Enni, vagy nem enni? Ez itt a kérdés!
2013.01.15. 20:04
A Hunting-pressz - internetes vadászújság - valós riasztást adott ki, a vaddisznókkal kapcsolatban. Mint lassan mindent, ezt is a súlyos gazdasági helyzettel magyarázza, miszerint nincs ára a vadhúsnak, jószerével a "ráfordítás" ( lőszer, szállítás, bevizsgálás,stb) jóval többe kerül, mint amennyit a vadfelvásárlók a lőtt vadért adnak. Magyarán, nem éri meg leadni. De akkor mi legyen a vaddisznókkal ?
Visszatérve a vadászújság cikkére - abban a szerző azt jósolja, hogy egyre több vaddisznó kerül majd a konyhákba, mégpedig bevizsgálás nélkül. A trichinella pedig egy rettenetes kór, amit a fertőzött disznóktól lehet elkapni, ha a húsát nem sütjük, vagy főzzük, hanem töltelékárúnak használjuk.
Miután a vadászok nagy része, tud erről, a baj nem is itt van. Ez már a magánvéleményem, nem a cikkíróé. Szerintem ugyanis az egyre jobban elharapódzó orvvadászat a legnagyobb veszélyforrás. Az így elejtett, hurkolt, csapdázott, stb. vad biztosan nem kerül vizsgálatra, de bekerülhet a kolbászhúsba és onnan ki tudja merre veszi az irányt. Lacikonyhások, éttermesek árulhatják, vagy baráti gesztuskén ajándékozzák az olcsón beszerzett kolbászt és innen már egyenes út vezethet a tragédiák sorához. Így volt ez egy Miskolci családnál, ahol az ajándékba kapott vaddisznókolbász halált okozott.
Érdekes, hogy az átvételi ár megalázóan alacsony, de az áruházak polcain vagy nem szerepel a vadhús, vagy aranyáron. Ki érti ezt?
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Paci-ens 2013.01.16. 05:04:41
A vadhús piac igencsak hektikus.Jelenleg a legnagyobb felvevőpiacunkon, Német országban olyannyira elszaporodott a vaddisznó, hogy a sajátjukkal sem tudnak mit kezdeni.Ott is véges a fogyasztási hajlam, és sok a mohamedán.
Nem akarok a közgazdasági alapelvre hivatkozni,(kereslet-kínálat)mert erre a pénzügyminiszterünk magasról tesz.
Nem csodálkoznék azon sem, ha kijelentené, hogy a vaddisznóhús exportja fogja javítani az ország európai megítélését,rajta keresztül a bevételünket.Mert a Magyar vaddisznó az igazi, aminek eladása után egy sokkal jobb gazdasági helyzet áll elő.
Csak az a baj, hogy ez a vadásztársaságokon nem igen segít, akik takarmányozzák védik az állatállományt.
Jelenleg az a helyzet, hogy jobban járnánk,ha bedarálnánk a vaddisznókat kutyatápnak, természetesen megfelelő hőkezelés után.