Tetőzik !

2013.06.13. 04:53

Hát megjött, itt van, hajnal négyre ideért. Torokszorító látvány a Duna, ahogy önmagából kikelve rohan a gátak között, hozva magával az Alpokban lezúduló víztömeget és az útjába kerülő szennyet, mocskot - mintha egész Európa minden baja, vétke, természet elleni merénylete itt lenne most nálunk, hogy azután majd  továbbszáguldva, mindezt beleokádja a tengerbe.

Annyi bűnt követtünk már el a Duna ellen,  csoda, hogy csak most lázadt föl. Soroljam? A  kivágott erdők, ami miatt a nagy esőzések akadálytalanul rohannak le a hegyekből,  - közvetlenül a part mellé épülő városok, falvak, amik megfosztják az árterektől -  a gátak, kövezések, át nem gondolt folyamszabályozási módok, stb - mind mind a mi hibánk, nagy fene gőgünkben már azt gondoltuk, hogy leigáztuk ezt a folyót.  Most büntet, több száz év bántását veri le rajtunk. A győzelem mámora hatja át azokat, akik már túl vannak rajta, de ez a legnagyobb hiba, amit  elkövethetünk. Olyan győzelem ez, amikor az "ellenfél" csak megkegyelmezett nekünk, amiért pofátlanság lenne a pezsgő ünneplés, inkább egy szerényen elmondott köszönő ima, fohász lenne méltó a kegyelemhez.

Kitartást a védőknek, irgalmat kérve a Dunától.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr895358347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csőrike1 2013.06.14. 17:47:51

Szívemből szóltál, nem is tennék hozzá semmit.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2013.06.15. 12:12:50

Pedig - aktív résztvevőként - biztosan tudnál.Az biztos, hogy nagyon sok kárvallottja és hőse van ennek az évszázados rekordot döntő árnak, de sok haszonlesője is ! Csak egy morzsa, amikor a gáton dolgozóknak szendvicset osztottak, amiből az egyik helybéli azonnal megtömte még a zsebeit is.

csőrike1 2013.06.15. 15:33:32

@Acél Csaba: Igen. Fonákságok, potyalesők mindig mindehol voltak és vannak.
Hála Istennek azért nem ez az általános, és az összbenyomás mégis csak az, hogy mindenki (egy-két kivétellel) ahol és amiben tudott segített.
Valóban pezsgőt bontanunk nem kell, mert ha az ember nem avatkozna be , - és főleg nem szakszerűtlenül- a természet rendjébe, és nem lenne íly mohó, akkor ezeket a helyzeteket jórészt el lehetett volna kerülni.

De ha már így alakult, akkor én is azt mondom, hogy most ezúttal tényleg minden nagyon szervezetten , átgondoltan történt, amire nem mostanában volt példa erre , ebben az országban.
Bebizonyosodott, hogy az emberek ha szükséges, képesek félretenni a politikai, vallási, származási és egyéb nézetbeli különbözőségeiket, és megfeszítetten egy közös célért képesek kűzdeni, még akkor is, ha személy szerint esetleg nem is érintettek.
Voltak vezetők, irányítók, akik nyíltan, világosan megmondták mi a terv,(mert volt) a cél, és hozzá az eszközök.
Világos és korrekt volt a tájékoztatás mindvégig. Kivételesen amit ígértek, az betartatódott. A döntések pedig szakmai alapon történtek, és minden jel eddig arra mutat, hogy korrekt volt.
Dejó lenne, ha ezen felbúzdulva általánossá és uralkodóvá válna ez a mentalitás a honatyák részéről is.
süti beállítások módosítása