Gang-gang !

2012.11.12. 09:24

A csillagoktól díszített sötét égboltból egy magányos liba elnyújtott - "gang-gang" - hangja szállt alá, akaratlanul is az ég felé fordítva az arcomat. Hol lehet, merről jött és hová tart - de erre csak egy lassan távolodó, fáradt gágogás volt a felelet.

Csodálatos, hogy milyen tájékozódó képességgel rendelkeznek ezek a madarak. A navigáció több módját is használják, aminek az a lényege, hogy a Napot, a csillagokat, a Föld mágneses terét, de a tapasztalatot is úgy használják, hogy a repülés navigátorai is megirigyelhetik. De az időjárás változást is hamarabb tudják, mint azt Németh Lajos mondaná, biztos időjárás változás lesz, ha megjelennek a libák. Ahogy a messzi északon zordra fordul az idő, elindulnak Dél felé, húzva maguk után a kemény hideget.

A tegnap hallott liba - vadász nyelven - szállás-kereső liba volt, ami azt jelenti, hogy egy öreg, tapasztalt gúnár járja be a területet, meggyőződve, hogy minden rendben van, hozhatja-e a csapatot. Azért azt nem bánnám, ha még egy kicsit késne a hideg, meg a köd, ugyanis muflonokkal lenne randevúm a Mátrában.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr974902888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paci-ens 2012.11.13. 05:57:52

Tesó!
Azt már elfelejtetted hozzátenni, hogy milyen finomak, ha van türelmed megpucolni
szemöldök csipesszel!
Már csak egy nap van a randevúig a Mátrában.
Bori,már nem de az unokáid alig várják!
süti beállítások módosítása