Kitör, nem tör ?

2013.07.19. 15:41

Ha valaki  vonattal kerüli,  vagy hajóval szeli át a Nápolyi öblöt, teljesen mindegy,  készüljön fel rá, hogy állandó útitársa lesz a Vezúv.. Ott magasodik a város fölött, mint egy vörös gólem, baljósan és komoran.  Kúpja tetején, mint egy félrecsapott kalap áll a kráter pereme, ez maradt meg a robbanás után. Nekem félelmetes, de a nápolyiak nem akarnak tudni róla, mintha soha nem lett volna az a mindent elpusztító kitörés, Kr.u. 79-ben, amikor elpusztult Pompeii és Herculaneum, vagy  a velem majdnem egyidős 1944-es kitörés, amiről már korabeli filmeket is lehet látni. Egy emberöltő pedig nem idő a vulkán életében. Pedig tudják, hogy most is készül benne valami. A szeizmológusok szerint a hegy nyugalma csak látszólagos, óriási erők gyülekeznek a mélyben,  a lávapaplan emelkedik és  süllyed, keresi a kiutat. Kénes gázokat  büfög föl a hegy oldala, mintha az ördög acsarkodna a nápolyiakkal Solfatara  erről a kénszagról híres.  Pozzuoli városa utóbbi évtizedekben nyolc métert emelkedett, előtte süllyedt, ahogy a láva emelgeti.Fogalmam sincs, hogyan lehet itt élni és létezni. Időzített  bomba ez a javából.

Terveztek a városból kivezető, un. menekülő útvonalakat, ami maradt is a tervezők asztalán, ugyanis ahhoz az óvárosi sikátor -negyedet kellett volna feláldozni. Anélkül pedig Nápoly nem Nápoly.A Nápolyiak nagyon vallásosak. Azt hiszem érthető is !

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr895415076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása