Fifika!

2012.07.05. 06:30

A Tálas- bérce tetőt nem úgy kell elképzelni, mint egy hegycsúcsot, hanem mint egy fennsíkot, házakkal,  két zsindely készítő üzemmel, kocsmával, lovakkal, tehenekkel és acsarkodó kutyákkal. És csodálatos panorámával a Varságra. A kocsma előtt "parkoltunk" le a szekerekkel, de ezt a lovak már maguktól tudták. A vendégek köszöntése az elmaradhatatlan pálinkával és áfonya likőrrel történik, mellé kürtős kaláccsal.Merész párosítás, de meg lehet szokni.

A kocsma oldalát egy ember támasztja, sörözik. Szokatlan ez, dologidőben, szénagyűjtés idején, nem kocsmáznak az itteniek, csak ha vége a napnak.Látom a szemén, hogy nagyon szóba elegyedne - megteszem, köszönök neki. Téma is akad, éppen ennek a kocsmának az ajtaján lebegtet a szél egy cetlit, amiben felhívják a lakosságot, hogy jelentse be, hány tehene van, mert aszerint kapja az állami támogatást. Tehenenként öt eurót. Mondom az embernek, hogy ez bizony derék dolog, könnyít valamit az állattartáson. Huncutul csippent a szemével és válaszolja,  hogy biza jó is az, ő is kapja, már öt éve. Hány tehén után - kérdem. Harminc körül volt - mondja. Hogy-hogy volt? - csodálkozok. Hát úgy, hogy két éve mind eladtam. A támogatást meg azóta is megkapom -  kuncog csendesen, kicsit magának és egy jó nagyot  kortyol a söréből.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr604630227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paci-ens 2012.07.05. 17:59:06

Tesó!
Azért ez megnyugtató, hogy Góbé-földön is olyan jól működik a mezőgazdaság irányítása, mint nálunk.
Mert aki vetés nélkül is tud aratni az már tudhat valamit!
süti beállítások módosítása