Bőgés? Lebőgés?

2016.09.21. 11:53

A szarvasok nászideje - magyarán a szarvasbőgés - lassan lecsendesedik. A nagy bikák egy része puskavégre került, aki túlélte ezt az időszakot, kapott még egy -két évet, hogy szebb agancsot növesszen, mint az idei. Persze, ha ezeket az éveket megússza ! A kisebb bikák -  akik a csúnya csatlós-bika jelzőt viselik - még ilyenkor is járnak-kelnek a vadászterületen, hátha egy tehén, vagy ünő elkésett vágyával találkoznak.

Talán korai még az idei évet minősíteni, de egy dologban már biztosak lehetünk. Az pedig az az alapigazság, hogy ha kevés a tehén, akkor kevés lesz a "beállt " bika, zömében kereső bikák járják a határt, de  a szaporulat is kevés lesz, ami jó hír a földtulajdonosoknak, de rossz hír a vadászoknak. Ha a földtulajdonos egy személyben vadász is, akkor érdekes a helyzet. Ugyanis nem lehet elvárni a szarvastól, hogy vegetációs időszakban ne legyen jelen a földeken, ne legyen kártétele, ha meg van, akkor "tűzzel-vassal" zavarni, lőni, mondhatnám, hogy irtani kell, viszont bőgéskor adjon a terület szép, nagy súlyú bikákat.

Ez a kettősség csak addig fog működni, amíg van szarvas. Miután országos szintű hadjárat van ellenük, csak idő kérdése, hogy az egész szarvasállomány egy kritikus szint alá süllyedjen, amiből nincs feltámadás. Sajnos van erre tapasztalat.

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr6511732921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása