Mikor ezeket a sorokat írom, már tudom, hogy a bejegyzésem alcíme, a "balkezes " bak lesz ! A főcím -  a pünkösd - pedig a szentlélek ünnepén kívül, a koronavírus szorításából fellélegzés szimbóluma, az emberi találkozások helyrállása, a normális életvitelhez visszatérés, a szorongások oldódásának bizakodással teli napja lesz. 

Ha már ünnep, akkor legyen vadász ünnep is, ugyanis hónapok kihagyása után, újból együtt vadászhattam Anti barátommal, az ő meghívásának eleget téve, őzbakra. Igazából, már az is csoda számba megy, hogy egy 70 és egy 77 éves ember, még tud vadászni, illetve hogy egyáltalán még él ! 

Elnézést a moralizálós cikk-cakkért, de az én ars poetikámban a vadászat, nem azonos a lövési kényszerrel, mondhatni másodlagos, hiszen a természet símogató ölelésében a gondolatok szabadon szárnyalhatnak, emlékek törhetnek elő, a mút és a jelen békében összeölelkezhet, eggyé válhat, mintha valóban a szentlélek szállna le a magaslesen ücsörgő vadászra. 

A pipafüstömmel egy kicsit Antit is beborítva - nem baj, szeretem az illatát, szokta mondani - éppen az előttünk zöldelő, már vágásra érett lucernában csipegető bakot nézegetjük, de miután nem "őérte" jöttünk, így a szívverésem sem gyorsul fel, nem kell lőni, nem kell izgulni ! Azután felgyorsulnak az események, Anti oldala felől, egy fiatal bak rohan, mintha kergetnék, de Anti azonnal súgja, mögötte egy másik bak - egy lőhető selejt -  szóval, nem "mintha" kergették, hanem valóban. Ahogy mondani szokták, "az évek meg a rutin" hozta össze számomra ezt a bakot, mert Anti azonnal előrehajol, a hátát felkínálva a puskám feltámasztására és az első alkalommal megejtett balkezes lövésre. Nem virtuskodásból, hanem kényszerből tértem át a "sutából " lövésre - de vadászat szempontjából ez nem lényeges !  

Sokadik bakja ez életemnek, de ez a bak - különlegességén kívül - a barátság, a vadász szerencse, a töret átadást ünnepélyessé tevő, pazar Naplemente, ami a paletta minden színével és ragyogásával festette meg az ég alját - ami számomra, vadászat minden szépségének ünnepnapja lett !

A bejegyzés trackback címe:

https://acelcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr10015738016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása