatok nélkül ezt sem lehet megtenni.
.... legjobb lenne egy lakatlan szigeten, távol a civilizáció szülte embertelen mocsoktól.

De az élet szép...!
Legalábbis a mai naplemente , a kismadarak csivitelése, a fácán kakatolása gyönyörűséggel és megnyugvással töltötte meg a lelkem.

Paci-ens 2012.03.24. 13:28:13

@csőrike1:
Szívemből beszéltél!
Én csak annyit tennék hozzá, hogy szakadjon meg mindenkinek a lépe, aki ilyen cselekedetre képes.
De sajnos az orvostudomány meg fogja menteni, és harmadolással majd csak kijut a börtönből.
süti beállítások módosítása