Farkasszem!

2015.01.08. 17:04

Dermesztő hideget hozott a Dráváról fújó szél, amitől - a lakószobányi méretű stabil les is - mozgott alattam. De lehet, hogy csak a reszketésem vette át.  A metsző széltől, még a pipámat sem tudtam meggyújtani, ami nem sok jót ígért az elkövetkező két órára, amikorra - a meghívóm szerint - az aranysakál a birka dögre megérkezik.  Ez tartotta bennem a lelket, de közben azért elrebegtem a mondókámat, miszerint ilyen hidegben csak az üljön ki lesre, akinek jegesmedve volt az anyukája.(Vagy nem teljesen normális.) Lassan teljesen besötétedett, de a toportyán sehol. A távcsövemben  egyre nehezebben találtam meg a birka-dög maradványait, pedig már rég elkongatta a közeli falu harangja a hat órát. Még egy fél órát kibírok - ha belepusztulok is -  biztattam magam, ha már ennyit autóztam egy aranysakál miatt.

A távcső sem sokat segített a közben rám boruló teljes sötétben, de azért mintha, mintha valami lett volna a dög mögött.A puskám a les szélére támasztottam és felkapcsoltam a lámpát. A zöld fényben, egy szintén zölden foszforeszkáló szempár nézett velem "farkasszemet". Lőni nem tudtam, egyrészt a nagy távolság miatt, másrészről meg két szempár nem támpont egy lövéshez. Lekapcsoltam a lámpámat és vártam egy-két percet, hátha közben rámegy a dögre, mert az éhség nagy úr lehet ilyen hidegben. Amikor újra odavilágítottam, már csak az üres kukoricatarló vigyorgott rám a távcsőben. A éhségénél is nagyobb volt az aranysakál óvatossága.

Azért azt elmondhatom, hogy farkasszemet néztem egy "farkassal".

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr47053827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Paci-ens 2015.01.09. 10:36:39

Tesó!
A toportyán,már a 18-19.század felé is óvatos volt, amikor elkezdődött a mezőgazdaság fejlesztése,az árterek lecsapolása,az élőhelyeinek megkurtitása.
Aztán ez a 20.században végleg eldöntötte a sorsát,és kivándorolt a Balkánra.
De úgy látszik tisztában lehet a politikai helyzetekkel,mert amikor a privatizáció,és Torgyán szétverte a szövetkezetek maradékait is,családi gazdaságokká,ami nem igazán sikerült,mivel az átkosban,csak a jó pártkáderek(lakatosok,pékek,kohászok) értettek az agráriumhoz,az értő ügyes gazdák gyermekei már nem tudták átvenni apjuktól a ismereteket mert kulák listára kerültek.Utódaik már más megélhetési lehetőségen törték a fejüket.Így gondolkodott a nádi farkas is.Unom már ezt a száműzetést,Szerbiába,Horvátországba,Szlovéniába. Azon agyalt,hogy,talán meg lehetne próbálni visszaszerezni a territóriumot,Mert a magyar fácánnál,nyúlnál,vadkacsánál,gyenge őzborjú,és bárány húsánál,nincs is jobb.
Rögvest el is kezdte el is kezdte.Éveken keresztül sikerült rejteni,ittlétét,de egyre több jel bizonyította.Felvette a kapcsolatot Orosz barátaival,a szerbeken keresztül,és megkártyázták a tutit.
(És győzött a felcsúti Maradóna kétharmaddal.Szétosztatta a földeket hűbéresei között,mert számit a hálájukra,a földek után járó EU-s földalapú támogatásból,amihez nem is kell művelni azokat,elég ha tulajdonosa.)
Hát újra itt vagyok,sóhajtott fel az aranysakál.Az inyemen szétáradnak a régi magyar ízek.
De mit szimatolok? Ennek a birkaszagnak nem tudok ellenállni,de csak vigyázva.
Közelitsük csak meg takarásból.Jövök husikám,jövök.
Hoppá!Szent farkasürülék,mi ez a fény,csak nem egy vadász lámpája?
Na húzzunk innen a fenébe,mert ebből semmi jó nem sülhet ki.Inkább abból a két napos malacból fogom az éhemet elverni.Az a lesipuskás pedig dermedjen meg ahol van ettől a Dráváról fújó szellőben.
Ajánlom magamat.

Az angol beteg 2015.01.10. 16:23:02

Szégyellem de bevallom, hogy nem is nagyon hallottam aranysakálról (nem csak errefelé). Ezért IS jó itt lenni, mert sokat tanul az ember. Köszönöm! Most azt olvastam, hogy igazából a 90-es években a Jugoszláv helyzetnek köszönhetően terjedt el újra itt a déli megyékben.

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2015.01.11. 21:53:34

Arany János Toldija is az aranysakállal (nádi farkas, toportyán)küzdött. Jelenleg nem csak megjelent, hanem túlszaporodott nálunk. Egy biztos, a vadállományunk keményen megsínyli a jelenlétüket.Nem tagadom, nagyon szeretnék már egyet puskavégre kapni.

Paci-ens 2015.01.15. 06:13:22

A továbbiakban:
Én a Canis aureus minden zaklatást kikérek magamnak.
Nagyon beindultam erre a lesipuskásra,mert
fel állt a hátamon a szőr,amikor rám világított.Csak azért is vissza mentem és a malacpecsenye mellé,még egy kis birka husit is faltam,persze jóval később.
Engem akar levadászni,amikor a nőm epedve várja,hogy hazaérjek,és kiöklendezzem a vacsorát.Remélem az utódaim már nyifogva fogadják.
A lesipusinak pedig áldásom,mert ha el tud kapni,akkor,malaca lesz.
Üdvözlettel Csikasz!
süti beállítások módosítása