Bűnlajstrom!

2012.10.07. 10:05

A legutóbbi  irományom- ahogy a kommentekben vadásztársaim lereagálták -   valóban kissé "Vukosra" sikeredett, pedig bevallom egy percig sem jutott eszembe, hogy azt a rókát - rajzfilm hatására - futni engedem. Sőt, igazi vadászélménynek tartom, amikor fácánvadászat közben a hajtósorból felhangzik a róka, róka kiáltás - amitől a puskát tartó kezek jobban rászorulnak a tusára - szóval nagy lesz az izgalom. A sikeres elejtőnek pedig külön is gratulálnak.

 Akik  a rókáknak "drukkolnak"azok lehet, hogy nem tudják,  mennyi tyúkot lopott már őkelme, meg azt sem, hogy veszettséget, vagy száj és körömfájást terjeszt, nem beszélve a rühességről, de a felzabált fácáncsibék anyukájának pánikja sem számít, mert a rajzfilmben a világ legkedvesebb állatkájának láttuk. 

Lassan minden állatról készült már kedves rajzfilm, az éppen szakácskodó patkánytól kezdve a tengerekben szüleit kereső halacskáig, amik egytől-egyig remek kis alkotások, de ettől még a patkányt nem fogom kedvelni és lelkifurdalás nélkül fogok pecálni is. A szarvasbikára is lelkesen vadászunk, holott a csodaszarvas legendájában kereszttel az agancsai között látta őt Hunor és Magor.

A vadász lelkében - ha az rendben van - jól megfér a kettősség, egyfelől kíméli, óvja, védi a természetet, benne a vadon élő állatokkal,  másrészről, a vadgazda szemével - józan mértéktartással - lövi is a vadat.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr714824188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paci-ens 2012.10.07. 12:04:29

Tesó!
Ez mind így igaz!
Félreértés ne essék,én sem a rókák pártján állok,de egy adott területen az egyedszám megtartása ajánlott, mivel az étrendjük 75-80 % a mezei rágcsálókból áll.
Fácánhajtáskor nekem is rászorul a puskatusra a kezem, ha rókát kiáltanak a hajtók.Ha kitör, meg is lövöm, és örülök a gratulációknak,de elgondolkodom,hogy mi fogja eltakarítani a söréttől elhullott meg nem talált vadat ami a puskások nagy részére jellemző(tisztelet a kivételnek).
Nagyon helyes, hogy fácántelep közelében nem tűrünk meg rókát, de a természetes élőhelyén legyen ügyes a fácánanyuka, ha meg akarja menteni a csibéit.
A patkányt én sem kedvelem, bár nagyon okos jószág(lásd a pénzügyminisztert).

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2012.10.07. 13:21:16

Tesó. Sem a fácántelepnél, sem a faluszélen nem tűrjük a rókát, ugyanis mindkét helynél lopásból él. A róka egyébként egyik legszebb és leg dekoratívabb tagja a faunának, kell is belőle valamennyi, de ha nem lőjük, azonnal túlszaporodik, miután nincs természetes ellensége.Hogy a patkánynak van egy pénzügyminiszteri alfaja - ez nekem is új.

csőrike1 2012.10.07. 14:18:02

A bűnlajstromot "aláírom", rendben is van, csakúgy mint az én lelkem.
Áhítozok is egy szépséges Rudira, de egy mafla gyanútlan kisrókát sosem fogok meglőni, ... még akkor sem, ha ezért megköveznek a tapasztalt vadászok.
Rafkós rudi jöhet, de a kicsinye az felőlem ott könyöröghet a les alatt, akkor sem emelem rá a durrogó csövet.
És nem a Vuk miatt, hanem azért, mert akkor tiszta a lelkiismeretem, ha a vadnak is van esélye.
Egy kis kölyöknek nincs, mert még maflácska.
Bocsánat, ha az irományom borzolta a kedélyeket.
Egyébként az álságos nézetek ellen én is hatékonyan kűzdök, felemlegetve a róka bűnlajstromát, és ez nem ellentétes
fennti kinyilatkoztatásommal.
Gondolom ,Tesó sem a róka mellett kampányolt, csak a kicsinyekről beszélgettünk.
Gondolom ebben mindhárman egyetértünk.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2012.10.07. 15:30:50

@csőrike1: lezárhatjuk azzal, hogy a vadász nem pedofil, szereti, de nem lövi a kisrókát.Ámen !

Paci-ens 2012.10.07. 16:49:38

@Acél Csaba:
Az nem új alfaj, hanem elfajzott!
Amúgy a lelkem akkor lesz rendben, ha hazajöttem Afrikából!
süti beállítások módosítása