Nem vált be csütörtökre a jóslat -  illetve csak részben -  a hőfokokat illetően, mert a mínuszok stimmeltek, de a felhők, a köd már nem. A havas táj, a szikrázó napsütés, a baráti társaság, mind együtt volt a sikeres fácánozáshoz. Illetve kell még egy két dolog hozzá, például egy jó kutya, egy jó hajtó, aki a nádasokon is végigcsörtet és végül de nem utolsósorban kellenek a fácánok. Ezzel most nem mondtam túl nagy okosságot, viszont ez így lett kerek, de a fácánok felemlegetése fácánozásnál , kb. olyan, mintha a kajakozásnál a víz jelenlétét is feltételül szabnám. Vagy a szexnél, egy társat másodiknak .Minimum.

A szép időnek megfelelően jó hangulatban kezdtük végigjárni a kisebb-nagyobb nádfoltokat,  bokrosokat, de valami nem stimmelt, mert egyre másra "üresek" voltak a hajtások. Azután számomra megtört a jég, egy kakas és egy tyúk rebbent ki az országút melletti fasorból. Én az út szélén bandukoltam, olykor a mellettem elsuhanó autósoknak integetve, de éppen ekkor nem jött autó, így a kakast sikerült "leszólítanom" anélkül, hogy egy autó szélvédőjén landolt volna. 

Ekkor még nagyon az elején tartottunk a vadászatnak, erősen bizakodtunk,  hogy ezt az egy kakast, még követni fogja több is. Egyre másra hajtottuk a reményteljes helyeket, de sehol fácán, sem kakas, de tyúk sem. Pedig hóban a fácánok behúzódnak ezekre a szélvédett helyekre - ha vannak. De nem voltak !

Tanulság van bőven, éppen az, ami a mi társaságunknál is, meg máshol is, hogy ha valaki vadászni akar, annak fácánt kell nevelni, vagy az állományt feldúsítani.De etetni is kell őket és a dúvadnak statáriumot rendelni.  Ha ezek közül bármelyik is elmarad, nem lesz fácán. Itt sem volt !

Lehet fanyalogni, hogy akkor ezek a madarak már nem is vadmadarak, de még mindig jobb, minta nem lehetne mire vadászni.

Egyébként soha sem a lelőtt fácán mennyisége határozza meg a "jólétünket", de az sem baj, ha két-három szépen lőtt kakas látványa kerül be emlékeink közé, amit jó szívvel szoktunk emlegetni. igaz, a kínos hibázásokat is, de ezt már csak baráti szeretetből.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr1212140575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása