Könyvespolcon kutatva !

2019.12.11. 10:03

A könyvespolcomon kutatva, kezembe került a 2001-es Vadászati Almannach díszes, bőrkötéses kiadványa. Nagy élvezettel lapoztam bele, sorra-másra köszöntek ki az ismerős nevek, remek tollú vadászírók, elismert szakemberek írásai, valahogy az egész kiadványból sugárzott a vadászat, vadgazdálkodás iránti tisztelet, szeretet, - mit ne modjak, alázat - aminek a hitelleségét a sok éves vadászmúlt, a szakmában eltöltött évek garantálták. 

A szerzők névsorában tallózva - egyetlen politikussal sem találkoztam - pedig akkor is voltak már vadászó politikusok, csak azzal a különbséggel, hogy ők a háttérben maradtak, nem akartak karriert csinálni a vadászságukból.

Nem szívesen vázolnám a mai helyzetet, amikor olyan emberek kerültek a legfelsőbb vadászati poziciókba, ahová saját képességük és múltjuk alapján sosem ülhettek volna, de a politika oda is beférkőzik ahol semmi keresnivalója sincs. A vadásztársadalom is ludas, mert a hajbókolás, a várható koncok miatt, trónra emelnek olyanokat, akik még attól sem riadnak vissza, hogy nezetközi botrányt kavaró vadászatokon vegyenek részt. Három milliós fácánvadászat, a télapó rénszarvasának kilövése....stb.

Valahogy azt várná az ember, hogy a közel 65 ezer vadász legfelsőbb vezetői,  annak a szakmának a hiteles  és gyakorlott művelői legyenek, mondhatni példaképei. 

Sorra másra hullanak ki a vadászatból a zöldbárók által kisemmizett vadászok, a politika a földtulajdonnal egyesülve,  átírta a vadászat jellegét, az etika, a morál ismeretlen fogalom lett, az igaz vadász jelző csak kevesekre érvényes. 

2001 óta csak 18 év telt el, de ez a 18 év óriási  morális károkat okozott, ami a drámai  ökológiai változásokkal együtt, akár sírásója is lehet a korábban híres magyar vadgazdálkodásnak.

Azért optimista ember lévén nem zárhatom soraimat kemény dráma szavakkal, így legyen a záró gondolat az, hogy a természet ennél nagyobb tragédikat is kihevert már, az emberek agyában pedig előbb-utóbb rend lesz ! 

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr4415347830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

solti anasztazia 2019.12.12. 19:10:48

Emlékszem, mindig mesélte, hogy vadászatkor, vadászokkal szó sem lehet politikáról...és ezt be is tartották, találtak más érdekesebb témákat!

Acél Csaba · http://acelcsaba.blog.hu 2019.12.13. 12:00:54

@solti anasztazia: A vadászat - legalább is számomra - nemesebb és szebb dolog, mintsem a koszos politikával kenjem be.
süti beállítások módosítása