Bioetanol.

2012.05.24. 08:21

Hurrá hangulat ( már akinél) Mohácson, bioetanol üzem fog felépülni. De mit is csinál majd ez az üzem? Ahogy tudjuk, kukoricából üzemanyagot. Merthogy ezt az EU támogatja. Az üzem várható kapacitása a környék összes kukoricájára vevő lesz, sőt a szomszédos Horvátországból is fognak vásárolni.

Első hallásra minden nagyon szép és jó, munkahelyek teremtődnek és a környékbeli gazdaságoknak sem kell mást tenniük, mint ipari méretekben kukoricát termelni, amihez csak két traktor, meg két ember kell. Éppen itt a baj. Először is ,a kukorica termesztéséhez, szállításához is üzemanyag kell, lehet, hogy több, mint amennyi a kukoricából előállítható. A másik nagyobb gond - ami egyben a vidék sorvadásának az okozója - hogy a mezőgazdaságban elmarad a termékváltás, kényelmesebb a kukoricát előállítani, mint mondjuk zöldség, gyümölcs termesztés irányába menni, ami nem a bioetanol üzemben teremtene munkahelyet, hanem a sorvadó, olvadó falusi lakosságnak.

A Pécsi hőerőmű az energia fű termesztését forszírozza, az új erőmű, meg a kukoricáét. Egy zöld sivatagnak nézünk elébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr464543019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abdulesmia 2012.05.24. 11:53:24

Arról nem is beszélve, hogy élelmiszerből üzemanyagot előállítani úgy, hogy globálisan rengeteg éhező van, óvatosan fogalmazva is érdekes.

Paci-ens 2012.05.24. 13:03:45

Tesó!
Végre írtál, mert az hittem, hogy még mindig villanyt szerelsz, aminek apró következményeként kiment a Paksi atomerőmű.
Ez a bioetanol üzem is egy humbug, mert, a régi gazdák még tudják, hogy mi az a vetésforgó, és ahogy Te is mondod több energiát fog felhasználni, mint ami ki lehet nyerni belőle.
Ez megint csak a nyertes földtulajdonosok érdekeit szolgálják, akiknek teljesen mindegy, hogy hogyan zsigereljék ki a területet, csak hozzon minél több profitot, főleg ha ezt az EU finanszírozza.
Nem egy zöld sivatagnak hanem egy, kizsigerelt igazinak a látványa tárul elénk.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2012.05.24. 14:38:27

@abdulesmia: így igaz, a világ éhező része nem autózni, hanem enni akar.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2012.05.24. 14:53:09

@Paci-ens: érdekes, hogy két kis drót összeérintése, milyen gépezeteket tud mozgásba hozni. Egy egész autónyi ember szállt ki, hogy a lekozmált biztosítékokat kicserélje.De most leglább tudom, hogy a kék a fázis.Vagy a barna? Esetleg a zöld?

Paci-ens 2012.05.24. 16:52:21

@Acél Csaba:
R-S-T
Szinezd be őket Tesó!

red alert · http://autosiskola.blog.hu 2012.05.26. 22:41:40

a következő lépés az lesz, hogy csak a génkezelt emberi fogyasztásra szinte alkalmatlan kukoricát veszik meg... bocs környékbeli gazdák termeljétek ezt és a magot is vegyétek tőlünk... stb szép hosszú beetető folyamat
süti beállítások módosítása